‘Azerbaycan’da hür seçim olmaz’

Polis ile muhalefet yanlıları arasında sık sık gerginlik yaşanıyor . Örgüt, 6 Kasım’da yapılacak seçimler öncesinde kampanya döneminde, polisin muhalefet yanlılarına karşı şiddet uygulamasının ve gelişigüzel gözaltına alma olaylarının sık sık görüldüğü, bunların yanısıra diğer yıldırma taktiklerinin de uygulandığı açıkladı.

Örgütün Avrupa ve Orta Asya direktörü Holly Cartner, “Yetkililerin muhalefet yanlılarını dövdükleri ve adayların kampanyalarını engelledikleri bir durumda, insanlar özgürce oylarını kullanamaz. Azerbaycan’ın seçim hileleri ve suistimalleri tarihi yeniden tekerrür etme tehdidi içeriyor.” diye konuştu.

İlham Aliyev’in babasından boşalan koltuğa geçmesiyle sonuçlanan 2003 yılındaki başkanlık seçimlerinin ardından, ülkede şiddet olayları yaşanmış, polis ile hükümeti seçimlere hile karıştırmakla suçlayan muhalefet yanlıları arasında çatışma çıkmıştı. Geçen hafta, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eski yardımcısı ile ülkenin başlıca özel şirketlerinden birinin başkanı, darbe girişimi planladıkları suçlamalarıyla gözaltına alınmışlardı.

Tutuklananların seçimlere katılmasını engellemek için Azerbaycan hükümetinin ülkeye dönüşü önünde zorluklar çıkardığını söyleyen muhalefet lideri Resul Guliyev’in iddialarını Aliyev yönetimi yalanlamıştı. Son haftalarda, Guliyev’i desteklediğinden şüphelenilen 20’den fazla Azeri yetkili gözaltına alınmış ya da görevlerine son verilmişti.

1117350cookie-check‘Azerbaycan’da hür seçim olmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.