Avusturya meclisinde ilk kez bir Türk vekil

Yeşiller Partisi listesinden meclise giren Korun, yaptığı açıklamada Avusturya'da 40 yılı aşkın süredir yaşayan göçmenlerin bugüne kadar federal mecliste temsil edilmemiş olmalarının büyük bir eksiklik olduğuna işaret etti ve “Yeşiller partisinin attığı bu cesur adımla Federal Meclise girmekten büyük onur duyduğunu” ifade etti.

Bundan sonra Mecliste, “göçmenlerin de bu ülkenin bir parçası olduğunu ve haklarının bulunduğunu, Avusturyalı milletvekillerinin gözlerinin içine bakarak söyleyeceğini” anlatan Korun, meclisteki ilk icraatlarını ise şöyle açıkladı: “Göçmenlerle ilgili benim ve partimin çok değişik projeleri var. İlk adımda Avusturya'da doğan göçmen çocuklarının otomatikman Avusturya vatandaşı olmaları için yasal bir düzenleme yapılmasını sağlamak istiyorum. İkinci olarak da göçmen kadınların eşlerinden bağımsız vize sahibi olmalarını sağlamak istiyorum.”

“BÜYÜK KOALİSYONUN HATALARI AŞIRI SAĞCILARA OY GETİRDİ”

Korun, seçimin resmi ilk sonucuna göre aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ile Avusturya'nın Geleceği İttifakının (BZÖ) oylarını artırmasını, Sosyal Demokrat Parti(SPÖ) ve Halk Partisi (ÖVP) arasındaki büyük koalisyon hükümetinin yanlış politikalarına bağladı.
Alev Korun, “Koalisyon hükümeti iki yıl boyunca birbirleriyle kavga etmekten halkın ihtiyaçlarına cevap veremedi. Bu da aşırı sağcı iki partinin oylarını arttırmasına neden oldu” dedi.

Kendisine ve Yeşiller Partisine destek veren ülkedeki Türk kökenli seçmenlere teşekkür eden Korun, kesin olmayan ilk resmi sonuçların değişebileceğini anımsatarak, “Yurt dışında ve ikamet bölgelerinin dışında oy kullanan 500 bin seçmenin oylarının sayılmasından sonra Yeşiller Partisinin oy oranının yükselebileceğini” söyledi.

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini Avusturya'da sadece Yeşiller partisinin desteklediğini anımsatan Korun, kendisi ve partisinin, “Türkiye'nin de diğer aday ülkelerle aynı koşullar altında AB üyesi olmasına destek verdiklerini” kaydetti.

İçişleri Bakanlığından yapılan resmi açıklamaya göre, Yeşiller Partisi ülke içinde sayımı tamamlanan oylara göre yüzde 9.8 oy oranıyla 183 üyeli federal mecliste 19 sandalye sahibi oldu.

Korun, bir soru üzerine sandıktan tek başına iktidar olacak bir parti çıkmadığını belirterek, Yeşiller Partisinin koalisyon görüşmelerine açık olduğunu bildirdi.

İki dönem önce yapılan seçimde Hristiyan demokrat eğilimli ÖVP'den gelen koalisyon önerisi üzerine görüşmeler yaptıklarını belirten Korun, ÖVP'nin, “taleplerini karşılamak istememesi üzerine görüşmenin sonuçsuz kaldığını” kaydetti.

Korun, yurt dışında ve seçim bölgesi dışında kullanılan oyların da sayımı tamamlandıktan sonra partilerin Federal Meclisteki kesin üye sayısının belirleneceğini hatırlatarak, koalisyon görüşmelerinin de ancak bir hafta sonra şekilleneceğini belirtti.

1179470cookie-checkAvusturya meclisinde ilk kez bir Türk vekil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.