Ayrılıkcı İskoçlara AB tehditi

Gazeteye göre, hukuki sorunlar ve diğer ülkelerin muhalefeti İskoçya’nın üyeliğine engel olabilir.

Haberde özetle şöyle denildi:

“Avrupa Birliği bürokatları, daha önce örneği olmadığını söyleyerek İskoçya’nın Britanya’dan ayrılması halinde ne olacağı konusunda görüş bildirmedi. Ancak kapalı kapılar ardında herhangi bir üye ülkeden koparak oluşan yeni devletlerin yeniden üyelik başvurusu yapması gerektiği konusunda hemen herkes hemfikir.”

Gazete bir AB yetkilisine dayandırılan bu görüşün İskoçya’daki bölgesel hükümetin başbakanı Alex Salmond’un aylardır savunduğu tezine ters düştüğüne dikkat çekti.

Salmond, İskoçya’nın bağımsız olması halinde otomatik olarak Avrupa Birliği üyesi olacağını savunuyordu.

Financial Times, bu hukuki pozisyonun İskoçya’nın emsal oluşturmasından korkan Avrupa Birliği başkentlerine; özellikle de İspanya’ya veto yetkisi verdiği şöyle belirtiliyor:

“Katalan bölgesinin bağımsızlığını engellemeye çalışan İspanya, İskoçya’nın Büyük Britanya’dan ayrılmasına olumlu bakmıyor. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, bağımsız bir İskoçya’nın Avrupa Birliği üyeliği için kuyruğun en arkasına geçmesi gerektiğini söyledi. Bakan, ‘Bağımsızlık ilan eden devletler, katılmak istedikleri örgütlerin onayını almalı. Uluslararası hukukta genel yaklaşım budur’ dedi.”

845130cookie-checkAyrılıkcı İskoçlara AB tehditi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.