AVUSTRALYA KISA KISA

İsrailli diplomat sınırdışı…

Canberra İsrail Büyükelçiliği’nde “ikinci sekreter” olarak görev yapan ve adı açıklanmayan bir üst düzey diplomat hükümet tarafından Avustralya’yı terk etmeye zorlandı.

İsrail’de yayınlanan Ma’ariv Gazetesinin haberine göre olay gizli tutulmaya çalışıldı. Birkaç hafta önce herçekleşen sınırdışı olayının nedeni tam olarak bilinmiyor; ancak geçen yıl Yeni Zelanda’da tutuklanan iki MOSSAD ajanı ile ilişkili olduğu sanılıyor. Avustralya Dışişleri Bakanlığı İsrail Gazetesi’nin konuya ilişkin sorularını yanıtlamadı.

Gazetede yer alan haberde, geçen yıl iki MOSSAD ajanının Yeni Zelanda’da bu ülkeye ait pasaport çıkarmaya çalışırlarken tutuklanmalarına gönderme yapıldı ve ajanların daha önce Avustralya’da bulunduklarına dikkat çekildi. Sınır dışı edilen diplomatın, Yeni Zelanda da tutuklanan MOSSAD ajanlarını ziyaret ettiği bildiriliyor.

Sydney Herald Morning Gazetesi’ne konuşan kaynaklar, iki ülke arasındaki yakın ilişki göz önünde bulundurulduğunda, bu diplomatın sınır dışı edilmesi için mutlaka çok büyük bir kusur işlemesi gerektiğine dikkat çekti. İsrail Gazetesi’nin haberinde Avustralya Dışişleri Bakanlığı’nın elçilikle ilişkiye geçip, sekreterin derhal çekilmesini istediği bildiriliyor.

İsrail Hükümeti diplomatla ilişkiye geçerek bavullarını toplayıp hemen Avustralya’yı terk etmesi emir verdi. The Age Gazetesi’nde yer alan haberde “İsrail diplomatı geri çekmeseydi, Avustralya belirtilen kişiyi sınır dışı etme durumunda kalacaktı” ifadesine yer verildi. İsrail Hükümet yetkilileri, İsrail gazetesine, Avustralya Hükümeti’nin diplomatın geri çekilmesi için bir gerekçe göstermediğini açıkladı.

***

Etnik evlere dadandılar…

Victoria Polisi Hintli ve Asyalılara ait evleri soyan iki kişilik bir hırsızlık çetesini ortaya çıkardı. Melbourne çapında bu toplum üyelerine ait evlerden 750,000 Dolar’lık mücevher çalan çeteye yönelik olarak geçen hafta Cumartesi günü bir polis operasyonu gerçekleştirildi.

Polis sözcüsü çete üyelerinin geçen 7 ay boyunca gerçekleştirilen 90 soygun olayından sorumlu olduklarını açıkladı.

Hırsız çiftin daha çok Hintli ve Asyalılara ait evlere girip mücevher çaldığı kaydedildi.

***

Dişçi sırasında 6 yıl

Victoria’da diş tedavisi için beklenen süre 31 aya yaklaştı.

The Age Gazetesi’nde yayınlanan örneklerden bazılarının, 1999 yılı Nisan ayından bu yana diş tedavisi için sıra beklediği belirlendi.

Gazetede yer alan habere göre kırsal alanda hükümete ait diş kliniklerinde ortalama bekleme süresi üç yılı buluyor. Bekleme listelerinde yapılan inceleme sonunda Springvale, Portland ve Warrnambool’da 5 yıldan fazla bir zamandan bu yana tedavi için çağrılmayı bekleyen hastalara rastlandı. Victoria’da hükümete ait toplam 61 diş kliniği bulunuyor. Bracks Hükümeti bu kliniklerdeki bekleme listelerinin uzunluğunu açıklamıyor.

Victoria Sağlık Bakanı Bronwyn Pike’ın sözcüsü, bu yıldan itibaren hükümetin diş tedavi harcamalarını artıracağını, bu harcamaların bekleme listelerini kısaltacağını ileri sürdü. Sözcü, diş tedavi kuyruğunun şimdiden kısalmaya başladığını, acil tedavi gerektiren vakaların öne alındığını kaydetti. Bracks Hükümeti diş tedavisi için ayırdığı bütçeyi geçen yıl 96 milyon dolara yükseltti.

***

Centrelink, yazlığı olanın maaşını kesiyor

Yazlığı ya da yatırım amaçlı emlak sahibi olan yaş emeklilerinin Centrelink ödenekleri kesiliyor.

Centrelink, yaşlılık maaşı ödediği kişilerin emlak varlığını inceliyor. Kurumun, Temmuz ayına kadar 20,000 yaş emeklisinin emlak varlığının incelemeye tabi tutulacağı gayrımenkullerin değerinin belişrlenmesi ardından maaşlardan kesinti yapılacağı kaydediliyor. Yapılacak kesintilerin önümüzdeki 4 yılda $240 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.

***

Alice Springs’e de deniz getirecek

Bu ay sonunda gerçekleştirilecek Batı Avustralya seçimlerinde vaadler aldı başını gidiyor. Liberaller, eğer seçimi kazanırlarsa eyalete Darwin yakınlarındaki Fitzroy Nehri’nden döşenecek 3,700 km’lik kanalla, içme suyu taşınması sözü verdi. Liberaller sözlerini tutarlarsa kanal, milyarlarca dolara mal olup, ayrıca dünyanın en uzun içme suyu kanalı olacak. 
 
Perthli işadamları, Muhalefet Lideri Colin Barnett’ın geçen hafta Çarşamba günü düzenlenen televizyon tartışmasında ortaya attığı vaadi ciddiye almadı. Barnett, kanalın devlet- özel sektör işbirliği ile inşa edilebileceğini ve eyaletin su sıkıntısının sona erebileceğini ileri sürdü. Batı Avustralya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı John Langoulant, “Ortaya atılan firkin yeterince düşünülerek seslendirildiğini sanmıyorum” dedi.

Oy toplamak için ortaya atıldığına inanılan Colin Barnett’in planı, Tenix adlı savunma sanayi ürünleri imal eden bir şirketin önerisine dayanıyor. Avustralya’nın su kaynakları konusunda önde gelen uzmanlarından Peter Cullen, “Vergi mükelleflerinin 100 yıllık yatırım için ayrılabilecek parasının bir siyasi kampanyada heba edilmesinden korkuyorum” dedi.

***

Rekor sayıda aday…

Batı Avustralya seçimlerine rekor sayıda parti ve aday katılacak. 26 Şubat’ta yapılacak seçimler için 2001 seçimlerindeki aday sayısından 35 fazla, yani 560 kişi adaylığını koydu. Ayrıca bu seçimlerde, yarışan parti sayısı da 14 oldu., 2001 seçimlerine katılan parti sayısı 7’de kalmıştı. Seçim Komisyonu, özellikle bazı seçim bölgelerinde olağanüstü miktarda adayın olmasının dikkat çektiğini açıkladı.

1098980cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.