Avustralyalı rehine için rüşvet mi verildi?

Savunma Bakanı Robert Hill, gerçeğin hiç bir zaman öğrenilemeyebileceğini söyledi.

Wood’u kurtarma çalışamalarına katılmak için Irak’a giden Sydneyli Şeyh Tacettin El Hilali, Douglas Wood’un kendisi tarafından yapılan görüşmelerle kurtarıldığını ileri sürerken, Irak ve Amerikalılar, Wood’un şans eseri bulunduğunu açıkladı.

Şeyh Hilali, eve baskın sırasında Wood’u kaçıranların silahsız olduklarını, ve rehineyi güvenli bir şekilde teslim etmek için yapılan hazırlıkların bitmesini beklediklerini söyledi.

Şeyh, devir teslimin o akşam 18.00, yani baskının gerçekleştiği günün akşamı olarak belirlendiğini kaydetti.

Geçen Pazartesi günü Sydney’e dönen Şeyh Hilali, Wood’un kurtulmuş olmasına çok memnun olduğunu, yapılan takım çalışmasında jüçük bir rol oynadığını kaydetti. Hilali, “Kaptanımız John Howard’a, Alexander Downer’a, Kim Beazley’e ve bu olayda önemli rol oynayan Irak, Ürdün, Kahire ve Dubai’deki Avustralya Büyükelçiliği’ne teşekkür ederim” dedi.

Kanal 9’da konuşan Savunma Bakanı, Wood’un bulunduğunda serbest bırakılmanın arifesinde olduğuna ilişkin bir kanıt olmadığını kaydetti. Hill, Hilali’nin ABC’de yaptığı “Ben olmasaydım serbest bırakılmayacaktı” iddiasını da reddetti.

Elde edilen sonucun bir değil, birçok faktörün bir araya gelmesiyle başarıyla sonuçlandığını kaydeden Senatör Hill, “Bu faktörlerden biri oradaki Nick Warner başkanlığındaki Avustralyalı takımın yaptığı çalışmadır. Çalışmalarını her gün izledim. Wood’un ailesinin çalışması da önemli bir rol oynadı” dedi.

Bu arada hafta sonunda yayınlanan gazetelerde, Avustralya askerlerinin 5 hafta önce Iraklı bir kabile lideri olan Şeyh Hassan Zadaan’ın evini basması nedeniyle, Wood’un kurtarılması sürecinin uzadığını ileri süren haberler yer aldı.

Haberlerdeki iddialara göre Şeyh Zadaan, Wood’un kurtarılması için yardım teklif etti. Ancak Şeyh’in evine baskın düzenlenerek kendisi, oğlu ve adamları tutuklanarak bir hafta süreyle sorgulandı. Fairfax grubu gazetelerde yerbalan haberde, bu tutuklamanın, Wood’u kaçıranlarla iletişim kanalını 10 gün süreyle kapattığı ileri sürüldü. Bu iddiaları değerlendiren Senatör Hill, tutuklama ve sorgunun Wood’un yaşamını riske soktuğu iddiasını reddetti. Dışişleri Bakanı da olayı yalanlamadı ancak ayrıntılar konusunda konuşmak istemedi.

WOOD MELBOURNE’DA

Kurtarıldıktan sonra Dubai’ye götürülen ve orada eşi ile buluşan Douglas Wood geçen Pazartesi günü Melbourne’a geldi. Irağa çalışmak için tekrar gitmeyi düşündüğünü kaydeden Wood, hayatını kurtarmak için ABD Başkanı Bush ve Başbakan John Howard’a, kendisini kaçıranlar tarafından çekilen görüntüde askerlerini Irak’tan derhal geri çekmesi çağrısı yaptığı için özür diledi.

Wood, “o ifadeyi baskı altında söyledim. Başkan Bush ve Howard’ın uyguladığı Irak politikası doğrudur” dedi.

FOTOĞRAF: Douglas Wood kurtulduktan hemen sonra Amerikan askerleriyle

1109500cookie-checkAvustralyalı rehine için rüşvet mi verildi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.