Azerbaycan’da toplu mezar

Milletvekilleri ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi üyelerinden oluşan bir heyet, kentteki futbol stadyumu yakınında bulunan arazide bulunan toplu mezarı ziyaret ederek, kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

İlimler Akademisi üyesi Kahraman Ağayev, toplu mezardan çıkarılan kemikler üzerinde yapılan ilk incelemeler sonucu, burada bulunanların 1918 yılında silahlı Ermeni grupları tarafından toplu olarak katledildikten sonra gömülen Azerbaycan Türklerine ait olduğunun belirlendiğini anlattı. Ağayev, aralarında kadın ve çocuklara ait iskeletlerin de yer aldığı buluntular üzerinde incelemelerin sürdürüldüğünü kaydetti.

Yetkililer, toplu mezarın yaklaşık bir ay önce bulunduğunu, ilk araştırmaların sonuçlanmasının ardından kamuoyuna açıkla yapıldığını belirtti.

Araştırmaların tamamlanmasından sonra olay yerine Ermeniler tarafından yapılan soykırımı anlatmak için bir anıt dikilmesinin planlandığını söyleyen milletvekilleri, konuyu BM, ABD Senatosu ve uluslararası kurumlara götüreceklerini dile getirdi.

İnceleme ziyaretine katılan Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Ayşe İnanç da Azeri gazetecilere yaptığı açıklamada, gördüklerinin dehşet verici olduğunu vurguladı.
 
Bugüne kadar sadece küçük bir bölümünde yapılan kazıyla yaklaşık 30 kişiye ait kemikler çıkarılırken, yetkililer kazı işlemlerinin tamamlanmasından sonra bu sayının yüzlerle ifade edilme olasılığı bulunduğunu söyledi.

Bölgedeki toplu mezarın, iki büyük çukur açılarak oluşturulduğu sanılıyor.

1150210cookie-checkAzerbaycan’da toplu mezar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.