Avustralya’da sahte pasaport öfkesi

Suikastin arkasında bulunduğu konusunda yaygın suçlamalarla karşılaşan İsrail ise bu iddiaları kabul etmediği gibi inkar da etmiyor.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, herhangi bir ülkenin sahte avustralya pasaportu kullandığı belirlenirse misillemede bulunacaklarını söyledi.

Öncelikle gerçeklerin ortaya çıkmasını bekleyeceklerini söyleyen Rudd, “Ama bu küçük bir olay değil, çok kaygı verici” diye konuştu.

Dubai polisi dün suikaste karışan 15 kişi daha saptadığını açıkladı.

Böylece zanlıların sayısı toplan 26’ya çıkmış oldu.

Son tespit edilen 15 kişinin de İngiliz, Fransız, İrlanda ve Avustralya pasaportları kullandığı bildirildi..

Avustralya yetkilileri ayrıntıları açıklanan Avustralya pasaportlarının sahte ya da üzerinde oynanmış olduğunu söylüyorlar.

Bu kişilerden bazılarının, Dubai’ye varması sonrası Mahmut el Mabhuh’u izleyen ekipte yer aldıkları söyleniyor.

Beşi kadın 26 zanlının çoğunun, merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde olan MetaBank’ın kredi kartlarını kullandıkları öne sürülüyor.

Dubai polisi daha önce de 11 zanlının altısının İngiltere, üçünün İrlanda, birinin Fransa, birinin de Almanya pasaportları taşıdıklarını bildirmişti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, suikast zanlılarının çeşitli Avrupa ülkelerinin sahte pasaportlarını kullanmasını sert bir dille kınamışlardı.

Hamas İsrail’i suçlamıştı

Hamas Dubai’deki suikastten İsrail ajanlarını sorumlu tutuyor. Dubai polisi de suikastin arkasında İsrail’in olduğunu düşünüyor.

İsrail ise pekçok uzmanın da katıldığı bu iddiaları ne yalanlamış, ne de doğrulamıştı.

Ülkenin dışişleri bakanı Avigdor Lieberman, “Bu olayın ardında MOSSAD’ın ya da başka bir istihbarat servisinin veya ülkenin bulunduğunu düşündürecek herhangi bir kanıt yok” demişti.

İsrail’de ana muhalefetteki Kadima Partisi’nin lideri Tzipi Livni ise Mahmut el Mabhuh’un öldürülmesini alkışladığını söylemişti.

19 Ocak’ta öldürülen Mahmut el Mabhuh, Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin Kasım Tugayları’nın kurucularındandı.
Yapılan otopside, Mahmut el Mabhuh’un, vücuduna elektrik verilmesi sonrası boğularak öldürüldüğü tespit edilmişti. (BBC)

FOTOĞRAF: Yeni zanlılardan üçünün Avustralya pasaportu taşıdıkları açıklandı. El Mabhuh geçen ay Dubai’deki bir oteldeki odasında öldürülmüştü

1235280cookie-checkAvustralya’da sahte pasaport öfkesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.