“Aylan Avrupa’yı değiştirdi”

Almanya’nın Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, sığınmacı sorununu NTV’den Yeşim Bayram’a değerlendirdi.
Ailesiyle birlikte Avrupa’ya gitmeye çalıştığı sırada boğulan ve cansız bedeni sahile vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi’nin mültecilere karşı olan bakış açısını değiştirdiğini söyleyen Aydan Özoğuz, “Çok büyük bir acı hissettim o resme bakamadım. Biraz ona benzer bir acıyı istasyonlarda da hissediyorum. O küçük çocuklar yaşamaları büyük bir fark ama battaniyelerin üzerinde Almanya Türkiye gibi sıcak değil. O küçük çocukları ben sabahları görüyorum battaniyelerin üzerinde. Bunlar nasıl büyüyecek, bunlara nasıl bir sıcaklık vereceğiz, bu dünyaya ne gözle bakacaklar? İnsanlar yüz binlerce gidiyor yardım ediyorlar, sıcak bir şeyler götürüyorlar, evine kadar alan var. Biz kendimiz bir sürpriz yaşıyoruz şu an. Bu çocuklara Avrupa olsun Türkiye olsun bu sisteme güvenebilsinler. Bu zamana kadar İngiltere ile görüşülüyordu her zaman hayır deniliyordu başka ülkeler de biz almayız yeteri kadar yardım yapıyoruz deniliyordu. Ama 2-3 gün sonra İngiltere’de halk caddelere çıktı ve bizde yardım etmek istiyoruz dediler. Öbür ülkelerde de şu an bunu biraz hissediyoruz. Belki Macaristan hariç diğer ülkelerde epey bir gelişme görüyorum. Yavaşta olsa bir gelişme var ve bu beni sevindiriyor ki belki birkaç kişiye daha düzgün bir yardım yapabileceğiz” dedi.

TÜRKİYE’NİN SIĞINMACI POLİTİKASINA ÖVGÜ

Suriye’yi terk eden mültecilere insani yardım kapsamında Türkiye’nin önemli bir rol oynadığının altını çizen Özoğuz, “Türkiye çok büyük bir rol oynuyor bu konuda çünkü çok yardım ediyor. İnsanlara yerler açıyorlar ve Türk insanı çok yardım ediyor gelenlere. Merkel’de biliyorum sürekli telefonlaşıyorlar Türkiye ile. İki ülke arasında bir anlaşma olması kaç sığınmacı gelebiliyor, orada kalabilir, bir sınır var mı, Almanya’ya kadar kaç kişiyi belki daha iyi yollardan getirebiliriz. Ama Almanya’ya da 4 milyon Suriyeli alamayız” ifadelerini kullandı.

ALMANYA NE KADAR SIĞINMACI ALACAK?

Almanya’nın 800 bin Suriyeli alacağı yönündeki iddialar hakkında da konuşan Özoğuz, “Biz 800 bin diye bir hedef koymadık. Sonradan gördük ki herkes öyle diyor. Bizim söylediğimiz 800 bin kişi gelecek gibi gözüküyor. Yani biz bunları alacak mıyız almayacak mıyız öyle bir tartışma olmadı. 800 bin kişi geliyorsa önce nasıl davranacağız, nasıl düzgün bir yere sığındıracağız konu oydu. Hatta şimdi daha fazla gelecek gibi gözüküyor. Bu bizim için kolay bir durum değil. Genelde harpten kaçan böyle zor durumda olan hiç kimseye kapımızı kapatmayız ama aynı zamanda hepsini de alamayız” dedi.

BM’den Macaristan’a mülteci uyarısıBM’den Macaristan’a mülteci uyarısı

AB mülteci kota planına son halini verdiAB mülteci kota planına son halini verdi

“AB BİRLİKTE ÇALIŞMALI”

Mülteci krizine karşı Avrupa Birliği’nin birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Bakan, “Beraber bir mülteci, sığınmacı politikası yapalım ki böyle bir harp olduğu zaman ki başka da olabilir hem Avrupa Birliği içinde daha iyi bir performans gösterelim ki gösteremiyoruz açıkçası. Avrupa Birliği’nin birlikte çalışması gerekiyor ki bazı ülkeler canı gönülden bir şeyler yapıyor bazıları sanki Avrupa Birliği üyesi değilmiş gibi hareket ediyor bu konuda. Bunu kabul edemiyoruz anlaşma gerekiyor” dedi.

“ARALARINA SIZARAK ALMANYA’YA GİRMEYE ÇALIŞANLARI TESPİT EDECEĞİZ”

Suriyeli kaçakların arasına sızarak Almanya’ya girmeye çalışanları en kısa sürede tespit edeceklerinin de altını çizen Özoğuz, “Onlara çok net olarak kusura bakmayın şu anda bizim öbürleriyle uğraşmamız lazım ve onlara yardım vermek istiyoruz, sizin burada şansınız yok diye çok net dememiz lazım.” ifadelerini kullandı.

“SAĞCI GRUPLARI, HALK İKNA EDECEK”

Peki kaçaklara tepki gösteren sağcı gruplar nasıl ikna edilecek. Özoğuz’a göre bunu siyasetçiler değil halk yapacak. Özoğuz, “Sağcı gruplar Almanya’da hep var. Bunlar şu andaki karışıklığı kullanmaya çalışıyorlar. Bir korku uyandırmaya çalışıyorlar. Biz buna baştan karşı çıktık. Siyaset bunu tek başına yapamaz halk kendini gösterdi. Almanya ayağa kalktı. Burada Pegida dediğiniz grup yürüyüşe çıktığı zaman onlardan çok fazla karşıdan yürüyenler oldu. Bu eskiden olmayan bir şeydi çok yeni. Köln şehrinde yürüdükleri zaman oradaki kilisenin ışıklarının söndürdü papa. Her yerde bizde yürümeye çalışıyoruz. Aynı zamanda gönüllü çalışanlara yönelik çalışmamızda onların organizasyonunu düzeltenlere bir kurs veriyoruz. Bundan sonra bu gönüllülerin çalışmalarını nasıl daha iyi organize edebiliriz, çünkü her gün yaparsanız yoruluyorsunuz ve artık yapamayacağım diyeceksiniz. Bunu daha iyi organize edersek herkes daha sevinçli olacak. Hepimiz bunu en iyi şekilde yaparsak o sağ uçtakileri küçük tutabiliriz.” Yeşim Bayram / NTV

1464710cookie-check“Aylan Avrupa’yı değiştirdi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.