Azerbaycan’da referandum var

Azerbaycan anayasasında cumhurbaşkanlarının görev süresi beşer yıllık iki dönemle sınırlanıyor.

İlk kez 2003’te cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev, anayasada değişiklik yapılmazsa bir daha cumhurbaşkanlığı yapamayacak.

Muhalefet, bu referandumun Aliyev’in otokratik bir düzen kurma çabasının bir parçası olduğunu ve demokrasiyi zayıflatacağını savunuyor.

Bakü’de bulunan BBC muhabirine göre, referandum öncesinde her yer İlham Aliyev’in babası Haydar Aliyev’in posterleriyle donatıldı.

10 yıl cumhurbaşkanlığı yapan Aliyev’in ölümünden sonra yerine İlham Aliyev seçilmişti. Aliyev, seçimlerde ezici bir zafer kazanmıştı.

Petrol geliri azalıyor

İlham Aliyev halihazırda büyük bir petrol zenginliğine hükmediyor.

Ancak yakında Azerbaycan’ın petrol üretiminin azalmaya başlayacağı belirtiliyor.

Bazı gözlemcilere göre bu, bir sonraki başkanlık seçimlerine kadar ülkenin petrol gelirlerinin azalmaya başlaması anlamına gelebilir.

Muhalefet İlham Aliyev’in referandumu bu nedenle istediğini savunuyor.

Azeri ekonomi uzmanı Vugar Bayramov “Hükümet iktidarı paylaşmak istemediği için referandum düzenliyor. Önümüzdeki beş-altı yıl boyunca petrolden büyük paralar gelecek. İktidarda kalıp 10-20 yıl daha bu parayı kontrol etmek istiyorlar.” dedi.

Cumhurbaşkanlığının görev süresine yönelik sınırlamaların kaldırılması önerisinin, FM bandından yayın yapan yabancı radyoların yasaklanmasıyla aynı döneme denk geldiğine dikkat çeken Azeri muhalefeti, ülkede demokrasinin iyice gerilemeye başladığını savunuyor.

Yasak getirilen radyolar arasında BBC Dünya Servisi ve Amerika’nın Sesi de var.

Ancak iktidar partisi, ifade özgürlüğüne sınırlama getirdikleri iddialarını reddediyor.

Aliyev popüler

Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Elnur Aslanov, “Biz kimseyi susturmaya çalışmıyoruz. Ama çifte standara karşıyım. Yabancı yayın kuruluşlarını ülkemizde görmekten memnun oluruz fakat yasalarımıza uymak zorundalar.” dedi.

Aslanov referandumda ilgili eleştirileri de “Bunda bir sorun yok. Batılı liderler bile iki dönemden daha fazla görev yapabilmek için kuralların değiştirilmesini isteyebiliyor.” diye yanıtladı.

Gözlemciler Aliyev’in referandumda istediği sonucu almasına kesin gözüyle bakıyor.

Muhabirimize göre Aliyev, büyük halk desteği olan bir lider ve pek az kişi, yaşadığı sorunlardan doğrudan Aliyev’i sorumlu tutuyor.

Ancak muhalif gruplara göre bu süreç Azerbaycan’ı demokratik başkanlıktan, monarşiye götürecek. (BBC)

1191450cookie-checkAzerbaycan’da referandum var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.