Avusturya’da siyasi desteğe kamu ihalesi sözü

Avusturya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri Heinz-Christian Strache’nin siyasi destek karşılığında kamu ihaleleri vaat ettiği görüntüler yayınlandı.

2017’deki genel seçimlerden kısa süre önce kaydedilen videoda, Strache bir Rus yatırımcı olduğunu söyleyen bir kadınla konuşurken görülüyor.

Strache aynı zamanda, partisine para bağışı için bir yöntemden bahsediyor.

Görüntüler, Avusturya’daki koalisyon hükümetinde gerilimin arttığı bir dönemde ortaya çıktı.

Başbakan Sebastian Kurz’un bir açıklama yapması bekleniyor.

Bir hükümet kaynağı, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Kurz’un Strache’yle çalışmayı düşünmediğini belirtti.

Der Spiegel dergisi ve Süddeutsche Zeitung gazetelerinde yayımlanan görüntüleri kimin çektiği ve toplantıyı kimin ayarladığı bilnimiyor.

Videoda ne var?

Gizlice çekilen görüntülerde Strache ve yine Özgürlük Partisi’den siyasetçi Johann Gudenis, Avusturya’da yatırım yapmak isteyen bir Rus vatandaşı olarak kendisini tanıtan bir kadınla konuşuyor.

Görüşmenin, İspanya’nın Ibiza Adası’ndaki bir villada yapıldığı belirtiliyor.

Görüntülerdeki kadın, güçlü bir Rus oligarkının yeğeni olduğunu söylüyor ve Kronen-Zeitung gazetesinden yüzde 50 hisse alıp, yayın çizgisini Özgürlük Partisi lehine değiştirmeyi öneriyor.

Strache’de bunun karşılığında kamu ihaleleri verebileceğini belirtiyor ve Macaristan’ın aşırı sağcı Başbakanı Vikton Orban’a atıfla “Orban gibi bir medya inşa etmek istediğini” söylüyor.

Başbakan ayrıca, Kronen-Zeitung’u Ruslar’ın almasının partisinin oy oranını yüzde 34’lere kadar çıkartabileceğini anlatıyor.

Strache “Kronen Zeitung’u seçimden üç hafta devralırsanız ve bizi ilk sıraya taşırsanız, her şeyi konuşabiliriz.” diyor.

Başbakan Yardımcısı, Rus kadına Avusturyalı inşaat şirketi Strabag gibi bir şirket kurmalarını tavsiye ediyor ve “Strabag’ın şu an aldığı tüm ihaleleleri siz alırsınız” diyor.

Stratche gazetenen “sürülmesi” gereken bazı gazetecilerden ve “gazeteyi birlikte inşa edecekleri” beş diğer gazeteciden bahsediyor.

Aşırı sağcı politikacı, görüşmele sırasında zengin bağışçıların, bağışlarını gizlemek için Özgürlük Partisi’ne bir “dernek” aracılığıyla para yardımı yaptığını anlatıyor.

“Dernek bir hayır kurumu, partiyle ilgisi yok. Böylece denetçi kuruma bilgi gitmiyor.” diyor.

Tepkiler ne oldu?

Süddeutsche Zeitung ve Der Spiegel’e göre Strache ve Gudens’in görüntülerde partilerine bağış yaptığını söylediği kişiler bu iddiayi reddetti.

Her iki isim de, toplantının gerçekleştiğini kabul etti ve “tamamen özel” bir görüşme olduğunu savundu.

Ayrıca görüşme sırasında sık sık “ilgili yasal düzenlemeleri ve Avusturya yasalarına uymanın gerekliliğinden bahsettiklerini” iddia ettiler. (BBC TÜRKÇE)

2298900cookie-checkAvusturya’da siyasi desteğe kamu ihalesi sözü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.