AVUSTRALYA KISA KISA…

Yatak odası hayvan bahçesi gibi…

Sydney’de 35 yaşında bir kişi, tek yatak odalı evinde izinsiz olarak bir timsah, 5 metrelik Burma piton yılanı ve iki iguana beslemek suçundan 1000 Dolar para cezasına çarptırıldı.

John Baptist Cavaleri adlı kişi, Waverley Mahkemesi’nden çıkarken gazetecilere yaptığı açıklamada Iggy adlı iguana’nın “bir kedi ya da köpek gibi evcil” olduğunu, Big Mistake adlı piton yılanının 5 yaşında, ve 60 cm boyundaki timsahı da odasında camdan bir akvaryum içinde beslediğini söyledi.

Cavaleri, maymun besleme izni olduğunu da kaydetti. Mahkeme sanığın hayvanlara kötü davranmadığını ve iyi koşullarda beslediğini tesbit etti. John Baptist Cavaleri, kız arkadaşıyla kavga ettikten sonra polis çağırmış, polisler evde uyuşturucu madde ve hayvanları bulunca tutuklamıştı. Cavaleri hayvanlarını geri almak için elinden geleni yapacağını söyledi.

***

Askerlere işkence eğitimi…

The Sunday Telegraph Gazetesi’nin iddiasına göre Avustralya’nın bazı elit askerleri ve istihbarat görevlilerine orduya ait eğitim merkezlerinde işkence yöntemleri öğretildi.
Gazetenin iddiasına göre Queensland’da Canungra Defence Intelligence Training Centre’da asker ve istihbaratçılara verilen dersler arasında cinsel taciz, fiziksel işkence ve uykusuz bırakma yöntemleri de yer aldı.

Geçen hafta Parlamento’ya yazılı açıklama yapan Savunma Bakanı Robert Hill, yasalara aykırı bir şekilde verilen uygulamalı derslerde askerlerin çırılçıplak soyulduğu, elleri ve gözlerinin başlandığı kaydedildi. Bakan, yaptığı açıklamada, “Kullanılan teknikler, 1949 Cenevre Anlaşması’nın yasakladığı moral bozmak ve direnişi zayıflatmak için sözlü sataşma, tehdit gibi uygulamalardır” dedi. Bakan, askerlerin kaçırılma ya da esir düşme durumunda koşullara alışmaları için bu eğitime tabi tutulduklarını söyledi.
The NSW Council for Civil Liberties (NSWCCL) uygulama konusunda yasal soruşturma açılması çağrısı yaptı. NSWCCL Başkanı Cameron Murphy, “Kaygı verici bir uygulama, hemen kamuyona açık bir soruşturma açılmalı” dedi.

***

“Cihad Jack” serbest…

Victorialı terrör şüphelisi Joseph ‘Jack’ Thomas kefaletle serbest bırakıldı. 31 yaşındaki Melbournelu taksi şoförü, El Kaide’den terrörist faakliyetlerde kullanmak üzere yardım almakla suçlanıyordu. Thomas, geçen yıl Aralık ayından bu yana cezaevinde tutuluyordu.

Geçen Pazartesi günü gerçekleştirilen duruşmada Yargıç Ian Gray, Thomas’ı psikolojik olarak zarar gördüğü ve kaçma ihtimali bulunmadığı gerekçesiyle kefaletle serbest bıraktı. Daha önce gerçekleştirilen bir duruşmada Thomas’ın iki çocuğunu ayda sadece bir saat görme, eşi ve anne ve babasına yaklaşmama, ancak bölme arkasından görüşebilme hakkına sahip olduğu açıklanmıştı.

Hakim, Joseph ‘Jack’ Thomas’ın 100,000 Dolar kefalet karşılığında serbest bırakıldığını açıkladı. Thomas, hakimin kararını gözyaşlarıyla karşıladı. Thomas, 2003 yılı Haziran ayında Pakistan’dan dönmüş ve 18 ay sonra geçen Kasım ayında tutuklanmıştı.

***

Dünya Kupası’nın SBS’den yayını tehlikede

SBS’in 2010 FIFA Dünya Kupası maçlarını yayın hakkı tehlikede. Paralı kanal Fox Sports’un yayın hakkını alması ihtimali öne çıktı.

Senato Komisyonu’na konuya ilişkin bilgi veren SBS Genel Müdürü Nigel Milan, Federal Hükümet’in Dünya Kupası’nı “anti-siphoning” listesinden çıkarmasının SBS’in bu yayını gerçekleştirmesini zora soktuğunu söyledi. Liste, büyük spor olaylarını yayınlama hakkında ücretsiz kanallara öncelik veriyor. Milan, paralı kanalların da yayın hakkını satın almak için rekabete girmesiyle yayın hakkı fiyatının iki katına çıkacağını kaydederek, Fox Sport karşısında SBS’in şansının azladığını kaydetti.

2002 Dünya Kupası’nı SBS ekranlarından 14.8 Avustralyalı izledi. 64 maçın 16’sını Channel Nine, 48’ini SBS yayınlamıştı.

İletişim Bakanı Helen Coonan, hükümetin Dünya Kupası’nı anti-siphoning listesinden çıkarma kararını savundu. Coonan, listenin ulusal önem ve kültürel özelliklere sahip spor etkinliklerinin koruması için hazırlandığını kaydederek, “Büyük kitlelerce izlenen her olayı bu listeye alacak olursak önümüze çok uzun bir liste çıkar” dedi.

1099340cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.