Avustralya’dan mültecilere kötü haber

Avustralya’nın çiceği burnunda liberal başbakanı Abbot Avustralya’ya kaçak gelen teknelerin Endonezya’ya iadesini de kapsayan mülteciler ile ilgili tartışmalı yeni politikasına yönelik çalışmalarına yemin töreninin hemen ardından sonra başlayacaklarını ifade etti.
Mülteciler için yeni politika işci partili önceki başbakan Julia Gillard tarafından yasadışı yollarla ülkeye geçiş yapan ve bu esnasında teknelerin batması sonucunda trajedi ile sonuçlanan olaylara engel olmak amacı ile geliştirilmişti.

İnsan hakları uygulamaları ve refah seviyesi ile dikkatleri çeken Avustralya’ya gitmek isteyen mülteci sayısında son zamanlarda büyük bir artış olduğu gözlenmekte. Mülteciler çoğunlukla Iran, Afganistan, Pakistan ve Vietnam gelmekteler. Mülteciler Avustralya’ya geçmek için Endonezya limanından kaçak tekneler ayarlayıp karşılığında 10.000 US doları vermekteler.

Avustralya normalde mültecilere kapılarını açık tutan cömert bir ülke. Ancak bunun yasadışı yollardan yapılmasına engel olmaya çalışıyor. Yeni mülteci politikası; kaçakcıların ellerine düşmesinler diye Endonezyalı köylülerden balıkçı teknesi almayı, balıkçı köylülerine kaçakcılar ile bilgi verme karşılığı ücret ödemeyi kapsıyor. Aynı zamanda kaçak gelen tekneleri Papua yeni Gine ve Nauru gibi bölgedeki diğer ülkelere geri gönderip işlemlerinin bu ülkelerde başlatılması ve iltica talepleri tanındığında yalnızca Avustralya değil diğer ülkelerde de yeni oturum verilmesini sağlamak politikanın hedefleri arasında.

Diğer taraftan Endonezyalı yetkililer yeni politikayı bir çok açıdan eleştiriyor. Sözgelimi Dış İşleri Bakanı iki ülke arasındaki ortaklık anlaşması ile aynı çizgide olmadığı için planı reddeceklerini açıkladı.

Endonezya’da muhalefet partisi başkanı da yeni planın iki ülke arasındaki yakın ilişkiye gölge düşürüp sorun yaratacağını ifade etti. Abbot bir taraftan “Jakarta dayanaklı dış ilişkiler politikası” isteğini belirtirken diğer taraftan “ sizin ne düşündüğünüz önemli değil” demek istiyor. Bu yeni plan konu ile ilgili süregelen tartışmalara bir çözüm olmaktan uzaktır dedi.

Avustralya’ya tekne ile ulaşan mültecilere daha önce sürekli oturma izni verilmekteyken Çarşamba gününden itibaren geçici koruma vizesi verilmeye başladı.

Yeni başbakan Abbot’ın ilk uluslarası ziyaretini bu konu ve diğer konuları görüşmek üzere 30 Eylul’de Endonezya’ya yapmayı planladığı bildirildi.

[email protected]

1554490cookie-checkAvustralya’dan mültecilere kötü haber

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.