AVUSTRALYA KISA KISA

Yasamin kaos yarattı…

Auburn Lisesi Öğrencisi Yasamin Alttahir’in kıyafet yönetmeliğini delip istediği gibi giyinme hakkı elde etmesi, okul müdürlerinde öğrencilerin okulda giyebilecekleri kıyafetler konusunda “kontrolü kaybetme” korkusu yarattı.

Auburn Lisesi Öğrencisi Yasamin Alttahir’in okul yönetmeliğinde olmadığı halde dini inancı gereği mantoyla okula gelme hakkı kazanması, okullardaki kıyafet yönetmeliğini pratik olarak çöpe atmış oldu. Okul müdürüleri, Yasemin örneğinden sonra NSW’deki 2,250 okulda okuyan binlerce öğrencinin, “o istediğini giyiyorsa biz de giyeriz” diyerek yönetmeliği iyice paçavraya çevirip, istedikleri kıyafetle okula gelmesinden endişe ediyor.

The Daily Telegraph Gazetesi’nde yer alan habere göre Yasamin Alttahir’e verilen izin okul müdürleri arasında ciddi rahatsızlık yarattı. Eyaletteki okul kıyafetleri yönetmeliğini hazırlayanlardan Secondary Principals’ Council Başkanı Chris Bonnor, okul müdürülerinin ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi. Bonnor, “Şimdi okul üniformasını giymek istemediğini söyleyerek ayağa kalkacak kaç öğrenci çıkacak acaba. Eğitim bakanlığı bu konuda okullara yardımcı olabilmek için çizgiyi nereden çekecek?” dedi. Eğitim Bakanlığı, Ayrımcılık Yasası gereği dini kıyafetlerin okul kıyafet Yönetmeliklerinde yer aldığına dikkat çekti ve “spor” kıyafetlerin yönetmeliğe aykırı olduğunun da altını çizdi.

Bonnor, Auburn’daki olayın bir öğrenci ve ailesinin “sistemi test etmesi” mi yoksa öğrencinin gerçekten inancı gereği giyinmesi mücadelesi mi olduğundan emin olmadığını da söyledi.

Sydney’de ünlü radyo yorumcusu  Alan Jones Yasamin’i “troublemaker” (belalı) olarak nitelendirirken, Başbakan Bob Carr, genç kızın pop yıldızı Britney Spears gibi giyinmediğini ve onunla uğraşılmamasını istedi.

***

Avustralya Polisi PNG’den ayrıldı…

Papua Yeni Gine (PNG) Yüksek Mahkemesi’nin, bu ülkede görev yapan 150 Avustralya Federal Polis (AFP) görevlisinin yasal dokunulmazlık altında görev yapmasını ülke anayasasına aykırı bulması ardından polisler geçen hafta Avustralya’ya geri geldi. Polisleri Başkent Port Moesby Havalanında uğurlamaya gelenler arasında bazı yerli polis

görevlileri ve PNG Başsavcısı da yer aldı. Sorunun çözümü için iki ülke yetkilileri arasında görüşmeler başlatıldı. PNG Dışişleri Bakanı Sir Rabbie Namaliu, AFP’nin ülkeye geri dönmesi için karşılıklı fedakarlık yoluyla bir ara yol bulunabileceğini söyledi.

Avustralya vatandaşına Kuveyt’te işkence iddiası…

Terörizm suçlamasıyla Kuveyt’te tutuklu bir Avustralya vatandaşının ailesi, bu ülkede iki hafta önce tutuklanan oğulları Talaal Adree’ye işkence yapıldığını ileri sürdü. Aile, oğullarına işkence yapıldığı sırada odada Avustralyalı görevlilerin bulunduğunu da kaydetti. Avustralya Hükümeti, Kuveyt’teki Avustralya elçilik görevlilerinin cezaevinde tutulan Adree ile görüşmeye çalıştıklarını, Kuveytli yetkililerin Talaal Adree’nin durumu hakkında bilgi vermekten kaçındığını açıkladı. Talaal Adree’in Kuveyt’teki avukatı, müvekkilinin terrist organizasyon üyesi olmak, silah ve patlayıcı bulundurmakla suçlandığını söyledi.

