AVUSTRALYA KISA KISA…

Bankalar günde 2 milyon Dolar “havadan” kazanıyor…

Faizlerde yapılan artışı günlük tasarruf hesaplarına yansıtmayan bankalar, böylece mevduat sahiplerinden günde 2 milyon Dolar faiz “çalıyor.” Buna karşılık ev kredisi olarak 637 Dolar milyar dolar borç para veren bankaların, bu krediyi kullananlardan her gün için tahsil ettiği faiz, 4 Dolar milyonu geçiyor.

Bankacılık kurumları arasında Merkez Bankası’nın yüzde 0.25’lik faiz artışını günlük tasarruf hesaplarına yansıtan tek kuruluş, ANZ’e bağlı ING Direct oldu. Bu kuruluş, sıradan tasarruf hesaplarına uyguladığı faizi geçen hafta aynı oranda artırdığını açıkladı. ING Saving Maximiser hesabına sahip olanlar, bu hafta Cuma gününden itibaren yüzde 5.4 faiz geliri elde etmeye başlayacak.

Geçen 3 yıl içinde Merkez Bankası faiz oranlarını 5 kez artırdı. Toplam artış rakamı yüzde 1.25 oldu. Buna karşılık bankalar, kredi faizlerine artışı hemen yansıtırken, sıradan tasarruf hesaplarına uyguladığı faizde hiç bir değişikliğe gitmedi. Bankalar, 2001 Kasım ayına kadar $15,000 kadar sıradan tasarruf hesaplarına yüzde 0.8’den yüzde 0.05’e kadar faiz uyguluyordu. Bu tarihte faiz oranları en düşük seviyesi olan yüzde 4.25’e düşünce, bankalar günlük hesaplara uyguladığı faizi kaldırdı.
 
Muhalefet Gölge Maliye Bakanı Wayne Swan, bankaların, ev kredisi hesaplarında nasıl faiz alıyorsa, günlük tasarruf hesabı açtıranlara da faiz ödemesi gerektiğini söyledi.

Sydney’de dev ekran…

NSW Başbakanı Bob Carr, Anzac Günü Sydney’deki Martin Place’e 35,000 Dolar değerinde dev bir ekran yerleştirileceğini söyledi.

Anzac çıkarmasının 90. Yıldönümü dolayısıyla 25 Nisan’da Sydney CBD’de düzenlenecek Şafak Ayini’ne 15,000’den fazla Sydneyli’nin katılacağı tahmin ediliyor. Ekran, Pitt ve Castlereagh Streets arasına yerleştirilecek ve töreni ekran sayesinde herkes izleyebilecek.

Gençlere bir şeyler oluyor…

Gençlik çeteleri hafta sonunda üç şehirde terrör estirdi. Sydney’de iki ayrı yerde kalabalık gençlik gruplarıyla polis arasında çıkann çatışmalarda bazı polisler hafif yaralandı.

umartesi gece yarısından sonra Darling Harbour’da 150’den fazla genç, bölgede devriye görevi yapan polislere saldırdı. Yarım saat süren olaylarda polis üç kişiyi gözaltına aldı. Perth’te iki ayrı semtte düzenlenen partiler kontrolden çıktı, sarhoş gençler polisle çatışmaya girdi. Olaylara 250’den fazla gencin katıldığı bildirildi.

Adelaide’de, sarhoş gençlerin saldırısına uğrayan bir kişi hastaneye kaldırıldı. 50 yaşındaki adamın, çevreye zarar veren gençlere müdahale etmesi üzerine sopalarla dövüldüğü açıklandı.

NSW Muhalefet Lideri John Brogden, polisin sivil itaatsizlik olayları ile başa çıkma konusunda yetersiz olduğunu söyledi. Brogden, Macquarie Fields’deki olaylara polisin “yumuşak” yaklaşımının yasa tanımazlığı teşvik ettiğini söyledi. 

670,000 gönüllü ülkeyi temizledi…

Geçen Pazar günü “Clean Up Australia” günü dolayısıyla Avustralya çapında düzenlenen temizlik kampanyasına 670,000 kişi katıldı.

Ülkenin dört bir yanında gönüllüler, 7,000 yerde toplam 8,450 ton çöp topladı. En çok toplanan çöplerin plastik ve cam şişe ve sigara izmariti olduğu açıklandı.

Centrelink’ten milyonerlere ödeme…

The Australian Council of Social Service (ACOSS), yıllık geliri 1 miyon Dolar ya da daha fazla olan 31 ailenin, Centrelink’ten ödenek aldıklarını açıkladı. Ödemeler, Centrelink’in “tek kaynaktan geliri olanlara” yapılan ödeme kapsamında yapılıyor.

ACOSS, ailenin “tek” gelir kaynağının, ne miktarda bir gelir olduğuna bakılmadığı için, milyonlar kazanan bir kişinin aile üyelerine ödeme yapılabildiğine dikkat çekti.

ACOSS Başkanı Andrew McCallum, uygulamanın haksız olduğunu kaydederek, “Bu hükümetin başka uygulamalarına bakan bazı kişiler, vergi ödedikleri, bunun için de bu imkandan yararlanmaya bir düşük gelirli kadar hakları olduğuna inanarak, bu ödenekleri almakta bir sakınca görmüyor” dedi.

Cepte 600 Dolar açık…

Merkez Bankası’nın faiz oranlarında geçen hafta 2003 yılından bu yana ilk kez yaptığı yüzde 0.25’lik artış, ev borcu olan ortalama aile bütçesinde yıllık NSW’de 504 Dolar, ailelerin ortalama 25 yıllığına 212,000 Dolar kredi çektiği Victoria dahil diğer merkezlerde 360 Dolar ek delik açacak.

Geçen hafta Salı günü toplanan Merkez Banbkası yönetimi, banka resmi faiz oranını yüzde 0.25 artırdı. Yapılan hesaplamalara göre artış, NSW’de ev kredi borcu bulunan bir aile bütçesine yıllık ortalama 504 Dolar ek yük bindiriyor. Özel sağlık sigorta primlerine de Nisan ayında yüzde 8 zam yapılacağı açıklamasıyla ortalam bir ailenin cebindeki açık, NSW’liler için yıllık 600 Dolar’a çıkmış oldu.

Merkez Bankası, faiz oranlarını orta vadede enmflasyonun yükselme tehlikesine karşı önlem olarak yüzde 5.5’a çıkardığını açıkladı. Maliye Bakanı Peter Costello, faizlerdeki artışa karşın ekonominin durumunun çok iyi olduğunu, kendisiniş endişelendiren bir durum olmadığını söyledi. Muhalefet Lideri Kim Beazley, seçim öncesinde eğer koalisyon tekrar iktidara gelirse faiz oranlarının artmayacağı sözü veren hükümetin halkı yanılttığını, sözünü tutmadığını ileri sürdü.

1100780cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.