AVUSTRALYA’DAN… Aşıklar kenti

Aşıklar kentinin imajını çizdiler…

Avustralya’nın Queensland Eyaleti’ndeki Toowoomba kenti, düzenlenen çiçek festivalleriyle tanınır. Romantizm, kente turist cekmek icin tanıtımda kullanılan en önemli unsur. Toowoomba’nın imajı, geçen hafta sonun da kentte düzenlenen referandumla yerle bir oldu. Toowoomba artık ülke çapında, “icme suyu diye, musluklarından temizlenmiş kanalizasyon suyu akması önerilen kent” olarak tanınıyor.

Queensland’ın deniz kıyısında olmayan en büyük kenti olan Toowoomba düzenlediği çiçek festivaliyle ünlü. Romantizm, turist çekmek icin kasabanın tanıtımında kullanılan en onemli unsur. Bu güne kadar kent aşıklar kenti olarak tanıtıldı. Ta ki gecen haftaya kadar. Gecen hafta sonu kentte yapılan referendum, Toowoomba’nın imajını bir anda yerle bir etti. Artık Toowoomba aşıklar kenti olarak değil, içme suyu diye, musluklarından temizlenmiş kanalizasyon suyu akması önerilen kent olarak tanınıyor.

Toowoomba’da sorun aslında epeyce ciddi.  Kentin nufusu 100 bin. Halk su kısıntısına alışmış. Şu anda kente icme suyu sağlayan barajın ancak yüzde 20’si dolu. Yani susuzluk, Toowoomba’nın kapısında. Belediye Baikanı, halkın yarısının kendisinden nefret edeceğini bile bile fikri ortaya atmış: “Kanalizayon suyunu termizleyip, baraja verelim.” Amerika – California’da, Singapur’da uygulanıyor bu yontem. Singapur içme suyunun yüzde biri, kanalizyon’dan temizlenen sudan geliyor.

Sistem bilinmeyen bir system degil. Kanalizasyon suyu çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilip temizlenecek. Sistem, böbrek rahatsızlığı çekenlerin bağlandığı diyaliz makinesiyle aynı. Temzilenen su bir barajda 5 yıl bekletilip, sonra içme suyu barajına pompalanacak, ve musluklardan evlere dağıtılacak.

Toowoombalılar geçen hafta sonunda planı oylamak icin referanduma gitti. 61 bin secmen oy kullandı. Her üç kişiden ikisi, kanalizasyon suyunun arıtılmasına hayır dedi.
Referandum öncesinde konunun tartışıldığı 160 toplantı yapıldı. “Evet”çiler ve “hayır”cılar gazete, televizyton ilanlarıyla taraftar toplamaya çalıştı. Referendum günü yaklaştıkça kente gazeteciler akın etti. Mikrofonlar, sokaktaki vatandaşa çevrildi. İşte bazı görüşler:

Suyun bu şekilde yeniden kullanımı tanrıya karsidir.”

“Susuzluğa karşı baska bir alternatif bulsunlar. Kanalizasyon. Fikre bir türlü alışamıyorum.”

“Bizi tuvalet suyu icmeye zorluyorlar. Sağlıklı olması önemli değil. Önemli olan suyun tuvaletten gelmesi.”

“O su gelince buradan ayrılmayı planlayan birçok kişi var. O vatanadaşlardan biri de benim. Düşüncesine bile dayanamıyorum. Kuzey sahilinden gelip buraya yerleştim. Pılımı pırtımı toplayıp yine oraya döneceğim.”

Referandumu ortaya atan Belediye Başkanı Diana Thorley, makam odasında gazetecilerin sokaktaki vatandaşın görüşlerini iletmesinden sonra yaptığı yorum şöyle: “Dışarda benden kesinlikle nefret eden bir sürü kişi var, eminim.”

Referandumdan olumsuz karar çıkmasıyla konu kapandı mı? HayIr. Aslında konu Avustralya’da tartışılmaya yeni başladı. Toowoomba’da konu şimdilik rafa kalktı ama kıyı kenti olmayan her yerleşim bölgesinde şu ya da bu ölçüde su sorunu var. Sözgelimi NSW’deki Gulburn Mulvare Belediyesi barajinin su seviyesi yüzde 9’a kadar düşmüş durumda. Avustralya gibi kuraklık ceken bir kıtada, bu konu daha çok tartışılacak. Queensland Başbakanı Peter Beattie, referandumdan önce halkın yüzde 5’inin evet demesinin bile çok cesaret verici olacağını soylemisti. Toowoombalıların yüzde 5’i değil, yüzde 37’si kanalizasyon suyunun temizlenmesi ve içme suyu haline getirilmesine evet dedi. Suyla başı büyük belada olan Beattie, aynı referandumun 2008 yılında eyalet çapında düzenleneceğini ilan etti.

1611550cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Aşıklar kenti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.