Ayfer Orhan’dan kadınlara vaat

LTR’deki “Farkındayım” programının konukları Hemel Hempstead’den İşçi Partisi Milletvekili adayı Ayfer Orhan ile bio-enerji uzmanı Melek Taşdelen’di.

Enfield Belediyesi Meclis üyesi Orhan, milletvekili seçildiği takdirde kadın-erkek eşitsizliği konusu üzerine gideceğini belirterek, iş dünyasında kadınların erkeklerden çok daha kazanmasının dengesizlik olduğunu, kadınların haklarını almak için sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Bio-Enerji uzmanı Taşdelen radyodan hanımlara seslendi:”Hepinizde müthiş bir enerji var. Bunu kullanıp, çıkarmasını bilmek lazım”

Her hafta Cuma günleri Londra Türk Radyosundan yayınlanan “Farkındayım” programı, Hemel Hempstead bölgesi İşçi Partisi milletvekili adayı Ayfer Orhan ile bio-enerji uzmanı Melek Taşdelen’i konuk ederek, yine ilginç bir programa imza attı.
İngiltere Kadın Platformu Proje Sorumlusu Nilgün Yıldırım’ın hazırlayıp, sunduğu programda soruları yanıtlayan Orhan ve Taşdelen, dinleyicilerin sorularına da cevap verdiler.

Programda ilk konuşan Enfield Belediye Meclis üyesi Ayfer Orhan, kadın-erkekler arasında iş dünyasında yaşanan ücretlerdeki eşitsizliğe değinerek, kadınlara “ Haklarınızı almak için sessiz kalmayın” mesajını verdi.

Program sunucusu Nilgün Yıldırım, istatistiklere göre İngiltere gibi gelişmiş bir ülkede iş dünyasında kadınlara ödenen ücretin yüzde 80 gibi çok yüksek bir oranda, erkeklerden daha düşük olduğuna ilişkin yorumuna, Orhan şu yanıtı verdi;

“Ne yazıkki bir politikacı olarak bu dengesizliklerin farkındayım. Şayet meclise seçilebilirsem, bu vebenzeri konudaki eşitsizliklerin üzerinde duracağım. Her şeyi hükümet veya devletten beklemek doğru değildir. Kadınlar haklarını almak için sessiz kalmamalıdır. Bu konuda sivil toplum örgütlerine de büyük görevler düşüyor. Siyaset ve karar mekanizmalarının içinde daha çok sayıda kadın görev almalı. Kadınlar bu konuda erkeğe “bu senin hakkındaır. Sen al ve sen yap” anlayışı ve davranışı içinde olmamalıdır. Haklar bazı durumlarda ne yazık ki kolay alınmıyor, ancak savaşılırsa alınıyor. Kadın Hakları ve Eşitlikten sorumlu Harriet Harman bir taslak hazırladı. Eşit fırsatlar ve insan haklarını tek çatıda birleştiren bir yapı. BU yapıda kadınlara uygulanan birçok haksızlığın altı çizilerek, eşitlik isteniyor. Özellikle kadınlara işyerlerinde uygulanan her türlü ayrımcılığa karşı koyan bu taslağın kanunlaşması için çaba gösteriyor. İnanın bu yapılanma, mecliste Harriet Harman’In erkek meslektaşları tarafından engellenmek isteniyor. Yani karar mekanizmasındaki erkekler kadınların kendileriyle eşit haklar almalarına karşılar. Equality Bill adlı eşitlik yasasını lütfen okuyunuz. Kadın sivil toplum örgütleriyle kadın siyasetçiler omuz omuza çalışarak bu konuda etkin olabiliriz. Ayrımcılığın kimlere karşı yapıldığı görülmesin, ortaya çıkmasın diye, erkekler, yasa taslağında istenen şeffaflığa karşılar…”

Programın ikinci konuğu bio-enerj, dalında ciddi çalışmalarıyla tanınan Melek Taşdelen oldu. Taşdelen, radyoda herkesin yoğun bir enerjiye sahip olduğunu, ancak bunu kullanmasını bilmediğini söyledi. Bazan kolumuzu bile kaldıracak kadar gücümüz kalmadığını, yorgun hissettiğimizi kaydeden Meral Taşdelen, bunun enerji boşalması olduğunu söyledi. Bio-enerji uzmanlarının kendilerine başvuranlara, aslında kendilerinde var olan sonsuz enerjiyi açığa çıkarmada bir aracı olduklarını da ekledi.

FOTOĞRAF: Melek Taşdelen, İngiltere Kadın Platformu Proje Sorumlusu Nilgün Yıldırım ve Enfield Belediyesi Meclis üyesi Ayfer Orhan

824740cookie-checkAyfer Orhan’dan kadınlara vaat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.