AVUSTRALYA’DAN… Düz mantık

1 Eylül 2001 saldırısının ertesi günü arkadaşım işe gittiğinde konu doğal olarak ikiz kulelere yönelik saldırıymış. Arkadaşımın karşısında oturan müşteri, saf saf bizimkine dönmüş ve “Usame Bin Laden’i tanıyor musun?” diye soruvermiş.

Müşteri, yıllardır bizimkiyle çalışan biri. Birbirini  iyi tanıyan iki kişiden birinin bu düz mantık tuzağına düşmesi ne kadar şaşırtıcı. Eğer müslümansan, Usame Bin Laden’in arkadaşı olma ihtimalin var!

Sıradan batılının bu düz mantık tuzaklarına düşmesinin sonuçlarına katlanacağız maalesef.

Ama beni düşündükçe rahatsız eden, düz mantığın çok tehlikeli hal alacağı durumlar da olacak.  Daha iki ay önce Londra’da Brezilyalı genç, bu mantığın kurbanı oldu ve Londra metrosununda esmerliğinin kurbanı oldu, intihar bombacısı olduğu sanısıyla 8 kurşun yedi.

Avustralya’da, bu topraklarda yetişmiş teröristlere karşı oluşturulan anti terör yasaları çıkarılıyor.  Victoria Başbakanı  Steve Bracks, daha bu satırları kaleme aldığım gün Melbourneluları, Commonwealth Oyunları’nın gelmiş geçmiş en güvenli oyunlar olacağını bir kez daha tekrarladı.

Bu ifadeyi,  Commonwaealth Oyunları sırasında Melbourne’un cehenneme çevrileceği şeklinde anlamamak için hiç bir neden yok. Siz, siz olun, Ocak ayından itibaren, en azından Nisan’a kadar, öyle ortalıkta fazla dolaşmayın. Çantayla şehre gitmeyi, aklınıza bile getirmeyin.

Çılgınların savaşı

Daha önce bu sütunda Telstra’nın Amerikalı Genel Müdürü Sol Trujillo hakkında yazmıştım. Geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarıyla Başbakan Howard’ın uykularını kaçırmıştı. Sol Trujillo’nun Amerika’dan getirdiği müdürlerinden biri, “Anneme Telstra hissesi satın almasını tavsiye etmem” bile demişti.

Sol Trujillo’nun Telstra’sının en büyük müşterisi,  Avustralya’nın en zenginlerinden biri olan Mustafa İlhan’ın Crazy John’s’u.

Hepinizin ezbere bildiği gibi İlhan, $300 milyonluk servetiyle, bu yıl (da), ama son kez, 40 yaşın altında ülkenin en zengini seçildi.  Seneye İlhan artık yaşı dolduğu için, bu kategoride olmayacak.

Crazy John’s, Telstra müşterilerinin %10’unu elinde tutuyor. Ama başı, bayiliğini yaptığı Crazy Sol ile dertte. Crazy Sol, John’s’un kendisine fazladan ödediğini ileri sürdüğü  $21 milyonu, geri ödemiyor. Konu mahkemelik. Crazy John’s, 2007’de kontratı bitince Telstra’dan ayrılacağını ilan etti.

Nedense, Crazy John’s her aklıma geldiğinde, “Zenginin parası, züğürdün çenesini yorar” sözü de aklıma takılıyor!

 

 

1611400cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Düz mantık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.