Ayasofya’da AKP’nin istediği oldu

Danıştay, Ayasofya’nın müze olması yönündeki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Danıştay 10’uncu Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın ibatede açılması önündeki engeli kaldırdı.

Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.

Danıştayın gerekçesinde Ayasofya’nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedildi.

İtalyan Katolik Kilisesi’nin gazetesinden Ayasofya yorumu: Dinle alakası yok, milliyetçilere hediye

BBC Türkçe Roma muhabiri Övgü PınarIn haberi şöyle:

Roma Katolik Kilisesi’nin İtalya’daki yönetim birimi olan İtalyan Piskoposluk Konferansı’nın gazetesi Avvenire, Ayasofya’nın statüsüyle ilgili tartışmalara bugün tam sayfa yer ayırdı.

“Dinle alakası yok, desteğin düştüğü bir dönemde milliyetçilere hediye” başlıklı analizde şu ifadeler yer aldı:

Orta Doğu’yu harap eden felaketler ve trajediler dururken bir binanın kaderi için dertlenmek tuhaf görünebilir, her ne kadar bu bina Hristiyanlar ve Müslümanlar için çok önemli olsa da. Ayasofya Doğu Hristiyan dünyası için yaklaşık 1000 yıl boyunca en önemli kilise, ardından 500 yıl boyunca sembolik bir cami ve sonrasında da bir müze oldu, şimdi neden yeniden cami olmasın ki? Bu sorunun cevabı, yapının dini amaçlı kullanımına itiraz etmekle alakalı değil, çünkü burada din, maalesef, önemli değil: Erdoğan’ın hedefleri çok daha sinik ve pervasız, hem iç politikayla hem de Türkiye’yi bölgesel düzeyde izole kılan jeopolitik rekabetlerle alakalı.”

Gazete, Türkiye’de başkanlık sistemine “desteğin bariz biçimde azalması” nedeniyle AKP’nin “kendisini yeniden lanse etmeye ihtiyaç duyduğunu” belirtti ve Ayasofya hamlesiyle “milliyetçi-İslamcı bloğun duygularının harekete geçirilebileceğini” vurguladı.

UNESCO: Ayasofya’nın statüsü değiştirilecekse öncesinde bize bildirilmeli

Öte yandan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Ayasofya’nın statüsüyle ilgili yapılacak bir değişiklikle ilgili kendisine bilgi verilmesi gerektiğini ve bu değişikliklerin Dünya Kültür Mirası Komitesi’nin incelemesine tabi olabileceğini söyledi.

2432250cookie-checkAyasofya’da AKP’nin istediği oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.