AVUSTRALYA KISA KISA…

Sigara yasağı “acıtıyor”

Queensland’da bazı yerlerde sigara içmeyi yasaklayan uygulama ilk ayını doldurdu. Yasa, plajlarda, çocuk oyun bahçelerine 10, kamuya açık bina girişlerinin 4 metre yakınına kadar olan alanlarda sigara içilmesini yasaklıyor. Yasanın uygulamaya girdiği 1 Nisan’dan bu yana kesilen cezaların toplamı $39,000’ı buldu. Hükümet denetçileri yasaya aykırı bir şekilde belirtilen yerlerde sigara içen 258 kişiye para cezası yazdı. Yasağı ihlal etmenin cezası $150.

Alcohol, Tobacco and Other Drugs Ünitesi Müdürü Dr Kevin Lambkin, görevlilerin sigara içme yasağı kapsamına giren 54,856 yeri control ettiğini söyledi. Lambkin, verilen cezaların yüzde 46’sının, kamuya açık bir bina girişinin 4 metre yakınında sigara içenlere kesilen cezalardan oluştuğunu kaydetti.

Endonezyalı balıkçı gözaltında öldü

Avustralya karasularında yasa dışı olarak avlandığı gerekçesiyle 18 Nisan’da sahil koruma tarafından teknesine el konarak gözaltına alınan Endonezyalı bir balıkçı, geçen hafta gözaltında tutulduğu sırada Darwin Limanı’nda öldü.

Teknedeki diğer 10 balıkçıyla birlikte limanda tutulan 37 yaşındaki tekne kaptanının cesedi üzerinde yapılan adli tıp incelemesinde kuşkulu bir duruma rastlanmadı. Endonezya Hükümeti, Darwin’deki Konsolosluğu aracılığıyla Avustralya Hükümeti’nden resmi açıklama talep etti.

Coles’a $5 milyon “tekel” cezası…

Coles Myer, Avustralya’da bu güne kadar bir firmaya verilen en büyük para cezalarından biriyle cezalandırıldı. Coles’un, yaptığı alkollü içki satışlarıyla içki satan küçük dükkanlar ve publara karşı haksız rekabet uyguladığı suçlamaları sonuç verdi. Rekabet yasasını çiğnediği suçlamasıyla iki yıl süren dava sonunda Coles, $4.75 milyon ceza ve $250,000 mahkeme masraflarını ödemeye mahkum edildi. 

Australian Competition and Consumer Commission, Coles ve rakibi Woolworths’un (Victoria’da Safeway) NSW’de küçük rakiplerini pazardan uzaklşaştırmak için pub ve “bottle shop” olarak bilinen içki dikkanları ile konrat imzalayarak rekabet yasasını ihlal etmekle suçluyordu. Woolworths veLiquorland ise diğer pub ve bottle shopların içki satma ruhsatı taleplerine NSW içki ruhsatları mahkemesine itiraz etmekle suçlanıyor.
Resim: Coles

ACCC, tüketiciyi daha iyi koruyan yasa istiyor

The Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), müşterisini yanıltan ya da uygun hizmet vermeyen iş sahiplerini müşteriyi daha kolay ve hızlı bir şekilde tazmin etmesini sağlayacak yasa değişiklikleri yapılmasını istiyor. 

Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Graeme Samuel, Trade Practices Act adıyla anılan bugünkü yasanın komisyona, haksızlığa uğrayan ya da yaptığı alış veriş nedeniyle haksız bir şekilde para kaybeden bütün müşterilerin, tüccar tarafından tazmin edilmesini sağlama yetkisi vermediğini söyledi. Samuel, özellikle emlak sektöründe, müşterilerin çok büyük paralar kaybetmesinin söz konusu olabileceğini kaydetti.

Rene Rivkin intihar etti

1951 yılında ailesi ile birlikte ASvustralya’ya göç ettikten sonra şansının da yardımıyla zengin olan Rene Rivkin, Sydney’de evinde ölü bulundu. 61 yaşıondaki işadamının intihar ettiği sanılıyor.

1985 yılında bir ekonomi dergisi tarafından “Yılın Yatırım Danışmanı” seçilen Rivkin, borsayla ilgilendi ve servetini sürekli katladı. Rivkin, lüks yatında ünlülerle birlikte gerçekleştirdiği partilerle ünlendi.

2003 yılında borsa kurallarını çiğnediği gerekçesiyle 9 ay hapse mahkum olması sonun başlangıcı oldu. Ancak beynindeki tümor nedeniyle tedavi olması için serbest bırakıldı. Geçtiğimiz aylarda bir televizyon programına çıkan Rivkin, sık sık ölümü düşündüğünü söylemişti.

