Azerbaycan’da oy verme işlemi başladı

Referandumda, anayasanın 101’inci maddesindeki “bir kişinin 2 defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği” kısıtlamasının kaldırılması, daha önce cumhurbaşkanlığı yapmış şahıslara “eski cumhurbaşkanı” statüsü verilmesi, halen 125 olan milletvekili sayısının 150’ye çıkarılması, belediyelerin çalışmalarıyla ilgili meclise bilgi vermeleri gibi değişiklikler halkoyuna sunuldu.

Ülke genelinde toplam 5 bin 367 oy kullanma merkezinde gün boyunca 4 milyon 897 bin 966 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. İlgili yasaya göre, halkoylamasının geçerli olması için öncelikle katılımın yüzde 25’ten az olmaması gerekiyor.

Merkez Seçim Komisyonu, 500 oy sandığının yakınına kamera yerleştirildiğini, bu sandıklardaki oy kullanma sürecinin internet üzerinden canlı olarak izlenebileceğini açıkladı.

Yerel saatle 19.00’da sandıkların kapanacağını belirten komisyon yetkilileri, ilk sonuçların sandıkların kapanmasından sonraki birkaç saat içinde açıklanmasının öngörüldüğünü, ayrıca oy verme süresince de ülke genelinde katılım ve sürecin genel gidişatıyla ilgili açıklamalar yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Seçim sürecini 47 bin yerel gözlemcinin yanı sıra 23 ülkeden 172 yabancı gözlemci de izleyecek.

Ülkedeki muhalefet, değişiklikler arasında yer alan bir kişinin iki defadan fazla cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili değişikliğin, ikinci 5 yıllık görevini sürdüren şimdiki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ömür boyu cumhurbaşkanı olmanın yolunu açacağı eleştirisini dile getiriyor.

1191540cookie-checkAzerbaycan’da oy verme işlemi başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.