Aziziye’de atan yürek / İnal Karagözoglu

Şu içinde yaşadığımız günlere uygun düşüyor:


AZİZİYE’DE ATAN YÜREK


Ülkemizde anneler günü ilk kez 1955’te kutlanmaya başlamış ve o yıl ‘yılın annesi’ olarak Nene Hatun seçilmiştir. Bu ilk anneler gününde, 93 Harbi kahramanlarından Nene Hatun’a ayrıca ‘Anneler Annesi’ unvanı da verilmiştir. Nene Hatun, bu unvanı alışından çok kısa bir süre sonra, 22 Mayıs 1955’te, doğum yeri olan Erzurum’da 98 yaşında gözlerini yaşama yumdu.


Nene Hatun, ‘93 Harbi’ diye anılan 1877-78 Türk-Rus Savaşı sırasında yazılan ünlü kahramanlık destanımız Aziziye Tabyası Savunması’nın yaşayan tek tanığıydı. O şimdi, kurtarılması için bir önder olarak savaş verdiği Aziye Tabyası’nda yatıyor.


Türk Kadınlar Birliği, her yıl, o yıl çocukları için büyük fedakârlığa katlanan annelerden birisini ‘yılın annesi’ seçiyor ve o annenin kişiliğinde tüm annelere iyi dilekler sunuluyor. 


