‘Azeri ve Ermeniler zoru başarmalı’

Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümünde arabuluculuk üstlenen AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarından Amerikalı Matthew Bryza, çözüm sürecinde ilerleme için Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının alacakları kararların önemine işaret ederek, ”İki ülke Cumhurbaşkanı, çok zor olmasına rağmen, kabul edilebilir bazı kararları almalı” dedi.


Minsk Grubu’nun diğer eşbaşkanları Rus Yuri Merzlyakov ve Fransız Bernard Fassier ile birlikte Bakü’deki temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov tarafından kabul edilen Bryza, görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, müzakere süreci kapsamında gerek görülürse iki ülke Cumhurbaşkanının görüşebileceğini, halen durum değerlendirmesi yapıldığını ve bu kapsamda tarafların önerilerinin de değerlendirildiğini kaydetti.


Bakü’deki görüşmelerde belirli bir ilerleme sağlandığını belirten Bryza, ”Azerbaycan tarafında ciddi bir ilerleme gördük” dedi.
 Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının tutumlarının açık olduğunu ve süreçte bazı zor kararların alınması gerektiğini vurgulayan Bryza, ”Bunun gerçekleşeceğine de inanıyoruz” diye konuştu.


Fransız eşbaşkan Fassier de geçen yıllara göre son görüşmelerde daha ”ayrıntılı” yol alınabildiğini ifade ederek, bu ziyaretlerinde sorunun çözümü konusunda ciddi ilerlemeler sağlayabilecek önemli görüşmeler yaptıklarını kaydetti.


Gazetelerde süreçle ilgili bazı haberlerin teyit edilmeden yer alabildiğini söyleyen Fassier, Erivan’da sarf ettiği bazı ifadelerin farklı yansıtıldığını ve teyidi yapılmadan buradaki basın organlarında yer almasını buna örnek olarak gösterdi.


Eşbaşkanlar olarak hali hazırda asıl amaçlarının ”temel ilkelerin belirlenmesi” olduğunu söyleyen Rus eşbaşkan Merzlayakov ise ”Şu andaki konu nihai barış anlaşması metni değil. Temel ilkeler belirlendikten sonra barış anlaşmasının hazırlanması sürecine bölgenin Azeri ve Ermeni toplumu da katılacak. Bu ne kadar erken gerçekleşirse o kadar iyi olur” dedi.


Uzlaşma sürecinde basit konular bulunmadığını dile getiren belirten Merzlyakov, bazı ciddi ilkeler konusunda halen uzlaşma sağlanamadığını söyledi.


Merzlyakov, bir soru üzerine, ”Rusya, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıyor. Bu da, Yukarı Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğu anlamına gelir. Ancak burası aynı zamanda sorunlu, çatışma olan bir bölge” diye konuştu.


Gazetecilerin sorularının önemli bölümünü ”müzakere sürecindeki ayrıntıların şu an için kamuoyuna açıklanmayacağı” şeklinde yanıtlayan eşbaşkanlar, çalışmalarının temelini, taraflar arasındaki zıtlıkların giderilmesinin oluşturduğunu kaydetti.


 

1048390cookie-check‘Azeri ve Ermeniler zoru başarmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.