AVUSTRALYA KISA KISA…

Selinli Matildalar dünya şampiyonunu devirdi…

Çin’de düzenlenen 4’lü turnuvaya katılan Avustralya Bayan Milli Futbol Takımı matildalar, tarih yazdı.

Melbournelu Selin Kurulay’ın da oynadığı Matildalar, tarihlerinde elde ettikleri en önemli zaferi, Dünya Şampiyonu Almanya takımını 1-0 yenerek elde etti.

Maçın tek golünü 53. dakikada Lisa DeVanna attı. Maç, matilkda takımının çeyrek finale kadar yükseldiği Olimpiyatlardan bu yana çıktığı ilk resmi maç oldu. Almanya maçı, Matildalar’ın antrenörlüğünü üstlenen Tom Sermanni’nin de ilk sınavı olarak değerlendirildi. Tom Sermanni, maçı, “Müthiş bir sonuç aldık. takım çok güzel oynadı. Aldığımız sonuç oyunculara da cesaret verdi” diyerek değerlendirdi.

Avustralya takımı Pazar günü turnuvaya ev sahipliği yapan Çin ile karşılaştı. Aralarında Melbournelu Selin Kurulay’ın da bulunduğu Matilda takımı son maçını Salı günü Rusya ile oynayacak.

Geçen Mayıs ayında Danimarka Prensi Frederick ile evlenen Mary Donaldson, prenses ünvanını aldıktan sonra ilk kez Hobart’taki evini bu ay ziyaret edecek. Çift, 10 günlük Avustralya turuna 27 Şubat’ta Sydney’de başlayacak. Canberra ve Melbourne’u ziyaret edecek geleceğin Danimarka Kral ve Kraliçesi, Mary’nin doğum yeri olan Hobart’ta da iki gün geçirecek.

Kraliyet turunun resmi programında, Danimarkalı ünlü çocuk öyküleri yazarı Hans Christian Anderson’un doğumunun 100’ncü yıldönümü kutlamalarına katılım, bazı sosyal yardım kuruluşlarının yemekleri ve Avustralya’daki Danimarkalı toplumun düzenlediği etkinliklere katılım da yer alıyor. Çift, Eyalet Başbakanlarının onurlarına vereceği yemeklere de katılacak.

“Hacker”in kulağını çektiler…

Hobart’ta Tasmania Hükümeti’nin web sitesini kullanılmaz hale getiren gence iki yıl “suç işlememe” cezası verildi. 18 yaşından küçük olduğu için adı açıklanmayan genç, Tasmania mahkemelerine “hacking” suçundan çıkarılan ilk kişi oldu.

Genç, Başbakan ve TAFE Kolejine ait web sitelerine siber saldırı düzenlediğini kabul etti. Mahkeme yargıcı, olayın gencin siciline işlemeyeceğini, ancak 2 yıl içinde herhangi bir suç işlerse mahkum olacağını söyledi. 

Papazlar bekarlığa isyan etti…

Avustralya Papazlar Ulusal Konseyi, Papa’ya yazdıkları mektupta vatikan’ın papazların evlenmesine izin vermesini istedi. Canberra ve Goulburn, Piskoposu Pat Power, evlenme ve cinsel ilişki yasağı nedeniyle gençlerin papaz olmak istemediklerini, bu kuralların yumuşatılması gerektiğini söyledi.

Power, insanları kiliseye çekmek için bu konuda hemen harekete geçilmesini istedi. Power, Vatikan’ın geçmişte kuralları değiştirmemek için direndiğini ancak değişim zamanının geldiğini kaydetti.

Power, “Zamanın ihtiyaçlarını ne dereceye kadar göreceğiz, insanlarımızın isteklerini ne ölçüye kadar dinleyeceğiz. Bu istekleri görmemezlikten gelmeye devam edersek, sanırım yanlış yöne gittiğimizi Kabul etmemiz gerekecek” diye konuştu.

Yüzme havuzundan timsah çıktı…

Darwin’in güneyindeki Palmerston’da kamuya açık olimpik yüzme havuzunda bir metre boyunda bir timsah bulundu. Pazar sabahı havuza gidenler timsahı ancak havuza girdikten sonra farketti.

Panik içinde kaçan yüzücüler, polis ve havuz görevlilerini çağırarak durumu bildirdi. Parks and Wildlife görevlileri genç timsahı yakalayarak uzaklaştırdı.

Wildlife’dan Clay Smith, timsahın hastaya benzediğini, bu nedenle yakalamanın güç olmadığını söyledi. Timsahın Darwin dışında bir timsah çiftliğine götürüldüğü açıklandı.

Latham’ın sandalyesi Liberaller’e…

İşçi Partisi kabus yaşıyor. Partinin geçen hafta yaptırdığı özel bir anketin sonucuna göre milletvekilliğinden istifa eden eski lider Mark Latham’ın sandalyesini, Liberal Parti kolaylıkla kazanıyor. Latham’ın seçim bölgesi Werriwa’da Kim Beazley göreve gelmeden önce yaptırılan anket, 1934 yılından bu yana İşçi Partisi’nin kalesi olan bölgenin kaybedildiğini gösteriyor.

Werriwa bir zamanlar eski Başbakanlardan Gough Whitlam’ın da seçim bölgesiydi. Latham son seçimlerde yüzde 9.3 marjinle bu bölgeden tekrar millietvekili seçilmişti. İşçi Partisi’nin adının açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkilisi, sandalye için yapılacak ara seçimin oldukça çekişmeli geçeceğini söyledi.

İşçi Partisi’nin ara seçime çok dezavantajlı bir şekilde gireceğini kaydeden kaynak, Kim Beazley’in performansının,  bu seçim bölgesinin İşçi Partisi’nin elinde kalıp kalmayacağı konusunda tayin edici bir rol oynayacağını kaydetti.

Anketin sonucu, Latham’ın liderlikten uzaklaşma sürecinin İşçi Partisi üzerinde nasıl yıpratıcı etki yaptığını gösteriyor. Werriwa ara seçimi aynı zamanda Kim Beazley’in de ilk büyük liderlik sınavı olacak.

Sydney’in batısındaki Werriwa’da son 10 yılda Liberal oylar sürekli arttı. İşçi Partisi 1996 yılından bu yana 4 seçim bölgesini Liberaller’e kaptırdı. Werriwa ara seçim tarihi gelecek hafta belli olacak.

Çanakkale Valisi, Avustralya’ya geliyor…

Avustralya Hükümeti’nin resmi davetlisi olarak Avustralya’ya gelecek olan Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı, Melbourne şehir merkezinde savaşlarda ölen Avustralyalıları anma anıtı Shrine of Remembrance’ı ziyaret edecek.

14 Şubat sabahı gerçekleştirilecek ziyarette, Kamçı, Gelibolu’da yaşamını yitiren askerler için saygı duruşunda bulunacak. Shrine’ın Genel Müdürü Denis Baguley, Vali Kamçı’ya bizzat rehberlik edecek.  Kamçı, 17-18 Şubat tarihlerinde de Sydney’de olacak.


 

1098570cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.