Carr hükümeti harekete geçti

Olaylar üzerine NSW Hükümeti harekete geçerek iki kulüp temsilcileri ile toplantılar yapılacağını açıkladı.

Toplantıya NSW Polis Bakanı Carl Scuklly başkanlık edecek. NSW Başbakanı Bob Carr, taraftarların, “aptalca davrandığını”, kulüplerin, taraftarlarının davranışlarından sorumlu olduğunu söyledi.

Çalınan taksi uydu ile bulundu

Geçen Cumartesi sabaha karşı Melbourne’da bindikleri taksinin sücüsüne saldıran ve şoförü aracından atarak çalan 3 genç, teknoloji sayesinde 10 dakikada bulundu, saldırganlar yakalandı.

Victoria Polisi’nden yapılan açıklamada geçen Cumartesi günü sabaha karşı 3.30’da 22, 20 ve 17 yaşlarıundaki üç genç, Güney Batı semlerinden Braeside’da BP İstasyonunda içinde yolcu olarak bulundukları taksinin şoförünü araçtan indirdikten sonra taksiyi alarak kaçtı.

Taksi şirketi aracı, Global Positioning System (GPS) adıyla alınan ve şirkete bağlı taksilerin yerlerini belirleyen uydu sistemiyle taksinin yerini belirleyerek polise haber verdi. Polis, 10 dakika içinde taksiye Sandringham semtinde Sandringham Road, üzerinde yetişti ve gençlerin arabayı bırakıp kaçmalarına firsat bırakmadan üçünü de yakaladı. 20 yaşındaki taksi şoförünün taksiden zorla indirilirken hafif şekilde yaralandığı açıklandı.

Latham hem intikam alacak, hem para kazanacak

İşçi Partisi eski Lideri Mark Latham, parti liderliği sırasında tuttuğu günlüklerden yararlanarak yazdığı kitaptan $100,000 kazanmayı bekliyor. Latham kitabında geçen yılki Federal Seçim yenilgisinden sorumlu tuttuğu kişileri açıklayacak.

Yayıncılar, Latham’ın kitabının el yakacak kadar “sıcak” olabileceğine dikkat çekiyor. Kitapta Latham’ın partisi üyesi milletvekilleri, parti çalışanları ve gazetecilere ağır ithamlarda bulunması bekleniyor. Latham’ın kitabını yazmasına yardımcı olan Mary Cunnane, yayına hazır olan kitabın 25,000 kelimeden oluşan özetini geçen ay bazı yayıncılara okuttu.  Kitabı okuyan yayıncıların bazılarının okuduklarını “bomba” diye tanımladığı, hatta bazı bölümlerin yayınlamayacağı yorumu yaptıkları kaydedildi.

Bu yayıncılar arasından Melbourne University Press’in Latham’ın kitabının yayın haklarını satın aldığı öğrenildi. Latham’ın anılarının Ekim ayında yayınlanabileceği bildiriliyor.

Mark Latham parti liderliği döneminde önceki yıllarda yanında çalıştığı eski Başbakanlardan Gough Whitlam’ın yaptığı gibi toplantılar ve olaylar konusunda günlük tuttuğu biliniyor.

Mark Latham geçen Ocak ayında sağlık nedenlerini öne sürerek poılitikayı ve milletvekilliğini bıraktı. İşçi Partisi’nin eski lideri o zamandan bu yana kamuoyu önüne çıkmadı.

“İmzalamazsan gelemezsin”

Malezya Dışişleri Bakanı Syed Hamid, Avustralya’nın bölge ülkeleri ile saldırmazlık anlaşmaması imzalamaması halinde Aralık ayınnda yapılacak olan ASEAN Zirvesi’ne katılamayacağını söyledi. Hamid, “Konu bu kadar basit. Avustralya’nın zirveye katılması için başka yol yok” dedi. Malezya’da yayınlanan “Star” Gazetesi’ne konuşan Hamid, “Bu anlaşmayı imzala ve Asya’daki yeni yapılanmanın parçası ol. Yoksa dışarda kalırsın” diye konuştu. Bakan, Doğu Asya Zirvesi’ne katılmak isteyen ülkelerin bölge ülkelrinin güvenini kazanması gerektiğini kaydetti. 

