AVUSTRALYA’DAN… ‘1 Temmuz’

1 Temmuz tarihi, Avustralya siyasi hayatında yeni bir dönüm noktası olacak. Başbakan Howard, o gün, bütün başbakanların rüyalarında görüp, nadiren elde ettikleri güce kavuşacak: Meclise kesin hakimiyet! Howard o gün yeniden doğacak.

Howard Hükümeti, Temsilciler Meclisi’nde 1996 yılından bu yana çoğunlukta. Zaten o çoğunluk koalisyonu iktidarda tutuyor. Asıl sorun Senato. 1 Temmuz’da göreve başlayacak yeni senatörler, Howard’a “dikensiz gül bahçesi”ne sahip olma imkanı verecek.

76 sandalyeli Avustralya Senatosu’nda koalisyon, 39 sandalye ile çoğunluğu ele geçirecek. Avustralya halkı, başka parlamentolarda olduğu gibi, Avustralya meclisinden de, 10 dakikada 30 yasanın nasıl çıktığını kendi gözleriyle görecek. Eğer Howard isterse tabii.

Geçmişte, her iki mecliste de çoğunluğun iktidar partisinde olduğu dönemler elbette oldu. 104 yıllık parlamento tarihinde 47 yıl, iktidarların hem senatoda, hem temsilciler meclisinde çoğunluğu ellerinde bulundurdukları dönem olarak Avustralya siyasi tarihine geçti. En son, 1976-81 arası durum yine böyleydi.

1 Temmuz’dan sonra Howard’ın diktatör gibi davranacağı iddiaları, dile getirilmeye başlandı bile. Bu fikri yüksek sesle igfade edenler şimdilik işçi sendikaları. Geçen hafta parti konseyinde konuşan Howard, senato’da çoğuınluğu ele geçirdiklerinde bu avantajı istismar etmeyecekleri sözü verdi.

Durum, gerçekten Howard Hükümeti’nin istediği gibi yasa çıkarıp muhalefete kulak tıkayacağı bir döneme girdiğimizin işareti olabilir mi? Ben o kadar emin değilim.
Senatolar, yapısı gereği “olur efendimci” tayfasının toplandığı yerler olmaya Temsilciler Meclisi’nde olduğu gibi fazla uygun değil. Her zaman başkaldıran, hükümet kararlarına uymayan iktidar mensubu senatör çıkması mümkün. Bunun iaşretleri şimdiden geliyor. Sözgelimi, Ulusal Parti senatörlerinin Telstra’nın özelleştirilmesine onay verecekleri şüpheli. Hatta, Liberaller’den bile epey çatlak ses çıkacak.

Şunu şimdiden kestirebiliriz: Howard Hükümeti, kendisine zorluk çıkaracak muhalefeti, kendi içinden çıkaracak. Petro Georgiou olayında görüldüğü gibi, memnuniyetsiz senatörler, muhalefetle birlikte hareket etme tehdidiyle, İşçi Partisi’nin imdadına yetişecek. Bu güne kadar sesini çıkarmayan Liberal Parti içindeki memnuniyetsizler, güçlerinin farkına varıp efelenecekler.

Başa dönersek…

Howard bence emekli olmayı düşünüyorsa, vazgeçmeli. Avustralya’da başbakanlık yapmak için bundan daha iyi bir zaman olamaz!

***

AVUSTRALYA SENATOSU

•Her eyalet 12’şer, Northern Territory ve ACT 2’şer senatörle temsil ediliyor.

1 Temmuz’dan itibaren sandalyelerin partilere göre dağılımı:

• Demokratlar:   4
• Yeşiller:    4
• ALP:    28
• Family First:   1
• Liberal:    33
• Ulusal Parti:   5
• Counry Lib. Party:   1

Kadın Senatör sayısı: 27

 

1611260cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… ‘1 Temmuz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.