Avustralya şokta

Pazar günü meydana gelen olaylar sırasında 16 kişi yaralandı. Olaylar, Pazar günü Sydney’in orta sınıf sahil semti Cronulla’da başladı,  gece boyunca başka semtlere de yayıldı. Göstericilerin çoğunun sarhoş olduğu öne sürüldü.

Önceki hafta sonu Lübnan kökenli bazı gençlerin, plajda yüzenlerin boğulmasına karşı gözcülük görevi yapan 2 gönüllüyü dövdükleri söylentisi çıkması, haftanın gergin geçmesine neden oldu.

Plajlarda Lübnan gençlik çetelerinin terör estirdiği, kadınlara sarkıntılık ettiğine inanan ve çoğunluğu gençlerden oluşan Anglo Avustralyalılar, “Plajı geri almak” için hafta sonunda Avustralya bayraklarıyla Crunolla plajına gitti. Burada sıcak havanın etkisiyle su gibi içki tüketildi, sarhoşların sayısı bir anda yüzleri buldu.

Avustralya ulusal marşı söylemeye başlayan kalabalık, kilometrelerce uzunluktaki plajdakilerin de  katılmasıyla büyüdü. Kalabalık daha sonra Lübnanlılar aleyhinde sloganlar atmaya başladı. Bu arada çevredeki Ortadoğulu görünümlü esmer kişilere yönelik sözlü tacizler, linç girişimlerine dönüştü.

Polis, Arap kökenli 2’si kadın 6 kişiyi linçten kurtarmak için müdahale etti, 6sı polis, 2’si ambulans görevlisi 16 kişi yaralandı. Çoğunluğu sarhoş çapulcular olan elebaşılar arasında ırkçı Australia First Partisi üyelerinin de yer alması ve bildiriler dağıtması dikkat çekti.

Olayların daha sonra başka plajlara da sıçradığı, Lübnan kökenli gençlerin aynı günün gecesi çeşitli semtlerde rasgele 200 kadar aracın camlarını kırdıkları bildirildi.
Sky News Televizyonuna yansıyan görüntülerde bir çapulcunun tişörtünün üzerine “Ethnic Cleansing Unit” yazdığı gözlendi. Gazetelerde yer alan haberlerde ise göstericilerin göğsüne Allah’a küfür eden sloganlar yazdığı öne sürüldü. Televizyonlara konuşan protestocular Lübnanlı gençlerin plajlardaki kadınları taciz ettiğinden yakındı.

Kimi yorumcular ise olayın Cronulla’da başlamasının tesadüf olmadığını, Bali’de patlayan bombalardan bu semtte oturan 6 kadının hayatını kaybettiğini, bu nedenle Müslümanlara yönelik bir tepki oluştuğuna dikkat çekti.

Başbakan John Howard, olayı kınarken olayın “ırkçı saldırı” olarak nitelemekten kaçındı ve Avustralyalıların ırkçı olmadığını söyledi.  Pazartesi akşamı ise Müslümanlar’ın yoğun olarak yaşadığı Lakemba semtindeki camiye yönelik saldırı olacağı söylentisi yayılması üzerine 200 kadar genç camide toplanarak tekbir getirdi. 

FOTOĞRAF: Crunolla

1120190cookie-checkAvustralya şokta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.