GEÇİŞ MÜZİĞİ    : DUYGUSAL BİR MÜZİK YÜKSELİR. BU MÜZİK BİR SÜRE SONRA FONA DÜŞER.
EFEKT                :YALINAYAK MERDİVEN ÇIKAN BİR KADININ YAKLAŞAN AYAK SESLERİ. AHŞAP BİR ODA KAPISI AÇILIP KAPANIR.
MÜZİK                 :GÜÇLÜ BİR FELAKET MÜZİĞİ. MÜZİK ALÇALIP FONDA KALIR.
NENE                   -(BİRAZ ÜRKMÜŞ VE ŞAŞIRMIŞ, HAYKIRIR) Kimsiniz? Ne arıyorsunuz evimde?
1. SALDIRGAN    –(SARHOŞ, ŞIMARIK, SAHTEKÂR [BOZUK BİR TÜRKÇEYLE]) Korkma güzelim… Biz yabancı değiliz. (ES) Cepheye gidiyoruz. Çok acıktık da, biraz ekmek istemek …
NENE                   -(İNANMAMIŞ, KORKUSUZ VE SERT) Kim açtı size kapıyı?! Evde kimse yoktu ki… (ES) Ekmeği kim verecekti?
2. SALDIRGAN    –(YILIŞIK) Seeen!..
NENE                   -(SORGULAR GİBİ) Askerseniz, hani elbiseleriniz? Tüfeğiniz nerede?!..
2. SALDIRGAN    –(YILIŞIKLIĞI ARTMIŞ) Aşağıda bıraktık. (ES) Çok sordun ha! Geç içeri, göster bakalım şu ekmeğin yerini! Yürü!..
EFEKT                 :İLERİ ATILAN BİRKAÇ ADIM SESİ. MÜZİK BİRDEN YEKSELİR, BİRAZ SONRA HAFİFLER.
NENE                   -(KORKUSUZCA BAĞIRIR) Çek elini üzerimden! (ES) (SAKİNLEŞMİŞ, İNANDIRICI) Peki, inandım. (ES) Bekleyin burada… (ES) İçeride bebeğim uyuyor, uyanmasın; istediğinizi getireceğim… Katık da… Ama, çok bir şeyim yok.
1. SALDIRGAN    –(YAPMACIKLI VE YILIŞIK) Olsun güzelim, olsun da az olsun. Getir bir bakalım, nelerin varmış!?..
GEÇİŞ MÜZİĞİ    :FONDAKİ MÜZİK YÜKSELİR.
EFEKT                 :NENE’NİN TAHTA ZEMİNDE YALINAYAK UZAKLAŞMASI SESİ. İÇ ODA KAPISI AÇILIP KAPANIR. MÜZİK HAFİFLER. AYAKKABIYLA USULCA BİRKAÇ ADIM YÜRÜME SESİ. MÜZİK BİR AN İÇİN YÜKSELİR VE SUSAR. İÇ KAPI AÇILIR. SALDIRI SESİYLE BİRLİKTE MÜZİK YÜKSELİR. İÇ ODADAN ANLAŞILMAZ BOĞUK BİR ERKEK SESİ. BOĞUŞMA SESLERİ.
2. SALDIRGAN    –([İÇERİDEN] ANLAŞILMAZ BİR DİLLE BİR ŞEYLER SÖYLER)  Ah!.. Aaah!
EFEKT                 :AĞIR BİR BEDENİN AHŞAP YERE YIKILMA SESİ.
NENE                   -(İÇERİDEN BAĞIRARAK) Al bir daha!.. Al! Pis ırz düşmanı! Geber! Seni namussuz!.. Al, al bir daha!..
EFEKT                 :AYAKKABIYLA SERT VE HIZLI OLARAK BİRKAÇ ADIM SESİ.
1. SALDIRGAN     –(ÖNCE ANLAŞILMAZ BİR DİLLE BİR ŞEYLER SÖYLER) Dur!.. (ES) Pis Türk! Canavar karı! (ES) Dur, yapma! Dur!..
NENE                  -“Pis Türk” ha?! Al, al sana da!..
1. SALDIRGAN    –(ACIYLA FERYAT EDER) Ah!.. Vurma, dur! 
NENE                   -Geberemedin mi daha?! Al bir daha!
EFEKT                 :NENE’NİN YALINAYAK KOŞMA SESİ. 
GEÇİŞ MÜZİĞİ     :FONDAKİ MÜZİK ALÇALIP SÖNERKEN YERİNİ, BİR SÜRE SONRA FONDA KALACAK OLAN DUYGUSAL BİR MÜZİĞE BIRAKIR. 
EFEKT                 :TAHTA ZEMİN ÜZERİNDE DOLAŞAN VE ARALARINDA MIRILDAYARAK KONUŞAN İNSANLARDAN KAYNAKLANAN SESLER. YERDE AĞIR BİR ŞEYLER SÜRÜKLENMEKTEDİR.
NENE                  -(SOĞUKKANLI) Niyetlerini hemen anlamıştım Zabit Efendi… (ES) Kolay kandılar… Odaya girip önce Nâzımım’ı yüklüğe sakladım, sonra da babamın verdiği hançeri alıp kapının ardına sindim. Arkamdan gelmelerini bekledim… (ES) Biliyordum, geleceklerdi. (ES) Allah’tan tek tek geldiler… Yoksa… (ES) Büyük Allahım korudu beni; güç verdi… Hiç korku çekmedim.
GEÇİŞ MÜZİĞİ    :YUMUŞAK BİR MÜZİK YÜKSELİR VE SÖNER.
EFEKT                 :SABAH EZANI OKUNMAKTADIR. EZAN VAKTİ DIŞ MEKÂN HAVASINI VEREN SESLER. (SESLER DIŞARIDA KALIR) EZAN SONA ERER.
MÜEZZİN             -(DIŞARIDAN) Ey Erzurumlular! Koşun ey ahali!.. Moskof askeri Aziziye Tabyası’nı ele geçirdi. Vatan elden gidiyor… Eli silah tutan vatanın imdadına koşsun! Bu iş, içimizden çıkan bazı hainlerin yardımıyla olmuştur: Moskof’a, nankör Ermenilerin çeteleri kılavuzluk etmiştir. Bu kahpeler, uykudaki askerimizi süngüleyerek düşmanı Tabya’ya buyur etmiştir. Ey ahali!.. Eli silah tutan vatanın imdadına koşsun!..
MÜZİK                 :“ANNEM BENİ YETİŞTİRDİ, BU YERLERE YOLLADI…” MARŞI (SÖZSÜZ). MÜZİK FONA DÜŞER.
EFEKT                 :SOKAKTA KOŞUŞMA SESLERİ. KÖPEK HAVLAMALARI.
SESLER               -(HEYECANLI, KARARLI) “Koşun! Acele edin!/Fatma, Nâme, buraya gelin!/Nene, geliyoruz!/Acele edin kızlar!/Saim, Hüseyin, buradan!/Meydana, meydana! Ali Efendi’nin yanında toplaşılacak!/Ağam, neredesin?!/Mahmut, bekle beni!/Vardım ağam, vardım!/Topdağı’na, Topdağı’na!/ Canımızı vereceğiz, memleketi vermeyeceğiz!”
GEÇİŞ MÜZİĞİ    :FONDAKİ MÜZİK YÜKSELİR, YENİDEN FONA DÜŞER.
EFEKT                 :ÇARPIŞMA HAVASINI VEREN SESLER.
SESLER               -(HEYECANLI, KARARLI, KORKUSUZ) “Allah Allah!/Vurun!/ Aman vermeyin!/Ha gayret, az kaldı!/Nene, kolla kendini, arkanda!/Bakın,kaçıyorlar!/Kaçıyorlar! /Allahım, şükürler olsun!/Bayrağı çekin!”
GEÇİŞ MÜZİĞİ    :FONDAKİ MÜZİK SÖZLÜ OLARAK YÜKSELİR, SONRA SÖNER.
MÜZİK                 :“DAĞ BAŞINI DUMUN ALMIŞ” MARŞI YÜKSELİR.
EFEKT                 :MÜZİK ALÇALIRKEN TÖREN ALANI HAVASINI VEREN SESLER.
SES                     -(TOPLULUĞA SESLENMEKTEDİR) Sayın Meclis Başkanım, Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Ordu Komutanım, Sayın Belediye Başkanım! Aziziye Kahramanlarının, Aziz Şehitlerimizin Çok Değerli Evlatları, Yakınları! Değerli Konuklar, Erzurumlular! Aziziye Tabyası Zaferi’nin bu yetmiş beşinci yıldönümünde, ne mutluyuz ki aramızda çok değerli bir büyüğümüz de var: Nene Hatun!..
EFEKT                 :ALKIŞLAR, BANDONUN ALKIŞ VURUŞU. SEVGİ BAĞIRIŞLARI.
SES                     -Kahraman Türk kadının bu en büyük timsalinin elini saygılarımızla öpüyoruz, sevgilerimizle öpüyoruz, teşekkürlerimizle öpüyoruz!.. Cumhuriyetimiz’i yaratanların anası, anaların anası Nene Hatun! Sen çok yaşa!
EFEKT                 :ALKIŞLAR, BANDONUN ALKIŞ VURUŞU. SEVGİ BAĞIRIŞLARI.
GEÇİŞ MÜZİĞİ      :“DAĞ BAŞINI DUMUN ALMIŞ” MARŞI YÜKSELİR.

678990cookie-checkAziziye’de atan yürek / İnal Karagözoglu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.