Aziz Nesin ve son kitabı

Arada sırada okuduğum ve etkilendiğim kitapları sizlerle paylaştığım oluyor. Gerçekten de kitap okumanın zevki bambaşka. Belki kendim de yazdığım için kitap yazanların çilesini ve kaygısını, emeğini ve değerini iyi bildiğimden olacak, kitaplara ayrı bir değer veriyorum. Bir yazar, onlarca yıllık gözlemlerini ve deneyimlerini kitaba aktarıyor, siz birkaç saat içinde onları öğreniyorsunuz. Var mı böyle güzellik !

“Altmışbeş kitabım,aşağı yukarı onbeşbin sahife tutuyor, onbeşbin kitap sahifesi. Son yirmi yılda bunları yazdığıma göre… aşağı yukarı her gün kitap olabilecek iki kitap sahifesi yazmışım demektir” (Aziz Nesin, Mum Hala I, Nesin Yayınevi, İstanbul, 2009, sy. 407).

Yukarıdaki satırlar, 2009 sonlarında iki cilt halinde yayımlanan Aziz Nesin’in son kitabına ait. Çok sevdiğim “Zübük” gibi Türkçeye nice değerli eserler kazandıran Aziz Nesin’in son kitabını okumak büyük zevk. Kitabın ilk cildini bitirdim, sizlere bazı bölümlerinden küçük alıntılar yapacağım. İkinci cilt için de ayrı bir tanıtım yazısı kaleme almayı düşünüyorum.

“Ben Yedi Gün mecmuasında … ‘Vedia Nesin’ nam müstearıyla şiirler yazarken, aynı mecmuaya ‘Raşit Kemal’ imzasıyla birisi şiirler yazardı. Hatta bu Raşit Kemal, ‘Vedia Nesin’i yani beni kadın zannederek, bana ithaf ettiği şiirler, aşk mektupları da yazardı… İşte bu hikayeci, Orhan Kemal, o zamanki Raşit Kemal’di” ( sy. 34).

“İnsanlar, borçlu olduklarını değil, alacaklı olduklarını, kendilerinden verdiklerini severler; buyüzden insan, anasından babasından çok, çocuklarını sever” (sy. 91).

“Herman Meville, Moby Dick’te, çok beşeri olan korkuyu ve uygar yürekliliğin (cesaretin) ne demek olduğunu balina avına çıkan Pequod gemisinin ikinci kaptanı Starbuck’ı şu satırlarla çizerken ne güzel anlatmış : Ben sandalımda, balinadan korkmayan adam istemem…En yararlı, en güvenilir cesaret, tehlikeyi açıkça görenlerin cesaretidir ve hiç korkmayan bir adam, bu işte bir korkaktan daha tehlikelidir arkadaşları için” (sy. 358-59).

“Korsikalı Napolyon (ana babası Fransızca bilmez) Fransızların başına geçmiştir. Arnavut Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Mısır Araplarının başına geçmiştir. Avusturyalı Hitler, Almanların başına geçmiştir. Gürcü Stalin, Rusların (hepsinin) başına geçmiştir… Kıbrıslı Türkeş…” ( sy. 362-63).

Hele bir de Alphonse Daudet’nin “Altın Beyinli Adam” hikayesini aktarmıştır ki, Aziz Nesin’in Mum Hala I kitabını okumanın zevkini bir başka yaşadım.

Kitap okumayı seviyorsanız, Mum Hala I ve Mum Hala II, kaçırılmayacak bir fırsat. Üstelik, kitabın geliri; kimsesiz, yoksul, eğitime muhtaç çocukların okuyup meslek edinmesini sağlamayı amaçlayan NESİN VAKFI’na bağışlanmaktadır. Ben, kitaplardan 5’er adet satın alıp dostlarıma hediye ettim. Daha ne duruyosunuz, hemen kitapçılara koşun, belki bulabilirsiniz.

_________________

* Doç. Dr.

671180cookie-checkAziz Nesin ve son kitabı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.