Avustralya, Asyalı komşuları ile saldırmazlık anlaşması imzalama konusunda görüşmeler yapmaktan yana. Başbakan Howard, Asyta ülkeleri ile imzalanacak böyle bir anlaşmanın, Avustralya-ABD Güvenlik Anlaşması’nın ihlali olabileceği için anlaşmayı imzalamaktan yana değil.

Radyoda “maymun” dedi

Brisbane’daki 4AAA Aborjin Radyo İstasyonu’nda Pazartesi günleri program yapan Brisbane Lions oyuncusu Jason Akermanis, yayında radyo yöneticilerine “Bu maymunlar bizim programımıza yarım saat daha ek zaman vermiyor” deyince radyo yöneticileri oyuncuyu ırkçılıkla suçladı ve avukatlarına dava açma emir verdi.

Akerman, tepkiler üzerine özür dilediğini belirten bir açıklama yayınladı. Akermanis açıklamasında, kimseye karşı bir ayrımcılık yapma niyeti taşımadığını, Aborjinleri üzdüyse özür dilediğini ifade etti.
RTesim: Akermanis

Aborjinler polise saldırdı

Northern Terriytopy’de bir Aborjin kabilesinin yaşadığı yerleşim mertkezinde 50 Aborjin polislere saldırdı.

Olaylar sırasında iki polis memuru hafif yaralandı. Olayların, polisin Katherine’nin 310 km Güney Doğusu’ndaki Ngukurr yerleşim merkezinde, küçük bir trafik ihlali sonrasında polise küfürlü konuşan bir Aborjin’i tutuklama girişimi üzerine başladı. Katherine Polis Merkezi’nden yapılan açıklamada 1000 nüfüslu merkezde, çevrede bulunan bazı Aborjinlerin de olaya girmesiyle kavga çıktı.

Olay, iki polis memurunun olay yerinden uzaklaşmasıyla son buldu. Polislerin tekme ve yumruklara matuz kaldığı, başka bir saldırı aracı kullanılıp kullanılmadığının tesbit edilemediği açıklandı. Katherine Hastanesi’nde yapılan tedaviden sonra iki polis memurunun Ngukurr’daki görev yerlerine geri döndüğü kaydedildi.

Howard-Costello savaşı

Başbakan John Howard’ın yakında emekliye ayrılarak başbakanlık ve parti liderliğini kendisine devredeceğini uman Maliye Bakanı Peter Costello geçen hafta büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Başbakan Howard, Daily Telegraph Gazetesi’ne Atina’da bulunduğu sırada yaptığı açıklamada çok kesin ifadelerle gelecek seçimlere Liberaller’in Lideri olarak katılacağını ve Kim Beazley’i bir kez daha yeneceğini söyledi. Howard, henüz emeklilik planı yapmadığını da kaydetti.

Başbakan’ın ifadesinin, Costello cephesinde “savaş ilanı” olarak değerlendirildiğine dikkat çekiliyor. İngilizce gazetelerde yer alan haberlere göre Maliye Bakanı Peter Costello, Liberal Parti Liderliğini ele geçirmek için harekete geçecek. Costello’nun kendisini destekleyen milletvekillerine, Howard’ın açıklamalarını “bencillik” olarak nitelediği haber veriliyor. Costello, milletvekili arkadaşlarına Liberal Parti içindeki liderlik sorununun bu aşamadan sonra artık ertelenemeyeceğini söyledi. Costello’nun ifadelerinin, Howard ve Maliye Bakanı’nın yakında kozlarını paylaşmak üzere kılıçları çekecekleri anlamına geldiğine dikkat çekiliyor.

Başbakan Howard, söyleşiden sonra Costello’yu arayarak sarfettiği ifadeleri fazla ciddiye almaması uyarısı yaptı. Ancak Costello’nun yakınlarına, yapılan açıklamanın yeterince ciddi olduğu yorumu yaptığı kaydedildi.

Costello destekçileri Başbakan Howard’ın daha önce “Liberl Parti istediği sürece liderlikte kalırım” dediğini, ancak son açıklamasında ifade değiştirerek “kendisi istediği sürece kalacağını” açıkladığına dikkat çektiler. Başbakan’ın Kim beazley’I “üçüncü kez yenmek istiyorm” ifadesini de siyasi olarak çok yanlış bulan Costello destekçisi Liberal Milletvekilleri, Howard’ın açıklamalarını “tarihi bir yanlış zamanlama ve değerlendirme” olarak niteledi. Costello destekçisi bir milletvekili, Başbakan Howard’ın Atina’da yaptığı açıklamaları, “Her halde Yunan tanrılarının yaşadığı Olympus Dağı’nda kendisini o tanrılardan daha büyük ve güçlü görmeye başladı” diye yorumladı.

