Avusturya’da aşırı sağın geri dönüşü: ‘Korkulacak bir şey yok’

Avusturya’da 15 Ekim’de yapılan genel seçimleri kazanan ancak çoğunluğu sağlayamayan muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı politikalarıyla bilinen Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), koalisyon kurmak için anlaşmaya vardı.

Müzakerelerin başarıya ulaşmasıyla, şimdi sağ kanatta yer alan iki parti koalisyon hükümeti kuracak. Bu da Avusturya’yı Batı Avrupa’nın aşırı sağla yönetilen tek ülkesi konumuna getirecek.

Özgürlük Partisi’nin öne çıkan isimlerinden Herbert Kickl, ülkenin aşırı sağa kaydığı endişelerini tırmandıran koalisyon için, “Korkulacak hiçbir şey yok” yorumunu yaptı.

Yeni hükümetle beraber Halk Partisi’nin 31 yaşındaki lideri Sebastian Kurz, Avrupa’nın en genç başbakanı ünvanını alıyor.

Sebastian Kurz (sağda) ve Avusturya Özgürlük Partisi'nin lideri Heinz-Christian Strache koalisyon için anlaştı.Sebastian Kurz (sağda) ve Avusturya Özgürlük Partisi’nin lideri Heinz-Christian Strache koalisyon için anlaştı.

İki parti ‘Avrupa yanlısı çizgide’ buluşacak

Cumartesi günü 180 sayfalık yeni hükümet programını açıklayan Sebastian Kurz, iki partinin “Avrupa yanlısı çizgide” buluşacağını söyledi.

Kurz’un başbakan olacağı hükümetin ekonomi, maliye ve adalet bakanları da lideri olduğu ÖVP’den seçilecek.

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz’un lideri olduğu ÖVP, yaklaşık iki aydır aşırı sağcı FPÖ ile müzakereler yürütüyordu.

FPÖ lideri Heinz-Christian Strache ise, Başbakan Yardımcısı olacak. Savunma, sağlık ve sosyal güvenlikten sorumlu bakanlar da Strache’nin partisinden getirilecek.

İslam karşıtı politikalarıyla bilinen ÖVP, seçimlerde yüzde 31,5 oyla birinci olmuş, hükümeti kurabilecek çoğunluğu ise sağlayamamıştı. 10 yıldır muhalefette olan FPÖ ise yüzde 26 oyla üçüncü sırada yer almıştı. Avusturya Parlamentosu’nda ÖVP 62, FPÖ ise 51 koltuğu garantilemişti.

Batı Avrupa’nın aşırı sağla yönetilen tek ülkesi

Halk Partisi ile Avusturya Özgürlük partisi birlikteliği, ülkenin siyasi tarihi için çok da yeni değil.

İki parti, 2000 ve 2005 yılları arasında da Avusturya’yı beraber yönetmişlerdi.

Kurz, Avrupa’da 2015 yılındaki mülteci krizinin ardından partisinin eksenini sağa kaydırmış ve Avusturyalı seçmenlerin desteğini kazanmıştı.

FPÖ ise Kurz’u özellikle göçmenler konusunda “politikalarını çalmakla” suçlamıştı.

Avusturya’da 2016 yılında , solcu bağımsız aday Alexander Van der Bellen, rakibi aşırı sağcı Norbert Hofer’e galip gelerek ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olmuştu.

AB yanlıları kazanırken aşırı sağın kaybetmesi, kimi uzmanlara göre AB’de sağın yükselişinden endişe edenlere derin bir nefes aldırmıştı.

2145780cookie-checkAvusturya’da aşırı sağın geri dönüşü: ‘Korkulacak bir şey yok’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.