AVUSTRALYA’DAN… KISA KISA…

Küçük dev adam…

Melbournelu cüce Bruce Chaplin, Mart ayında tramda biletsiz seyahat ederken o kahrolası kontrolörlere yakalandı ve tabii ki $150 ceza yedi. Ancak Bruce’un biletsiz seyahat etmek için geçerli bir nedeni vardı. 128 cm’lik boyu, bilet makinesinden bilet satın almaya yetmiyordu!

Bruce, her trama binişinde, bilet satın almak için samimi olarak çaba gösterdiğini, ancak boyunun yetmediğini söylüyor.

Konu Herald Sun Gazetesi’ne yansıyınca Victoria Hükümeti, cezayı geri aldı. Bruce, kararı “İşte adalet! hak yerini buldu” diye coşkuyla karşıladı. Ulaştırma Bakanı Peter Bachelor, kontrolörlerin, Bruce’a ceza yazacağına, bilet alması için yardım teklif etmesi gerektiğini söyledi.

Haber gazetede yayınlandığından bu yana Bruce kontrolörler arasında meşhur olmuş. Onu her gördüklerinde gülümseyip el sallıyor, ama bilet sormuyorlarmış. Artık meşhur olduğu için, yolcular da o biner binmez, bilet almak isteyip istemediğini soruyorlarmış.

***

Baby bonus’u alıp tatile gidiyorlar! 

Yeni çocuğu olan aileler, Federal Hükümetin verdiği $3000’lik çocuk parasını alıp yurt dışına tatile gidiyor, yeni araba alıyor ya da evde tadilat yaptırıyorlar.

Çocuğu yeni doğan aileler arasında ülke çapında yapılan ankete göre aileler, bebeklerinin ihtiyaçlarından çok kendi lükslerini düşünüyor. Herald Sun Gazetesi’nde yer alan habere göre “baby bonus” alan ailelerin yarısı, parayı çocuk için harcamadı. Bazıları parayı ev kredi, ya da kredi kartı borcunu kapatmakta kullandı; bazıları da emekliliğe yatırım olması için superannuation’a yatırdı. Yapılan ankette bir ailenin parayı kesim makinesine zincir, diğer bir ailenin de arka bahçeye beton zemin yaptırmakta kullanığı anlaşıldı. 

Ankete katılan ailelerden sadece %27’si verilen paranın kadınları çocuk doğurmaya teşvik ettiğine inandığını söyledi. 

$3000 “baby bonus” geçen yıl Temmuz’da uygulamaya girdi. Bu güne kadar ülke çapında çocuğu olanlara toplam  $618 milyon dağıtıldı. Baby bonus almaya hak kazanmak için çocuğun Haziran 2004 tarihinden sonara doğması gerekiyor ve paranın nasıl harcanacağına dair bir sınırlama buılunmuyor. Baby bonus, 2006 Temmız ayından itibaren ise, $5000’a yükselecek.

Ankete katılan kadınlar parayı çocukları için harcamamalarına rağmen “baby bonus”un çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu da ileri sürdü.

***

Habib: Korku içinde yaşıyorum…

3 yıl Küba’daki Guantanamo Bay Üssü’nde terör şüphelisi olarak tutulduktan sonra serbest bırakılan ve 5 ay önce Avustralya’ya geri gönderilen Mahmoud Habib, korku içinde yaşadığını, ölümle tehdit edildiğini söyledi. Habib, “Bankstown Shopping Centre’da yanına yaklaşan kişilerin eğer gördüğü işkencelere ilişkin kitap yazmaya kalkarsa öldürüleceğini” söylediğini ileri sürdü. Habib, “çocuklarımı kaçırılar korkusuyla onları 24 saat gözümün önünden ayırmıyorum” dedi. Habib, sürekli izlendiğini, 4-5 kez evine girildiğini, telefonlarının dinlendiğini de kaydetti.

Afganistan’a niçin gittiğine ilişkin merak edilen bütün soruları yanıtlayacağını kaydeden Habib, öyküsünü satacağını ve çok para kazanacağını da belirtti. Bali’de uyuşturucu suçundan 20 yıla mahkum edilen Schapelle Corby’e hükümetin iki avukat gönderdiğine dikkat çeken Habib, kendisine bir suç dahi yüklenmemesine karşın hükümetin kendisi için bir şey yapmadığını söyledi.

Centrelink, Habib ailesi’nin işsizlik parasını kesti. Aile, “60 Minutes” Programına çıkma karşılığında Kanal 9 Televizyonu’ndan $100,000 aldı. Habib, şimdi o parayı harcayarak yaşadıklarını söyledi.

