‘Aydınlarla gurur duyuyorum!’

Başbakan, Erdoğan, kamu oyunda “aydınlar” diye tanımlanan heyeti kabul etti.


Bir süre önce yayınladıkları bildiriyle terör örgütü PKK’ya ”silah bırakma” çağrısı yapan aydınları temsil eden heyette, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, yazar Adalet Ağaoğlu, gazeteci-yazarlar Ali Bayramoğlu, Nuray Mert, Oral Çalışlar ve eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman’ın da aralarında yer aldığı 12 kişiden oluştu.


“Adı ne olursa olsun, yaşanan sorunların daha çok demokrasi ve daha çok refah ile çözülecektir” diyen Başbakan, Başbakanlık’ta gerçekleşen buluşmada, toplumun her kesimi ile birlikte olmaya özen gösterdiklerini dile getirdi.


Türkiye’nin dünden miras aldığı sorunlara, küreselleşme sorunlarının da eklendiğini vurgulayan  Erdoğan, bu sorunları aşarken, toplumsal barış, demokrasi ve ülke bütünlüğünü esas aldıklarını söyledi. 


Başbakan sorunların demokrasi içinde, anayasa çerçevesinde çözülebileceğini belirterek “Yaşanan sorunları yok sayma anlayışında değiliz. Adı ne olursa olsun, her türlü sorunun daha fazla reform, daha fazla demokrasi ve daha fazla refah ile çözüleceğine inanıyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bölgesel milliyetçiliğe karşıyız” dedi.


BAŞBAKAN’IN AKTARDIKLARI


• Kürt sorunu ya da daha pek çok başka sorun, bizim için demokratikleşme sorunudur. Bu sorun ve diğer sorunlar ülkenin genel prensiplerinden ayrıştırılmamalıdır. Hepsi, büyük demokratikleşme şemsiyesi altında, demokratik cumhuriyet prensipleri içerisinde ve anayasal düzen dairesinde ele alınmalıdır.
• Terör örgütü, hiç bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir kısmının ya da demokratik haklarından bazılarının temsilcisi olarak kabul edilemez.
• Türkiye’de dinamik bir demokrasinin işlediği inancındayız. Bu nedenle herhangi bir toplumsal sorunu bahane ederek şiddete başvurmak ya da şiddet ortamını meşru göstermeye çalışmak, hiçbir şekilde kabul edilmeyecek bir yaklaşımdır.
• Kürt sorunu da bu ülkede ayrılıkçılık, şiddet ya da toplumsal barışı bozan yöntemler yoluyla ele alınabilecek bir sorun değildir.


”OHAL VE TERÖRLE MÜCADELE YASASI’NDA ESKİYE DÖNÜŞ YOK”
Görüşmeden sonra açıklama yapan gazeteci Ali Bayramoğlu ise  Erdoğan’ın çok açık olarak OHAL ve Terörle Mücadele Yasası’nın eski haline dönüşümü şeklinde bir şeyin söz konusu olamayacağını söylediğini söyledii.


Bayramoğlu, Erdoğan’ın terör ve teröristle mücadelede bazı teknik eksiklikler varsa bunların tamamlanacağını ifade ettiğini belirtti.


”Aydınlar Heyeti” sözcüsü, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy da Erdoğan’ın, kürt sorununun demokratik platformlarda çözüleceği konusunda bir teminat verdiğini söyledi. Gazeteci Mustafa Karaalioğlu da Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır seyahatini önemsediğini belirtti.


AÇIK GAZETE: Toplumsal duyarlılıkla kan dökülmesine ‘yeter artık’ diyen aydınlara ve onlarla görüşen milliyetçi bir Başbakan’ın çözümü demokrasi de aradığını söylemesi ne yazık ki sert eleştirileri de beraberinde getirdi.


Emekli generallerden bazı gazetecilere ‘şehit kanları’ da tartışmada kullanılarak iyi niyetli girişime saldırılması Türkiye demokrasisinin hâlâ özümsenmemiş ve üstten tabana bir dayatma olduğu korkusunu veriyor… Umarız sosyologlar bizi haksız çıkarır…


İspanya’da Türkiye’deki gibi bir avuç “aydın” değil, halkın çoğunluğu “ETA silahı, devlet inadı bıraksın!” demişti… Türkiye’nin İspanya ve İngiltere deneyimlerinden yararlanmalı…


İLGİLİ HABER: ‘ETA silahı, devlet inadı bıraksın’

1023440cookie-check‘Aydınlarla gurur duyuyorum!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.