“Kaytaranlar”a sert tedbir

* Federal Hükümet, özel iş bulma kuruluşlarına, uzun süredir işsiz olanların aldığı işsizlik parasını kesme yetkisi verecek.

Federal Hükümet, çalışmaktan “kaytardığına” inandığı uzun süreli Centrelink müdavimlerini “özel şirketlere” havale etmeyi planlıyor. Uzun süredir işsizlik parası alanların ödemeleri, bu kuruluşlar tarafından durdurulabilecek. İşsizler ayrıca aldığı işsizlik parası karşılığında daha çok gönüllü iş yapmaya zorlanacak, kendileri için ayarlanan iş görüşmelerine gitmedikleri takdirde işsizlik paraları hemen kesilecek.

10 Mayıs’ta açıklanacak yeni Federal Bütçede yer alacak olan uygulamaya göre Centrelink’in işsizleri iş bulmaları için gönderdiği “Job Network” kuruluşlarına, Federal Hükümetin çalışmaktan kaçındığına inandığı 25,000 kişiyi tesbit etmesi ve cezalandırması yetkisi verilecek. Hükümetin, işsizlere iş bulmaları için anlaştığı bu özel kuruluşlar, Centrelink’in gönderdiği kişileri, işsizlik parası karşılığında yılın 10 ayı, haftada 25 saate kadar gönüllü çalışmaya (work- for- the- dole) zorlayabilecek. Şu anki uygulamaya göre work- for- the- dole programına göre gönüllü iş yapmak 6 ay süresince haftada 15 saatle sınırlı bulunuyor. Yeni uygulamayla, work- for- the- dole programına katılanların hem Centrelink’ten para alıp hem de gizli çalışmasına engel olunması amaçlanıyor.

Job Network kuruluşları, görüşmeye gitmeyen kişilerin işsizlik parasını hemen kesmeye yetkili olabilecek. Workforce Participation Bakanı Peter Dutton, Centrelink’in, Job Network’ün kurallara uymadığı gerekçesiyle hakkında Centrelink’e şikayette bulunduğu kişilerin sadece %15’ini cezalandırdığını; işsizlik parasını kesme yetkisini bu kuruluşlara vererek Centrelink’in tam olarak yapmadığı “cezalandırma işini” bu kuruluşlara devredeceğine dikkat çekiliyor. Avustralya’da bir yıldan fazla bir zamandır işsiz olanların sayısı 99,900. Bunlardan 55,700’ü iki yıldan fazla bir zamandan bu yana işsizlik parası alıyor. 

Hükümet, işsizlik parası alanların %25’inin kazancını kendisi sağlamak amacıyla samimi olarak iş aradığına inanmıyor. Peter Dutton, “İşsizlik parası, vergi mükelleflerinin tasaaruflarıyla hayatının bir döneminde iş bulamadığı için zorluk çekenlere verilen bir paradır. Kimse işsizlik parasını kendisinin düzenli geliri olarak görmemelidir” dedi. 

Hükümet sorumluluktan ‘kaytarıyor’

İşçi Partisi Sözcüsü  Penny Wong, Centrelink’in sorumluluğu alanına giren konuların özel sektöre devredilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Wong, “Eğer doğru olamayan davranış içinde olanlar varsa, onlarla mücadele edilmeli. Ancak burada olan hü,kümetin sorumluluğundan kaytarması ve işsizlik ödeneğini kimin alacağı kararını özel sektöre devretmesidir” dedi.

National Welfare Rights Network Başkanı Michael Raper, Job Network kuruluşlarının kimin samimi olarak iş arayıp, kimin kaytardığını nasıl belirleyeceğinin önemli soru işaretleri taşıdığını söyledi. Raper, “Avustralya’da uzun yıllar yüksek oranda işsizlik oldu. Kapılar uzun süre insanların yüzüne kapandı. Bu nedenle şimdi bazı insanların kapı kapı dolaşıp iş sormak için motivasyon eksikliği çekmeleri anlaşılabilir. Hükümetin planladığı yöntemle sorunun çözülemeyeceği açıktı” dedi. 

10 Mayıs’ta açıklanacak olan Federal Bütçe’de uzun zamandır işsiz olanların işgücüne katılması için önemli planlar yer alıyor. Bu planlar arasında en önemliler, sakatlık maaşı alanlarla ve yalnız yaşayan çocuklu annelerin iş hayatına dönmelerini sağlamaya yönelik tedbirler olacak.

 

1106480cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.