AVUSTRALYA’DAN… Güney Doğu Asya

8-9 yıl önce, fikrine değer verdiğim bir yazarın “3. Dünya Savaşı Asya – Pasifik’te patlak verecek” şeklindeki kehanetini okuyunca gülüp geçmiştim. Hala da prim verdiğimi söyleyemem ama, artık gülmüyorum.
 
Nedense aradan geçen bunca zaman, bu kehaneti bana unutturmadı. Bölgede meydana gelen gelişmeler bana hep o ifadeyi hatırlattı.

Güney Doğu Asya’nın patlamaya hazır bombaları, başka bir sürpriz olmazsa, Tayvan ve Filipinler.

Çin; Tayvan’a saldırmamak için kendini zor tutuyor, ya da öyle gösteriyor. Filipinler; ülkede hükümetin başa çıkamadığı İslamcı terör grupları  nedeniyle ABD’nin müdahale etmeye hazırlandığı bir hedef gibi görünüyor. Her iki durumda da Pasifik bölgesinin alacağı yeni biçimi kestirmek kolay değil.

Çin’le ilişkilerde Avustralya’nın bir açmazı var: O da Çin’in Tayvan’a yönelik (haklı ya da haksız) bir zorbalık girişimi karşısında, beklendiği gibi “demokratik” Tayvan’ı savunacak mı? Yoksa, ABD’yi bile kaale almadan, kazanacağı paraları düşünüp, en büyük ticaret ortaklarından Çin’i bir kınamayla geçiştirip, “işimize bakalım beyler” mi diyecek?

Bölgede Avustralya’nın önemli bir rolü var. İslamcı terör odaklarının bölgedeki gücü göz önüne alındığında, 11 Eylül’den bu yana bu rol çok da önemli hale geldi. Bölgede terör açısından asayişi sağlamada başlıca görev, Avustralya’nın.

Kuş uçmaz, kervan geçmez; ekonomik olarak çökmüş Pasifik Adaları’nı üs olarak kullanarak, batı dünyasını vurmaya çalışacak terör hücrelerini CIA ve bölge istihbarat örgütlerinin yardımıyla ortaya çıkarmak, Avustralya’nın işi. Bahçelerini temiz tutmalarını sağlamak amacıyla PNG, Vanuatu gibi ayakta durmaya mecali kalmamış ülkelere “yardım” adı altında akıtılan paranın haddi hesabı yok. Avustralya, bu ülkelere para pompalarken, şartını da koymayı ihmal etmiyor: “Size ülkenizi nasıl yöneteceğinizi de öğreteceğiz.”  PNG’de olduğu gibi bu ülkelere muhasebeciler, polisler, askerler gönderiliyor.

Endonezya ile ilişkileri tarihte hiç olmadık biçimde iyi. Bunda, Sumatra’daki felaketlerde Avustralya’nın gösterdiği çabanın da önemli etki-si var. Terörden canı epeyce yanan Endonezya, Avustralya Federal Polisi’nin bu ülkede bir büro açmasına bile izin verdi. Geçen hafta Avustralya’ya gelen Endonezya Devlet Başkanı, ilişkilerde yeni bir dönemin başladığına inandığını belli etti.

Malezya- Avustralya ilişkileri hiç bir zaman iyi olmadı. Eski Başbakan Mahatir Muhammed’in, Başbakan Howard’ı “deputy sherrif” diye adlandırmasının, uzun süre akıl-larda silinmeyeceği açık.

1611150cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Güney Doğu Asya

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.