Azerbaycan’da bugün seçim var

Azerbaycan Milli Meclisi’ndeki 125 milletvekilinin belirleneceği parlamento seçimleri, TSİ 06.00’da ülke genelinde başladı.

Seçim kampanya dönemine usulsüzlük iddiaları damga vurdu. Aliyev, seçimlerin özgür ve adil geçeceği sözleri verdi ancak seçimler öncesindeki süreç, usülsüzlük, seçmen ve adaylara yönelik baskı iddialarıyla gölgelendi.

Son iki hafta içinde aralarında önde gelen bakanların da olduğu onlarca hükümet yetkilisi, muhalefet yanlısı darbe planladıkları ya da gizlice muhalefeti destekledikleri iddiasıyla tutuklandı.

Son olarak Azerbaycan’ın önde gelen iki muhalefet partisi, polisin dün seçim kampanyalarını düzenleyen yetkilileri tutukladığını duyurdu.

Azerbaycan polisi, muhalefetin kampanya yetkililerini tutukladıklarını doğrulamadı ancak Azadlık Bloğu, bu kişilerin dün tutuklandığını ve o zamandan bu yana kimsenin bir haber alamadığını söylüyor.

125 MİLLETVEKİLİ


Belirlenen seçmen listelerinde yer alan 4 milyon 660 bin 71 seçmen, ülke genelindeki 5 bin 137 sandıkta, 1541 aday için TSİ 17.00’ye kadar oy kullanabilecek.

Milletvekili adaylarının yaklaşık yarısını bağımsızlar, diğer yarısını ise toplam 48 siyasi parti veya blok temsilcisi oluşturuyor. Seçmenler, oy pusulalarında parti veya blok adını değil, milletvekili adayının ismini işaretleyecek. 

Bugünkü seçimlerde, oyunu kullanan seçmenin parmağına görünmeyen boya sürülmesi, bazı oy kullanma merkezlerinin çıkışında ”sandık çıkışı” uygulanması, sürecin 45 ülke ve uluslararası kuruluştan 1586 yabancı gözlemci ve 80 basın kuruluşundan 260 yabancı gazeteci tarafından izlenmesi gibi daha önceki seçimlerden farklı uygulamalar  yer alıyor.  

Petrol kaynakları nedeniyle Batı’nın ilgi alanı içinde olan Azerbaycan’da halkın yüzde 48’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

İLGİLİ HABER:

‘Çürük iktidarı emperyalizm koruyor’

1117600cookie-checkAzerbaycan’da bugün seçim var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.