Avusturya Türkiye’ye yine kızgın

Avusturya’nın en çok okunan ve en etken gazeteleri olan Kronen Zeitung ve Österreich, Abdullah Gül’ün Avusturya’ya geldiğinde konunun kendisiyle Avusturyalı yetkililerin görüştüğünü yazdılar.

Adı geçen gazeteler, Avusturya eski dışişleri bakanı Ursula Plassnik’in Türkiye tarafından destekleneceğinin sözü Gül ile görüşmelerde verilmiş olmasına rağmen, Plassnik’in Türkiye’nin veto etmesini “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusundaki Avusturya’nın tutumuna karşı öç alma hareketi olarak” değerlendirdi.

Gazeteler ayrıca Plassnik’in ret edilmesinde “maço milliyetçiliğinin” de etken olduğunun altını çizerken, “Plassnik’in Türkiye’nin AB üyeliğine muhalif ve ayrıca bir kadın olması Türkiye’nin ret tutum almasına sebep olmuştur” yorumunda bulundu.

Gazeteler Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Kadir Ecvet Tezcan’ın geçtiğimiz yıl Avusturya’nın ciddi gazetelerinden Die Presse’ye vermiş olduğu söyleşide, Avusturya ve Avusturyalıları, Avusturya’da yaşayan Türklere davranışlarından dolayı şiddetli eleştirmesinden bu yana bir türlü düzeltilmemiş olan ilişkilerin, Plassnik’in veto edilmesiyle daha da yaralanacağı biçiminde yorumladı.

Türkiye’nin tutumuna karşı Avusturya Dışişleri Bakanı, başbakan yardımcısı ve Hıristiyan demokrat Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Michael Spindelegger’in tepsinin sert olduğunu Österreich gazetesi yazdı. Gazete, Dışişleri Bakanı Spindelegger “Plassnik’e karşı tutumun herhangi mantıklı bir nedeninin bulunmadığı, Türkiye’nin itirazının devam etmesi halinde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gölgeleneceği, buna da Türkiye’nin sebep olacağı” sözlerini okuyucularına duyurdu.

1529430cookie-checkAvusturya Türkiye’ye yine kızgın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.