AVUSTRALYA KISA KISA…

 

Yabancı ögrencilere İngilizce kursu

Avustralya üniversitelerinde yabancı ögrencilerin yeterince başarılı olamadıklarının tesbit edilmesi üzerine Sydney Üniversitesi, yabancı ögrenciler için ekstra İngilizce kursları düzenleme kararı aldı.

The Australian Universities Quality Agency’nin hazırladığı raporda yabancı ögrencilerin başarı durumlarındaki yetersizliğe dikkat çekildi.

Sydney Üniversitesi Dekan Yardımcısı Vekili John Hearn, kendi yaptıkları çalisma sonunda Avustralyalı ögrencilerle yabancı ögrenciler arasında pek çok alanda bir fark olmadığını, ama iktisat ve finans dallarında durumun değiştiğini söyledi. Prof. Hearn, “okula kaydını yaptığımız ögrenciler bize uluslararsı düzeyde kabul gören İngilizce dil diplomalarıyla geliyor. Ama öyle görünüyor ki yine de desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Yabancı ögrencilerimize dil yeteneklerini geliştirmeleri için daha fazla olanak vereceğiz” dedi.

Sydney Üniversitesi’nde okuyan yabancı ögrenciler hali hazırda İngilizce ilerletme kurslarına üniversiteye ait Centre for English Teaching’de devam ediyor. Bundan sonra yabancı ögrencilere bu kursları üniversite hocalarından almak isteyip istemedikleri sorulacak.

***

24 saatte 32 bin şimşek

Geçen Pazar günü 24 saat içinde Sydneyde 2,000, NSWde 32,000 şimşek çaktı. Yoğun yağış, Blue Mauntainde bazı dağcıların kaybolmalarına neden olurken, şen yıldırımların etkisiyle bazı evler de hasar gördü. Meteoroloji Bürosu, sabah erken saatlerde meydana gelen fırtınalarda yıldırım şmesi olaylarının sık meydana gelen bir olay olmadığını ıkladı.

Hornsby Heightsde 69 yaşındaki Grace Iwanoczko, evine yıldırım şğünde yatağında kitap okuyordu. Yıldırımın etkisiyle yaşlı kadının yatağının bir metre uzağında duvarda büyük bir delik ıldı. Bella Vistada, sahibi Queenslandda olan iki katlı bir evde yıldırım şmesi sonucu yangın çikti. Fırtınanın yol açtığı sarsıntı nedeniyle 80 evde otomatik yangın alarmları kendiliğinden çalmaya başladığı bildirildi.

Biri Nicole ile fena halde ilgileniyor

Oscar Ödüllü Avustralyalı film yıldızı Nicole Kidman’ın Sydney Darling Point’deki şkünde, ancak casuslarda bulunan yüksek teknoloji ürünü dinleme cihazı bulundu. Kidman’ın güvenliğini sağlayan firma, cihazı yerleştiren kişinin görüntülerinin güvenlik kameralarına yakalandığını ıkladı. Dinleme cihazını yerleştiren kişinin kimliği ya da tanınıp tanınmadığı konusunda bir ıklama yapılmadı.

***

Oturma izni olan öğrenciye ceza

Federal Hükümet, sürekli oturma izni olan ögrencilerin üniversite harcını ödemesini erteleme hakkını iptal etti.

Üniversiteyi kazanan binlerce ögrenciyi bu yıl kötü bir sürpriz bekliyor. Federal Hükümet, sürekli oturma izni olan ögrencilerin üniversite harcını ödemeyi erteleme hakkını sessiz sedasız ortadan kaldırdı. Buna göre 1 Ocak tarihinden başlamak üzere üniversiteye başlayan ve sürekli oturma izni olan ögrenciler, yıllık harcı (HECS) peşin ödemek zorunda kalacak.

Ortalama üniversite harçları 810 bin dolar arası değişiyor. Sürekli oturma izni olanlar ve Yeni Zelanda vatandaşları, daha önce Avustralya vatandaşları gibi HECS ödemeyi erteleme hakkına sahipti.

Geçen yıl, 33,500 sürekli oturma izni olan ve Yeni Zelandalı, Avustralya ümniversitelerine kayıp yaptırdı. Federal Department of Education, Science and Training Sözcüsü, sürekli oturma izni olanların kredi alma hakkının iptal edildiğini söyledi. Sözcü, uygulamanın, ögrencilerin kredi borçlarını ödemeden geldikleri ülkelere geri dönmeleri ihtimalini ortadan kaldırmak için başlatıldığını kaydetti.

***

“Provakasyon” öldürme gerekçesi olmaktan çıkıyor

Eşlerini kıskançlık yüzünden öldürenler, artık “beni kışkırttı gerekçesiyle hafif ceza alamayacak.

“Provakasyon”, Victoria yasalarında adam öldürme suçu işleyenlerin cezasının hafifletilmesi gerekçesi olmaktan çikariliyor. Böylece, çogunlugu kıskanç kocalar olmak üzere işledikleri cinayet sonrasında “beni kışkırttı diyerek kendini savunanlar, “cinayet” cezası değil, “ölüme neden olma” cezası gibi daha hafif cezalarla kurtulamayacak.

“Provakasyon” hafifletici neden olmaktan çikarilacak. Victoria Law Reform Comission’un hazırladığı yasa önerisi, Victoria Paröamentosu’nun sonbahar oturumunda meclise getirilecek. Başbakan Vekili John Thwaites, cinayet suçunu, “provakasyon” gerekçesiyle hafifletmenin uygar dünyada yeri olmaması gerektiğini söyledi.

Yasa, 45 yaşindaki James Ramage adlı bir kişinin, yeni bir aşigi olduğunu söyleyen eşini öldürmesi ve mahkemenin “tahrik” olgusunu göz önünde bulundurarak Ramage’i “cinayet” yerine “ölüme neden olma” karşılığı daha hafif bir ceza olan 11 yıl hapse mahkum etmesi sonrasında başlayan tartışmalar üzerine çıkarılıyor.

Ramage, cinayet suçundan mahkum olsaydı ömür boyu hapis yatacaktı. Davanın sonuçlanmasından sonra hükümete yasanın değiştirilmesini isteyen 3 bin 500 mektup geldi. Yasanın çikmasi ardından Victoria, Tasmania’dan sonra “tahrik”i adam öldürmede hafifletici neden olmaktan çikaran ikinci eyalet olacak.

 

1098220cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.