Azerbaycan, Ermenistan’ı Gence’yi vurarak sivilleri öldürmekle suçladı

Cuma günü Moskova’da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arabuluculuğunda 10 saatten uzun süren görüşmelerin ardından varılan ateşkesin, 24 saat geçmeden bozulduğu duyuruldu. Taraflar Cumartesi günü birbirini ateşkesi ihlâl etmekle suçladı.

Pazar sabaha karşı ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Sözcüsü Hikmet Hacıyev, ülkenin ikinci büyük şehri olan Gence’ye Ermenistan’ın füze saldırısı düzenlediğini ve 7 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Twitter üzerinden paylaşım yapan Hacıyev, hayatını kaybeden 7 kişinin arasında kadınların da olduğunu; yerel saatle sabaha karşı 4.00’te (TSİ 3.00) düzenlenen saldırıda aralarında çocukların da olduğu 33 kişinin ciddi şekilde yaralandığını duyurdu.

Reuters haber ajansı, foto muhabirlerinin yaralanan kişilerin sedyelerle ambulanslara taşındığını ve hasar gören binaları gördüğünü; ancak saldırıyı teyit edemediğini yazdı.

Azerbaycan haber ajanslarından Haqqin, Gence’den sonra Mingecevir’deki bir santralin de Ermenistan tarafından hedef alındığını; Azerbaycan hava savunma sistemlerinin bu saldırıyı engellediğini yazdı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise “Azerbaycan’ın iddiaları tamamen yalan” açıklaması yaptı ve Azerbaycan’ı, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenilerin yaşadığı bölgeleri vurmakla suçladı. Ermenistan medyası, Azerbaycan’ın Cumartesi günü Dağlık Karabağ’ın yönetim merkezi Stepanakert’i vurduğunu savunmuştu.

Pazar sabahı gazetecilere açıklama yapan Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçlerinin lideri Arayik Haratyunyan, bu sabah itibarıyla durumun nispeten sakin olduğunu ancak cephe hattında gerilimin sürdüğünü ve durumun hızla değişebileceğini söyledi.

Azerbaycan’ı “ateşkese rağmen Hadrut kasabasını ele geçirmeye çalışmakla” suçlayan Haratyunyan, esir değişiminin Pazar günü başlaması gerektiğini ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin bilinmediğini açıkladı.

Yaklaşık 2 haftadır yoğunlaşan çatışmaların ardından ateşkes Cumartesi günü yerel saatle 12.00’da (TSİ 11.00) yürürlüğe girmişti.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE’DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54491815

2459220cookie-checkAzerbaycan, Ermenistan’ı Gence’yi vurarak sivilleri öldürmekle suçladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.