AVUSTRALYA KISA KISA…

Auburn Lisesi’nde manto savaşı

Auburn Girls High School 11. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Yasamin Alttahir, okul idaresi ile girdiği uzun manto giyme savaşını kazandı. Okul idaresi, Irak doğumlu genç kızın okula uzun mato ile gelmesine izin vermiyordu. NSW Eğitim Bakanlığı, genç kızın okula istediği kıyafetle gelebileceğine karar verdi.

Yasamin Alttahir, dini inancı gereği nasıl giyineceğine kendisinin karar vermesi gerektiğine inandığını söyledi. Okulundaki diğer Müslüman kızların uzun etek ya da pantolon giymesi gibi, kendisinin de manto giydiğini kaydeden Alttahir, “dini inancım eğitimimi engellememeli” diye konuştu.

Yasamin Alttahir, Avustralya’ya Irak’tan 8 yıl once geldi. Okulda, bölgedeki Müslüman nüfusun yoğunluğu göz önünde bulundurularak öğrencilerin başörtü, uzun etek giymelerine izin veriliyor, ancak kıyafet yönetmeliğinde mantodan söz edilmiyordu. Okul idaresi ile öğrenci arasındaki anlaşmazlık giderilemeyince, Yasamin Alttahir okulu Eşit Haklar Komisyonu’na şikayet etmekle tehdit etti. NSW Eğitim Bakanlığı geçen hafta devreye girerek sorunu çözdü. Bakanlıktan yapılan açıklamada öğrencinin mantoytu okulda giyebileceği kaydedildi. Haberi duyan genç kız şaşırdı ve Bakanlıktan ya da okuldan resmi bir açıklama duymadığı müddetçe mücadelesinin bittiğine inanmayacağını söyledi. 


***

Avustralya Polisi Solomonlar’a gidecek

Papua Yeni Gine (PNG ) Yüksek Mahkemesi ülkede görev yapan 161 Avustralya Polisi’nin statüsünün anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Avustralya polisi bu ülkede PNG ve Avustralya hükümetleri arasında imzalanan anlaşma gereğince bulunuyor ve PNG yasalarına karşı dokunulmazlık taşıyor. Yüksek Mahkeme, Avustralya polisinin dokunulmazlık zırhı altında ülkede bulunmasını anayasaya aykırı buldu. Karar üzerine gelecek bu hafta seçimlewre sahne olacak Bougainville’de görevli polisler başkent Port Moresby’e döndü.

PNG’deki polislerin ülkede kalıp kalmayacaklarına önümüzdeki günlerde karar verilecek. Avustralya polis gücünün bir bölümünün PNG’den Solomon Adalarına gidip orada bulunan polis gücüne katılmasının planlandığı bildiriliyor.

PNG Başbakan Vekili Sir Rabbie Namaliu, hükümetin Yüksek Mahkeme kararına itiraz edecek. PNG Hükümeti, Avustralya polisinin ülkeden ayrılmasıyla, PNG-Avustralya Yardım Anlaşması’nın bozulacağı ve Avustralya yardımlarının kesilmesinden endişe ediyor.


***

Araç kullanırken text mesajı çeken şoför görevden alındı

Otobüsü öğrenci dolu halde otobüs kullanırken bir yandan da cep telefonu ile text mesajı çekmekle suçlanan şoför görevden alındı. Geçen hafta öğleden sonra meydana gelen olayda otobüste bulunan iki öğrenci cep telefonlarıyla şoförü text mesajı çekerken fotografladı.

Fotografta şoför, bir yandan direksiyonu idare ederken, diğer yandan cep telefonu ile uğraşıyor. NSW Ulaştırma Bakanı John Watkins, ilgililerin otobüsteki kapalı devre kameranın görüntülerini izleyerek şoförün tam olarak ne yaptığını anlayacaklarını söyledi.

Bakan, soruşturma sonuçlanana kadar şoförün görevden alındığını da kaydetti. Bakan, olayı ayrıca polise bildirdiklerini de kaydetti. Bakan, “Bu olay bütün otobüs şoförlerine uyarıdır. Eğer aracınızı sürerken cep telefonu ile meşgul olursanız, işinizi tehlikeye atarsınız” dedi. Muhalefet Gölge Ulaştırma Bakanı Peter Debnam, şoförün derhal işten atılmasını istedi.


