Avustralyalı Gazeteciler Bali’den sınır dışı edildi

Gazetecilerin röportajlarını yaptıktan hemen sonra gümrük görevlilerinin baskınına uğradıkları, vize ve dokümanlarının sorulduğu, ülkede haber yapmaya uygun vizelerinin olmadığı anlaşıldığında havaalanına götürülerek ilk uçakla ülkelerine gönderildikleri ifade edildi.

Daniel Williams Sutton ve Nathan Mark Richter adlı gazeteciler, geçtiğimiz günlerde uyuşturucu kaçakçılığından dolayı cezasını çekmekte iken gösterdiği iyi hal nedeniyle serbest bırakılmış olan Avustralya vatandaşı Schapelle Leigh Corby ile röportaj yapmaya geldikleri açıklandı.

Corby 2004 yılında Bali Denpasar havaalanında 4.2 kg ağırlığındaki marihuanayı Endonezya’ya sokmak üzereyken yakalanmış ve 2005 yılında 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezası düşürülerek 10 Şubat da şartlı tahliye edilen Corby şart olarak 3 yıl yani 2007’ye kadar Bali sınırları dışına çıkamayacaktı. Avustralya medyasının özellikle hikayesine büyük ilgi gösterdiği Corby’ye büyük paralar teklif edildi, bazılarını kabul etmişken olayın basında da duyulması üzerine kendisine Endonezya Hükümeti tarafından medya kuruluşları ile görüşme yasağı konuldu ve telefonla bile görüşme yapamadı. Hükümetin kendisine sağladığı bu avantajdan kar elde etmeye çalışmasının etik olmadığı, Endonezya yasalarının satılık olduğu imajını vermesi nedeniyle bu yasağın getirildiği açıklandı. Aksini yaparsa hapishaneye geri dönecek olan Corby sürekli masum olduğunu, oyuna geldiğini iddia ediyor ama derdini anlatamıyordu.

Bali’li enişte ve ablasının saray gibi villasını hapishaneye tercih eden Corby korkusundan bütün tekliflere hayır dedi. Bununla beraber abla ve enişteye böyle bir yasak yoktu. Gazeteciler de turist vizesi ile kolaylıkla Bali’ye gelip şanslarını deniyorlardı. Nitekim abla ve enişte daha önce bir TV kanalına konuşmuşlardı.
İşte bu iki gazeteci de bu hevesle gelmiş, canlı yayında enişte ve abla Mercedes ile görüşmeyi bitirmişlerdi. Fotoğraf çekiminin hemen ardından başlarına dikilen görevlilere çalışma vizesi gösteremeyince apar topar sınır dışı edildiler.

Gazetecilerin ülkeye girişte turist vizesi aldıkları, halbuki haber yapmak için gelmişlerse bunun için önceden ayrı izin almalarının gerektiği belirtildi ve Endonezya’ya girişlerine 6 ay yasak konuldu.

Yabancı Gazeteciler haber yapmak üzere Endonezya’ya geldiklerinde öncelikle Dış İşleri Bakanlığı ile İletişim ve Bilgi Bakanlığı’ndan izin almaları gerekiyor. Basına Corby ile bilgi veren abla ve eniştenin tutumu ise Corby’i zor duruma soktu. Hukuk ve İnsan Hakları Bakanlığı röportajdan sonra şartlı tahliye kararını gözden geçirmeye karar verdiğini ve Corby’nin cezasını tamamlamak üzere hapishaneye geri dönebileceğini açıkladı. Bali’li enişte ve ablanın basın ve medya kuruluşları aracılığıyla hem Bakanlık hem de Endonezya halkından özür dilemesi çıkacak kararı ne kadar etkiler bunu da önümüzdeki günler gösterecek.

1560960cookie-checkAvustralyalı Gazeteciler Bali’den sınır dışı edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.