AVUSTRALYA’DAN… KISA KISA

At yarışı sektörüne 110 milyon yardım

Federal Hükümet at gribi salgını nedeniyle zor duruma düşen yarış sektörüne 110 milyon dolar yardım yapma kartarı aldı. Federal Tarım Bakanı Peter McGauran tarafından geçen hafta sonunda açıklanan pakette 20 milyon dolar işsiz kalan at bakıcılarına ve nakliyecilerine, 45 milyon dolar yarışlardan gelir elde edenlere ayrıldı. 44 milyon dolar ise gelirini atlarını yarıştirmaktan kazanan yarış atı sahiplerine dağıtılacak. Federal Hükümet daha önce de bu sektör için 4 milyon dolarlık acil yardım paketi ilan etmişti.

İşsizlik oranı 4.3

Avustralya İstatistik Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre işsizlik yüzde 4.3 ile son 33 yılın en düşük seviyesine geriledi. Oran Victoria’da ise 4.4’den 4.7’ye yükseldi. NSW’deki işsizlik oranı da Victoria ile aynı düzeyde kaldı. Oran Queensland’da 0.1 düşerek 3.5’e gerilerken, Güney Avustralya’da 4.9’dan 4.7’ye, Batı Avustralya’da ise 3.2’den 3.1’e indi. Tazmanya’nın işsizlik oranı 4.9’dan 5.3’e yükselirken, Northern territory’de değişmeyerek yüzde 4.6’da kaldı. ACT’nin işsizlik oranı ise yüzde 2.8 olarak belirlendi.

35 milyarlık gaz anlaşması

Avustralya ve Çin, 35 milyar dolarlık doğal gaz satışı anlaşmasını resmen imzaladı. APEC Zirvesi dolayısıyla Sydney’e gelen Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile Başbakan John Howard’ın hazır bulunduğu imza töreninde ortak açıklama yapan liderler, ikiülke arasındaki bağların bu anlaşmayla daha da güçleneceğine dikkat çekti. Anlaşma, Woodside Energy’nin Batı Avustralya açuıklarında çıkardığı doğal gazı Çin’in enerji devi Petro China’ya satmasını içeriyor.

BP itiraf etti

Petrol devi BP Australia, rakiplerinin de kendilerini izleyeceğini umarak Çarşamba günleri Melbourne’da benzin fiyatını artırdığını itiraf etti. BP’nin Perakende Fiyatlama Müdürü Brett Davidson, Avustralya Tüketici Hakları ve Rekabet Komisyonu’nun (ACCC) Melbourne’da oluşturduğu Benzin Fiyatlarını Soruşturma Komisyonu’nda ifade verdi. Davidson, komisyonun sorularını yanıtlarken, benzinin pompa fiyatının genellikle en düşük olduğu zamanın Çarşamba günü sabah saatleri olduğunu, ilerleyen saatlerde yükseltildiğini, genellikle yükseltme işlemini rakiplerinden önce kendilerinin yaptığını söyledi. Davidson, “Bunu yapmamızdaki amaç, karı devam ettirme isteğimizdir” dedi.  ACCC, pewnzin fiyatları konusunda yaptığı soruşturmayıo siğer petrol firmalarını da dinleyerek tamamlayacak ve bu konuda bir rapor hazırlayarak Aralık ayında Maliye Bakanı Peter Costello’ya sunacak.

RACV hükümeti suçladı

RACV Sözcüsü David Cumming, ACCC soruşturmasını, hükümetin benzin fiyatları konusundaki sorumluluğunun üzerini kapatmaya yönelik bir girişim olarak niteledi. Cumming, “Bu soruşturma benzinden alınan vergilerin indirilmesi çağrılarını unutturmak için yapılıyor. Sorun aslında benzinden kesilen yüksek vergilerdir. Benzin fiyatını düşürecek yegane önlem vergilerin indirilmesidir” diye konuştu.

Şarap ihracatı arttı…

Avustralya’nın yurt dışına sattığpı şarap miktarı artıyor. Australian Wine and Brandy Corporation (AWBC), Ağustos ayı sonu itibarıyla ihraç edilen şarap miktarının 806 milyonn litreye ulaştığını söyledi. Rakam, ihracat miktarının bir yıl önceye göre yüzde 9 arttığına işaret ediyor. Artışın, Çin’e yapılan satışlarla sağlandığına dikkat çekiliyor. AWBC Başkanı John Moore, sonucun sector açısından oldukça memnuniyet verici olduğunu kaydederek, Avustralya şaraplarının bütün dünyada ilgi toplamaya devam ettiğini söyledi.
Resim: Şarap

Kampanya sonuç verdi

Tourism Australia, yabancı ülkelerde Avustralya’ya turist çekmek amacıyla düzenlenen ve turistlere “Hangi cehennemde kaldınız, sizi bekliyoruz” diye hitap eden tyartışmalı reklam kampanyasının başarılı olduğunu, geçen mali yılda turizm gelirlerinde 2.1 milyar dolarlık artış sağlandığını açıkladı. Reklamın yayınlanması, “fazla kaba” olduğu gerekçesiyle İngiltere ve Japonya’da bir süre yasaklanmıştı. Avustralyalı yetkililerin araya girmesiyle yasak her iki ülkede de kaldırıldı. Rakamlara göre reklam en çok Koreli turistler üzerinde etki yaptı. Bu ülkeden Avustralya’ya gelen turistler her yıl Avustralya’ya 976 milyon dolar kazandırıyor. Çin ve İngiltere’den gelen turist sayısında da önemli artış kaydedildi. İstatistikletre göre NSW turistlerin gözdesi. Bu eyalet turizm pastasının yüzde 55’ini elinde bulunduruyor. Bu eyaleti yüzde 42 ile Queensland, yüzde 28 ile Victoria izliyor.


 

1157850cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… KISA KISA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.