Avusturya’ya ”faşist cumhurbaşkanı” gerginliği

Avrupa, Avusturya’da 4 Aralık’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori adayı faşist Norbert Hofer’ın kazanması olasılığına kitlendi…

Faşist “Özgürlük Partisi”nin cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer, Yeşiller partisinin adayı Alexander Van der Bellen karşında Nisan ayındaki birinci turu kazanmış ancak Mayıs ayındaki ikinci turda yaklaşık 31 bin oyla kaybetmişti.

Özgürlük Partisi 8 Haziran’da seçimlerde “büyük usulsüzlükler” yapıldığı gerekçesiyle sonuca itiraz etmişti.

Bunun üzerine seçimlerin yenilenmesine karar verilmişti.

4 Aralık’ta gerçekleştirilecek ve aşırı sağcı siyasetçi Norbert Hofer’ın favori adaylarından olduğu seçimle ilgili olarak Financial Times’ın Avrupa editörü Tony Barber bir analiz kaleme aldı.

Barber yazısında Hofer’ın seçimleri kazanmasının, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da ilk kez bir aşırı sağcı liderin devlet başkanlığı koltuğuna oturacağı anlamına geleceğini yazdı.

Barber, Avrupa’nın 508 milyon nüfusa, Avusturya’nın ise 8.5 milyon nüfusa sahip olduğunu, ancak Hofer’ın seçimden zaferle çıkmasının Avrupa’yı siyasi olarak ciddi anlamda etkileyebileceğini belirtiyor.

Özetle şunları yazıyor Barber: “Eğer Avusturya Hofer’ı seçerse, Fransa’yı gelecek Mayıs ayındaki seçimlerde Marine Le Pen’i seçmekten kim alıkoyacaktır? İtalya ve Hollanda’daki kurulu düzen karşıtı güçlerin ilerleyişini kim durduracaktır? Macaristan, Polonya ve Slovakya’da siyaset halihazırda illiberalizm, İslamafobi ve göçmen karşıtı milliyetçiliğin etkisi altında.”

Barber, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını ve ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump’ın Avrupa’nın güvenliğiyle ilgili taahhütlere uyup uymamaya dair şüphelerin de bunlara eklendiğinde, Avrupa’nın zor bir durumda olduğunu belirtiyor.

2031680cookie-checkAvusturya’ya ”faşist cumhurbaşkanı” gerginliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.