'Azerbaycan'ın en büyük destekçisiyiz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan'ın haklı davaları ve çıkarları konusunda en büyük özeni ve en aktif çabaları gösteren ülkelerin en başında Türkiye'nin geldiğini vurgulayarak, bu konuda hiç kimsenin şüphesi ve kuşkusu bulunmadığını bildirdi. 


Azerbaycan Cumhuriyeti'ne günübirlik çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Bakü'ye giden Cumhurbaşkanı Gül, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, "kardeş" vurgulamasıyla, Azerbaycan ile ikili, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili yakın ve samimi görüş alışverişinde bulunmaya büyük önem verdiklerinin altını çizdi. 


Gül, Türkiye'nin Azerbaycan'la ilişkilere verdiği önemi vurgulamak için geçen yıl Cumhurbaşkanı olarak ilk ikili ziyaretini KKTC'den sonra Azerbaycan'a yaptığını anımsattı ve şöyle dedi: 


"Bu anlayışla bugüne kadar iki ülke arasında düzenli ve yoğun üst düzey temas ve ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Nitekim son olarak bölgemizde büyük bir gerginliğin yaşandığı günlerde, Sayın Başbakan, 20 Ağustos 2008 tarihinde Sayın Dışişleri Bakanı'yla Bakü'yü ziyaret etmiştir. Ardından 29 Ağustos 2008'de Azerbaycan Dışişleri Bakanı ülkemize gelerek bölgesel gelişmelerle ilgili görüşmelerde bulunmuştur. Sayın Aliyev ile son olarak, Temmuz ayında Kars'ta Bükü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi temel atma töreni için bir araya gelmiştik." 


Çalışma ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapacağı görüşmelerde, bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili değerlendirmeleri bir kez daha paylaşacaklarını ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Görüşmemizde geçtiğimiz ay Gürcistan'da meydana gelen olaylar ışığında bölgemizin bugünkü durumunu ele alacağız. Ülkemizin yine bu sürecin en başında gündeme getirdiği ve Ermenistan dahil bölge ülkelerine sunduğu Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisine ilişkin gelişmeler de başlıca gündem maddelerinden birini teşkil edecektir. 


Tabiatıyla geçen hafta Ermenistan'a yaptığım ziyaretle ilgili izlenimlerimi de Aliyev'e geniş şekilde aktaracağım. Bunların yanı sıra iki ülkeyi ve bölgemizi ilgilendiren diğer konuları da bu ziyaretim sırasında Sayın Aliyev ile geniş ve kapsamlı bir şekilde ele alma fırsatını bulacağım. Azerbaycan ziyaretimin bu mülahazalarla her bakımdan yararlı geçeceğine inanıyorum." 


Gül, Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davasına ilişkin soruyu yanıtsız bıraktı.

1066390cookie-check'Azerbaycan'ın en büyük destekçisiyiz'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.