AVUSTRALYA’DAN… Entegrasyona örnek: Hasanburger!

Başarılı bir entegrasyon örneği: Hasanburger!

Siz, entegrasyon mu, yoksa asimilasyon mu ikilemini çözmek için kafa patlatmaya, hangisi daha iyi diye tartışmaya devam ededurun. Toplum üyeleri, bu ülkeye uyum sağlamanın yolunu çoktan buldu. İşte başarılı bir örnek. Hem de hiç beklenmeyecek bir yerden: Broadmeadows’un kalbi, “Dallas şopları”ndan.

Benim 10 senede 15 kilo almamın müsebbibi,  yediğim “quiche” değil, Avustralya’da keşfettiğim “kebap” olgusudur. Kalbim bu güne kadar durmadıysa nedeni, leblebi – nohut gibi tükettiğim kolestrol hap-larıdır. Bir büyük kebap götürüp, arkasından iki kolestrol hapı atıyorum, oluyor bitiyor. Kahrolası, çok lezzetli. Yolum Broadmeadows ya da Sydney Road’a düşse, (ki aslında oralardan hiç çıkmam) gözlerim kebapçı arar. Hepsinin yerini ezbere bilirim. Hangisi iyi, hangisi yaramaz, bana sor.

Geçen hafta her zaman yaptığım gibi Dallas’a gidince doğruca “Star” kebapçıya seğirttim. Yolda karşılaştığım Baki Beyle Adanalarımızı afiyetle yedik. Gözüm, dönerin üzerindeki mönü levhasındaki “Hasanburger”e takıldı. İşletmeci Barış hanım, Hasanburger’i yakındaki Ericson fabrikası işçilerinden biri için icat ettiklerini söyledi. “Çeşit” olarak mönüye de eklediklerine göre müşterisi olsa gerek. İçinde “Turkish” lezzetide olan burgerde şunlar bulunuyor: kızarmış domates, acı soğan ve sarmısaklı yoğurt. Fiyatı $4.80. Nasıl buluş ama?

***

Futbolda sınıf farkı

Pazar sabahı kalkıp Türkiye – İsviçre maçını izlemeye gitmek için arabaya bindim. Olacaklar içime mi doğdu bilmem. Motoru çaluıştırmadan arabadan inip eve döndüm ve SBS’den Avustralya – Uruguay maçını seyrettim. maçın sonunda Türkiye’nin maçı 2-0 kaybettiğini öğrenince “iyi ki gitmemişim” diye düşündüm.

Seyretmediniz biliyorum, bu nedenle Uruguay – Avustralya maçına ilişkin biraz bilgi vereyim. FİFA, Uruguay’ın isteği üzerine maçı 2 saat erkene aldı. Maç biter bitmez, iki takım da 80 saat sonra Sydney’de oynanacak ikinci maça hazır olmak amacıyla hemen havaalanına koşup, uçağa atladıkları gibi Avustralya’ya geldi. Bu acelenin amacı yol yorgunluğunu bir an önce atıp, Çarşamba günü oynanacak maça hazırlanmaktı.

Qantas, Avustralya takımı için bir uçağın kol-tuklarını söktürüp, yatak ve masaj aletleriyle donat-tırdı. Oyunculara oynadıkları oyunun analizleri ve görüntülerini izleyip değerlendirebilecekleri prog-ramlarla yüklü bilgisayarlar verildi. Avustralyalı oyun-cular Sydney’e indiklerinde dinlenmiş, dipdiri ve derslerine çalışmış olarak maça hazırdı.
Onca yolu ticari bir uçağın ekonomi sınıfında dara-cık koltuklara sıkışıp gelen Uruguaylılarsa, uçaktan indiklerinde perişan görünüyordu!

***

HAFTANIN KÖŞE YAZARI

The Age, 9 Kasım Çarşamba / Terörizm tehdidi

Son günlerin Başbakan için heyecanlı geçtiğini kaydeden Avustralya’nın en saygın yorumcusu Michelle Grattan, mültecilerin teknelerden deni-ze atılması skandalı sırasında Başbakan Howard’ın gerçeği gizlediğine ilişkin suçlamaların bugün artık geride kaldığını kaydediyor. Grattan’a göre, Başbakan’ın siyasi tutumu artık haklı olduğunu kanıtladı.

Howard’ın bir hafta önce “Avustralya’nın ciddi bir terörist saldırı tehdidi altında olduğunu” ilan etmesinden sonra, İşçi Partisi’nin bu açıklamanın samimiyetinden kuşku duyduğuna dair açıklamalar yapmamakla derin bir nefes aldığını belirten yazar, ASIO ve Federal Polisin gerçekleştirdiği güvenlik operasyonunun, Başbakan’ın doğruyu söylediğini kanıtladığını kaydediyor.

Yazara göre ASIO, Avustralya doğumlu genç teröristler olduğu ve bu tehdidin ciddiye alınmasını talep ediyordu. “Ope-rasyon ASIO’nun endişesini ete kemiğe büründürdü” diyor yazar ve ekliyor: “Bundan sonra, Müslüman topluma karşı duyulan yenilenmiş kuşku ortamında temel insan haklarında dengeyi tutturmak daha da güç hale gelecek. Müslümanlar sürekli ve artan bir şekilde gözlem altında tutulacak. Ama unutmayalım ki bu durum aynı zamanda bizim sinir sistemimizin de ciddi bir sınavdan geçmesi anlamına gelecek.”

Yazar, bütün bunların terörizmin sinsi etkileri olduğuna da dikkat çekiyor ve ekliyor: “Teröristlerin topluma zarar vermesi için aslında bir yeri havaya uçurmaları gerekmiyor.”

***

AVUSTRALYA TARTIŞIYOR

SMH Gazetesi’nin 14 Aralık’ta yaptığı online anket

Terörist saldırının önlenmesi için  işkence yapılabilir mi?
Evet: % 33
Hayır: % 67
Kullanılan oy: 6172

***

RAKAMLARIN DİLİ

Devlete ait arazi: %23 
Özel Arazi: %63
Aborjin ve Torres Boğazı Adalıları’na ait arazi: %14

1611460cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Entegrasyona örnek: Hasanburger!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.