Adree, 3 yıl öncesine kadar Sydney’in batısında yaşıyordu. Talaal Adree’nin kardeşi Fahad al Saad, Adree’nin üç yıl önce aile sorumlulukları gereği Kuveyt’e geri döndüğünü söyledi. Adree’nin aile üyelerine tutukluyu cezaevinde ziyaret için izin verildi. Adree’nin eşi Mariam Dahaim, ABC Televizyonu’na yaptığı açıklamada, kocasına işkence yapıldığını ileri sürdü. Talaal Adree’nin tutukluluğu süresince sürekli Avustralya elçisini görmek istediği ancak kendisine bu olanağın sunulmadığı da iddia ediliyor.

***

ASIO Başkanı Washington yolcusu…

Avustralya Gizli Haberalma Örgütü (ASIO)’nun Başkanı Dennis Richardson, Avustralya’nın Washington Büyükelçiliği’ne atandı. 1996 yılından bu yana ASIO’nun başında bulunan 58 yaşındaki Richardson, bu göreve gelmeden önce çeşitli federal dairelerde bürokrat olarak çalışmış, ondan önce de Dışişleri Bakanlığı görevlisi olarak yurtdışı hizmetlerinde bulunmuştu. Richardson, 1990’ların başlarında, o zamanın Başbakanı Bob Hawke’a danışmanlık görevi de yürütmüştü. Dennis Richardson, 5 yıllık Washington Büyükelçiliği görevini tamamlayan Michael Thawley’in yerini alacak.
 
Dışişleri Bakanı Alexander Downer, Richardson’un özellikle 11 Eylül 2001’den bu yana Avustralya’nın güvenliğine önemli katkılar yaptığını söyledi. Downer, “Richardson Washington’da özellikle istihbaratla ilgili dairelerde çok iyi tanınan ve iyi ilişkileri olan bir kişidir. Uluslararası ilişkiler alanında çok deneyimlidir. Büyükelçilik görevini layıkıyla yerine getirecektir” dedi.

İşçi Partisi Dışileri Sözcüsü Kevin Rudd, Richardson’un iyi bir seçim olduğunu, ancak atanmasının geciktiğini söyledi. Rudd, “Richardson’un yeni görevine birt itirazımız yok. Birinci sınıf bir görevli, birinci sınıf bir devlet memuru” dedi.

Dennis Richardson, Senato’da birçok kez senatörlerin sorularını yanıtladı. Her seferinde de açık, basit ve dürüst yanıtlarıyla dikkat çekti. 2003 yılında verdiği ifadede Bali bombalamasını zamanında haber alamamalarının kendi kusurları olduğunu kabul etti.

Bir başka soruşturma da da Endonezya’daki İslami Cemaat Örgütü’nün 1996 yılından bu yana terörist faaliyetler içinde bulunduğunu, ancak bu örgütün Avustralya’ya bir tehdit oluşturduğunu 2001 yılı Aralık ayına kadar fark etmediklerini söyledi. Richardson, “Bu hata nedeniyle Bali’yi engelleyemedik” dedi.

Rakamlarla ASIO
Ajan sayısı: 850
Ajanların %40’ı kadın
2001 yılı bütçesi: $63 milyon
2005 bütçesi: $170 milyon
En büyük başarısı: Fransız Willie Brigitte tarafından Sydney’de oluşturulan El Kaide hücresinin çökertilmesi

***

Brisbane beyaza boyandı

Brisbane’da geçen hafta Queenslandlıların ömürleri boyunca belki de bir daha göremeyecekleri bir doğal olay meydana geldi. Bölge Meteoroloji Bürosu’nu bile şaşkına

uğratan dolu yağışı, bu tropik bölgede gerçek bir karlı kış manzarası yarattı. Fırtına, elektriklerin kesilmesine neden oldu, 7,000 ev karanlıkta kaldı. Brisbane’daki ABC Sütudyosu’nun damının akması nedeniyle akşam haberleri Sydney Stüdyolarından yayınlandı. 200 elektrik direğine yıldırım düştü, ayrıca 5 elektrik direği de, fırtına nedeniyle devrilen ağaçlardan zarar gördü.

***

Müslüman okulun otobüsünü yaktılar
Batı Avustralya’nın Başkenti Perth’te İslami bir okula ait otobüs kundaklandı. Polisten yapılan açıklamada kentin kuzey semtlerinden Dianella’da Meldon Way’de park halindeki Australian Islamic College’e ait otobüsün bilerek yakıldığının tesbit edildiğini açıkladı.

Yangın, itfaiyenin müdehalesiyle söndürülebildi. Polis, kuındaklamanın amacı konusunda yorum yapmadı. Australian Islamic College de Dianella semtinde bulunuyor.

 

 

1107450cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.