Avusturya da minareyi tartışıyor

Ay yıldızlı Türk bayrağının al renginin, yeşil renge dönüştürüldüğü ve üzerine de “Her yer İsviçre” manşetini koyduğu ve manşetin altında da “İsviçre’deki minare halk oylamasından sonra Avrupa’da İslamlaşma korkusu ve hoşgörü” cümlesi göze çarptı.

Kapak haberini “İslam, minare ve İsviçre’deki halk oylaması” başlığıyla 4 ve 5’nci sayfalarda da sürdüren gazete “Minare krizinin İslam’dan korkuya” dönüştüğünü vurgulayarak “Avrupa’da sağcı partilerin sonuçtan mutlu olduklarını fakat Arap ülkelerinin İsviçrelilerin tutumundan dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını” aktardı.

İsviçreli Protestan din adamı Thomas Wipf ile söyleşiye de yer veren gazete, din adamının “Müslümanlar temel değerlerimizi kabul etmeliler” sözlerini başlığa çıkardı.

Diğer taraftan da Kurier, İslam’a karşı ifadeleriyle dikkatleri çeken Avusturyalı iki politikacı Avusturya İçişleri Bakanı Maria Fekter ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi lideri Heinz Christian Strache’nin görüşlerine de yer verdi.

İsviçrelilerin kararına mesafeli yaklaşan İçişleri Bakanı Fekter, “Din özgürlüğünün anayasal güvence altında bulunduğunu” ifade ederken, Strache ise İsviçrelilerin kararından partisinin memnun oılduğunu, halk oylaması kararına karşı çıkanların “sol faşist bir kampanya başlatmış” olduklarını öne sürdü.

Viyana Eyalet Valisi Michael Häupl ise İslam Merkezi’nin Viyana’da açılmasına çoktan izin verildiğini öne sürdü.

Aşırı sağcılardan olan Avusturya Geleceği için Birlik (BZÖ) taraftarları ise minarelere karşı ilk mücadeleyi başlatmaktan gurur duyduklarını belirterek “Kärnten eyaletinde dikilecek minarenin bölgenin genel resmine uygun olmayacağı kararını biz çıkarttık” diye övündüler.

Kurier gazetesi, ayrıca İslam ve Ortadoğu uzmanı Livia Klingl’in ise “İslam ile mücadele nefretle değil, beyinle yapılmalıdır” yorumunu da aktardı.

Gazetedeki haberde ayrıca 500 milyon nüfuslu Avrupa’da 13,5 milyon Müslümanın yaşadığı, Avusturya’da yaşayan göçmen nüfusunun yüzde 38’ini ise Müslümanların teşkil ettiğini belirtti.

Araştırmalara göre Avrupalının yüzde 54’ünün İslam’ı hoşgörüsüz bir din olarak tanıdıklarını, Avrupalının yüzde 22’sinin ise Müslümanların çoğunluğunun terörü destekledikleri düşüncesini savundukları öne sürüldü.

“Tipik Müslümanın ise dinsizlere karşı bir savaş istemediği, onun sadece isteğinin daha iyi bir iş olduğunu” da belirten Kurier gazetesi internet aracılığıyla okuyucularına “minare yasağını destekliyor musunuz?” anketine başladı.

1498040cookie-checkAvusturya da minareyi tartışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.