***

Hakim bunu hep yapıyor…

Avustralya Hakimler Komisyonu, bir tecavüz davasının duruşması sırasında uykuya dalan hakim Ian Dodd’un durumunu inceliyor. The Daily Telegraph Gazetesi’nin iddiasına göre hakim Dodd’un duruşmalarda “şekerleme” yapması bir tek olaya özgü değil, bir çok kez yaptı. Bu davalardan en ciddi olanı, hakim Ian Dodd’un Kasım 2003’de katıldığı bir tecavüz davasında uyuklaması oldu. Bu duruşmada Dodd’un horladığı bile duyuldu. Hakimin uyuduğu sırada tecavüze uğrayan kadın, 6 yaşındayken başından geçen olay anında ne olduğunu anlatıyordu. Yargılama sonunda sanık beraat etti. Olayın kurbanı, jüri üyelerinde gülüşmelere yol açan hakimin uyumasının, jürinin kararını etkileyip etkilemediği sorusunu ortaya attı.

Dodd’un yeraltı dünyasının bilinen isimlerinden Louis Bayeh’in ateşli silah kullanma suçundan yargılandığı duruşmada da uyuduğu ileri sürülüyor.

Kadının şikayeti üzerine Hakimler Komisyonu, hukuk dünyası arasında “uykucu” lakabıyla anılan Yargıç Dodd’un durumunu incelemesi için 3 kişilik bir komisyon kurdu. Komisyon hakimin aleyhinde jkarar verirse, karar NSW parlamentosu’na gidecek ve parlamento kararıyla hakimin işine son verilmesi söz konusu olabilecek. Hakimin ilşine son verme kararı için parlamentonun Alt ve Üst Meclisleri’nde üçte iki çoğunluk gerekiyor..

***

Koca cinayetten, karısı sahtekarlıktan yargılanıyor…

Melbourne mafia liderlerinden biri olmak ve cinayet işlemekten yargılanan Carl Williams’ın karısı 36 yaşındaki karısı Roberta Williams, sahte belgelerle bankadan $300,000’lık ev kredisi çekme suçundan yargılanıyor. Victorian County Court’ta hakim karşısına çıkan Roberta Williams’ın Bank of Melbourne’dan çektiği kredileri ödediği kaydedildi.

Williams, 1999 Ağustos ayında Niddrie’de bir ev almak için $72,000’lık kredi başvurusu, Mayıs 2000’de de Hillside bir başka ev almak için de  $224,000’lık kredi başvurusu yaptı. Her iki başvuruda da Williams kendisini yıllık geliri $78,000 olan Breschi Property Services adlı şirkette müdür olarak gösterdi.

Duruşmada Savcı Caroline Burnside, Roberta Williams’ı adı geçen şirkette çalışmamakla ve gerçekte, sadece Centrelink çocuk parası maaşıyla geçinmekle suçladı.

Mahkemede konuşa banka temsilcisi, geçen yıl polisin kendilerine başvurarak ev kredi belgelerini incelemek istediklerini, belgelere göre Williams’ın ilk krediyi 2000 yılı Haziran ayında, ikincisini ise 2003 yılı Kasım ayında ödediğini söyledi. Roberta Williams’ın avukatı, belgelerdeki imzaların Willams’ın imzası olduğunu kanıtlanmadığını söyledi.

Avukat, alınan kredinin tamamının ödenmiş olması dolayısıyla davanın “normal” olmadığını da ileri sürdü.

Yargıç Felicity Broughton, borcun ödenmiş olmasına karşın ortada yasaya aykırıu bir durtum olduğunu ve Williams’ın yanıtlaması gereken sorular bulunduğunu kaydederek duruşmayı 15 Ağustos’a erteledi. 

***

Tasmania korku içinde…

Tasmania’da bir adam bir okulu havaya uçuracağı tehdidi savurunca polis alarma geçti. Adadaki bütün okul ve çocuk bakım merkezlerine adamın fotografı gönderilerek “dikkatli olunması” uyarısı yapıldı.

Adı açıklanmayan adamın tehdidini yerine getirebileceğinden endişe eden hakim, polis tarafından karşısına çıkarılan adamı tutukladı. Polisten yapılan açıklamada okulların güvende olduğu, velilerin çocuklarını okullarına gönderebilecekleri kaydedildi. Okul bonbalama tehdidi savuran adamın herhangi bir okulu hedef olarak göstermediği açıklandı.

 

1108830cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.