***

Köktendinciler Trad’ı yerinden etti

NSW’deki Lübnanlı Müslümanlar Derneği Başkanı Keysar Trad, açık giyinen kadınların tecavüze uğrarsa şikayet etmeye hakları bulunmadığını söyleyen Şeyh Faiz Mohammed taraftarları tarafından görevden alındı.

Trad’ı destekleyenler, derneğin 15 kişilik yönetim kurulundan 11’inin Şeyhi desteklediğini açıkladı. Trad, dernek seçiminden önce de Şeyhi destekleyenler tarafından tehdit edilmişti. Trad, şeyhi eleştirdiği için kendisine oy verilmediğini söyledi. Trad, tecavüz konusundaki ifadelerinden sonra Şeyh’i eleştirdiğini, müridlerinden birinin kendisini arayarak tehdit ettiğini kaydetti. 

Şeyh Faiz Mohammed, geçen ay Bankstown Town Hall’da yaptığı konuşmada kışkırtıcı bir biçimde giyinen kadınlar tecavüze uğrarsa kendilerinden başka suçlu aramamaları gerektiğini söylemişti. Şeyh, bu konuşmada “Dünyada her dakika neden tecavüz olayı oluyor? Kadın, bundan dolayı kendinden başka suçlu aramamalı. Bütün dünyaya güzelliğini teşhir ediyor. Kendini cinsel obje haline getiriyor” demişti.

***

Kaçakçılardan bagaj görevlilerine 300 bin Dolar rüşvet

Sydney’de 13 kişinin yargılandığı bir uyuşturucu kaçakçılığı davasının görüldüğü duruşmada, kaçakçıların bir bavul kokaini gümrükte kontrol edilmeden geçirmeleri için Sydney Havaalanı’ndaki NSW Polisi’nin mahkeme için hazırladığı dosyada geçen yıl 8 Ekim’de kimliği bilinen bir Qantas görevlisine 9.9 kg kokaini gümrükten geçirmesi için rüşvet verildiği kaydedildi.

Oantas’tan yapılan açıklamada bagaj görevlisi olarak görev yapan bazı çalışanlarının tutuklu olduğunu açıkladı.


***

“Çok yaşlı” diye iş vermediler

İflas eden Ansett Havayollarında çalışan 8 kadın, Virgin Blue Havayolları’nı ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle mahkemeye erdi. 36-56 yaş arası olan kadınlar, Virgin Blue’nun kendilerini “hostes olmak için çok yaşlı oldukları” gerekçesiyle işe almadığını ileri sürüyor.

Anti-Discrimination Tribunal’de görülen davada eski Ansett hostesi Gold Coastlu 52 yaşındaki Theresa Stewart ifade verdi. 27 yıllık uçuş tecrübesi olan Steward, Virgin Blue’a internet üzerinden iş başvurusu yaptığını, firmanın kendisini görüşmeye çağırdığını, ancak görüşmede meslek tecrübesinin hiç söz konusu edilmeyerek, şarkı söylemesi ve dans etmesinin istendiğini ileri sürdü. Görüşmeye katılan adayların güzellik yarışmasına katılan modeller gibi genç, güzel ve sarışın olmalarına bakıldığını kaydeden Theresa Stewart, işe genç olmadığı için alınmadığını kaydetti.

Duruşmada konuşan 59 yaşındaki aday Carol Dowling ise başvuru formlarında gerçek yaşını gizleyerek kendini genç gösteren bütün başvuru sahiplerinin görüşme davetiyesi aldığını, gerçek yaşını yazanların ise görüşmeye çağrılmadığını ileri sürdü. Kadınların avukatı Simon Hamlyn-Harris, Virgin Blue’nun kurulduğu 2000 yılından 2002 yılı sonuna kadar işe 35 yaşın üzerinde yalnızca bir hostes aldığını ileri sürdü.

Virgin Blue’nun avukatı ise şirketin işe alma kriterinin başka havayolu şirketlerinde elde edilen tecrübe ya da yaş değil, “davranış rahatlığı ve kendine güven” olduğunu söyledi. Avukat, 8 adayın hiç birinin, Virgin’de yapılan iş görüşmelerinde rahat davranamadığını ileri sürdü. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

1106460cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.