Azeriler’den rejime ‘Yokh’

Baskıcı statükoya ‘hayır!’ demek için kurulan ‘Yokh’ örgütünün lideri Razi Nurullayev, ‘İstediğimiz cumhurbaşkanı devirmek değil. Tüm sistemi değiştirmek istiyoruz’ dedi.

Nurullayev, AFP haber ajansına verdiği demeçte, örgütlerinin, Sırbistan’da Miloseviç’i deviren ‘Otpor’, Gürcistan’daki ‘Kmara’ ve Ukrayna’daki ‘Pora’ gençlik hareketlerini model aldığını söyledi. Ancak hareketin yüksek hedefleri bulunmasına karşın her şeyi bir gecede değiştirmeyi beklemiyorlar. Nurullayev, ‘Ukrayna’da 10 yılda başarılanı Azerbaycan’da 10 ayda başarmayı beklemiyoruz’ dedi.

ÖNCE YOLSUZLUKLAR

Gürcistan ve Ukrayna’da halk ayaklanmaları tartışmalı seçimlerin ardından patlamıştı. Ancak Nurullayev, Kasım ayındaki seçimlerde ‘Yokh’un böyle bir hareketi başlatması için erken olduğunu belirtmekle birlikte seçim kampanyası sırasında aktif olacaklarını da ifade etti. Nurullayev, ‘Hükümetin bize saldıramayacağı konularda protesto gösterileri düzenleyerek başlamak istiyoruz. Örneğin yolsuzlukları protesto edeceğiz. Hükümet de yolsuzluklara karşı mücadele ettiğini öne sürüyor’ dedi.

Bu arada, hapisteki bir grup muhalefet liderinin serbest bırakılmasını talep eden muhalefetteki Yeni Musavat Partisi üyelerinden 100 kadar kişi, dün başkent Bakü’de gösteri düzenledi. Ancak polis göstericileri dağıtarak birkaç kişiyi gözaltına aldı.

FOTOĞRAF: Azerbaycan Merkezi Seçim Komisyonu’nun 2003 Ekim ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan İlham Aliyev’in galip geldiğini açıklamasının ardından, muhalefetin sonuçları protesto gösterileri başkent Bakü’yü karıştırmıştı.

1100450cookie-checkAzeriler’den rejime ‘Yokh’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.