AVUSTRALYA’DAN… Halkın akıl sağlığı

Avustralya’da gözüme çarpan en büyük çelişkilerin birincisi, ülkenin bu derece gelişmişliğine karşın Aborjinler’in içinde bulunduğu sefaletse; ikincisi de toplumda, akıl sağlığı yerinde olmayan vatandaşlara ilişkin yüksek bilince rağmen, bu alanın devlet tarafından olağanüstü boş bırakılması gerçeğidir.

Bu ülke, maalesef akıl sağlığı yerinde olmayan vatandaşlarına ilgi göstermiyor.

Geçen hafta, “Mental Health” haftasıydı. Mental Health Council of Australia tarafından hazırlanan “Not for Service” başlığıyla geçen hafta yayınlanan 700 sayfalık rapor, herkesi utandıracak türdendi. Televizyonda, kim olduğuna dikkat etmediğim bir konuşmacı, “sağlık hizmetleri tarafından boş bırakılan bu alanı polis doldurmaktadır” diye yakınıyordu. Yani, akıl sağlığı yerinde olmayanlarla ilgilenen kimse olmadığı için, bu kişiler eninde sonunda polislik oluyor ve muhtemelen içeri kapatılıyorlar. Oysa ki bu insanların yardıma, doktora ihtiyacı var.

Yıllarca önce doktor bir arkadaşımı görmek için Parkville Akıl Hastanesi’ne gittiğimde ortalığın temizliğine, hastaların bakımlılığına ve gösterilen ilgiye hayran kaldığımı hatırlıyorum. Ya o zamandan bu yana köprünün altından çok sular aktı; ya da o parlak cilanın altındaki gerçeği göremedim.

Bir başka olasılık, ve bence daha ihtimal dahilinde olan ise şu:

Avustralya’da belki akıl hastanelerinde bir sorun yok. Sorun, hastane dışındakiler. Onlara yardım gitmiyor. 

Avustralya’nın bu konudaki gerçeği şöyle:

• Her beş Avustralya vatandaşından birinin akıl sağlığı şu ya da bu ölçüde yerinde değil.
• Bütün hastalıkların %27’sini akıl sağlığı rahatsızlıkları oluşlturuyor. Ancak bu alana ayrılan fonlar, tüm sağlık fonlarının ancak %7’sini oluşturuyor.
• 15-34 yaş arası özürlülerin %65-70’i akıl sağlığı yerinde olmayan kişilerden oluşuyor.
• 15- 24 yaş arası gençlerde akıl sağlığı sorunları her dört kişiden bire yükseliyor.

Verdiğim son oranın bir başka ifadesi şu:

Avustralya’nın geleceğini teslim edeceği gençlerin önemli bir oranında ruh sağlığı sorunları var!

Durum buyken, politikacılar yine başlarını kuma gömüp birbirini suçluyor. Olan aynen bu. Federal Hükümet eyaletleri; eyaletler Federal Hükümet’i suçluyor.

PAKİSTAN’A YARDIM

Pakistan, “medyatik” bir ülke ya da Avrupa’nın göbeğinde olmadığı için orada ne olup bittiği göz-lerden kaçıyor. Hele, hele, son yıllarda yetiştirdiği teröristlerden başka bir yönüyle dünya gündemine gelmedi. Bu nedenle günümüzde görmemezlikten ge-linecek en kolay ülke.

Son rakamlara göre 3 hafta önce meydana gelen depremde 49 bin kişi öldü. Bu satırları yazdığım sırada radyoda sunucu Pakistan’daki Kızıl Haç görevlisine bağlanmadan önce, görevlinin bulunduğu kentte 20,000 kişinin öldüğünü, şehrin %90’ının yerle bir olduğunu söyledi. Kızıl Haç görevlisi sunucuyu düzeltti: “%90 değil, tamamı yok olmuş.”
Yine televizyonda seyrettim. Bir BM görevlisi, “Biz tsunami’nin insanlığın başına gelen en kötü şey olduğunu düşünmüştük. Yanılmışız. Bu deprem tsunamiden de kötü” diyordu.

Türkiye’de yaşadığınız kışları unutmuş olabilirsiniz. Ama bugün Himalaya Dağları’nın tepesinde hala çadır bekleyen, o zehir gibi soğukta donmamaya çalışanları düşünün ve SBS Radyosu Türkçe Programı’nın 27 Ekim günü gerçekleştireceği bağış kampanyasında rakam söylerken, o soğuğu hissetmeye çalışın!

HAFTANIN KÖŞE YAZARI

The Age, başyazı, 19 Ekim 2005

The Age Gazetesi Gaziler Eski Bakanı Vale’in Gelibolu Savaş alanını Victoria’da yeniden kurma fikrini değerlendirdi. Gazete, Vale’in teklifini “siyasi fantazi” olarak tanımladı.  Gazeteye göre Vale’nin Mornington Yarımadası’nın, Gelibolu Yarımadası’na çok benzediği matığından yola çıkarak, Avustralya tarihinde yeri olan yurt dışındaki önemli yerlerin benzerlerinin bu topraklar üzerinde de bulmak mümkün. Gazeteye göre Gelibolu gibi Avustralya tarihinde önemli olan yerlerin önemi, tam da bu savaşların geçtiği alanların özelliklerinden kaynaklanıyor. Bu alanları tekrar yaratmaya çalışmak, o kutsal yere saygısızlık anlamına gelir.

Yazı, Vale’nin geçen hafta senato komite-si tarafından yazılan raporda, Gelibolu’da yol yapıldığı sırada “direksiyonda uyuyan” kişi olduğuna da vurgu yaptı ve eski bakanın rüya görmeye devam ettiğini kaydetti.

RAKAMLARIN DİLİ
Alış veriş müptelası
Alış veriş yapmaktan kendini alıkoyamadığını söyleyen Avustralyalı kadınların oranı:  %25


AVUSTRALYA TARTIŞIYOR
The Age Gazetesi’nin 20 Ekim’de yaptığı online anket:
Mornington Peninsula’da bir
Gelibolu Parkı oluşturması fikrini destekliyor musunuz?
Evet,   % 23
Hayır   % 77

1611430cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Halkın akıl sağlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.