Azınlıklar kan vermiyor

Ulusal Kan Merkezi (National Blood Service) tarafından yapılan açıklamada kan verme alışkanlığının az olduğu İngiltere’de, azınlık toplumlarının en az kan veren gurupta bulundukları belirtilerek tüm azınlıklar kan vermeye davet edildi.


İngiltere’de yaşayanların sadece yüzde altısı kan verirken, etnik gürüplar arasında bu oran yüzde bire düşüyor. Ulusal Kan Merkezin’de çalışan uzman Bouchra Fhiham özelikle Türk ve Akdenizlilerin’de azınlıklar içinde en az kan ve ilik veren gurup içinde olduğunu belirtti. Kan gurupları arasında belli bir alış veriş olduğunu belirten Fhiham, doktorların aynı ulustan ve coğrafyadan insanların kanlarının organizmayla daha kolay uyuştuğunu belirterek, çok fazla ihtiyaç olması dolayısıyla Türkiyeli ve Akdenizlileri kan ve iliklerine ihtiyaç duyuluyor.


Önceki gün Kuzey Londra’da kurulan gezici kan merkezine İşçi Parti Milletvekili Adayı Ayfer Orhan davet edilerek, Türkiyeli ve Kıbrıslıların daha çok kan vermeleri konusunda yardım istendi. Kilisede kurulan geçici merkezde bir ünüte kan veren Ayfer Orhan, İnsanlarımızı sadece kendi yakınlarının ihtiyacı bulunduğunda değil, az kan verenler gurubunda bulunan toplumun, en az yılda bir kan vermesi gerektiğini belirtti. Görünmez kaza ve hastalıkların insanların başına ne zaman geleceğinin bilinmediğine dikkat çeken Orhan, kendimiz, yakınlarımız, toplumumuz, yaşadığımız ülke ve tüm insanlık için Kıbnrıslı ve Türkiyelileri kan bağışında bulunmaya davet etti.


NASIL KAN VERECEKSİNİZ?
Kan verme işleminin cok kolay olduğunu ve belkide verilecek kan ve ilikle insanların bir hayat kurtarabileceklerini düşünmeleri gerektiğini belirten Bouchra Fhiham, 17-70 yaşaları arasıda buluanan her insanın kan verebileceğini söyledi.


Tüm İngiltere genelinde örğütlenmiş olan kan merkezleri aralıksız çalışıyor. Öncelikle ücretsiz olan 0845 7 711 711 numaralı telefon aranarak o bölgedeki gezici ya da sabit kan merkezleri hakkında gerekli bilgi ve randevular alınıyor. Haftanın belli günlerinde kurulan en yakın gezici kan merkezine yönlendirilen gönüllüler burada bir form doldurularak çeşitli sorular soruluyor. Kısa sürede tamamlanan kan verme işleminden sonra bir süre dinlenen insanların adreslerine istendiği taktirde kan tahlil raporlarının bir kopyası da gönderiliyor.


Kan verme alışkanlığının özellikle azınlıklar arasında yetersiz olduğuna vurgıu yapan Bouchra Fhiham, bunun yanında ayrıca merkezin çok büyük oranda ‘ilik’ bağışına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Hastalara verilen kan ve iliklerin önce yakın akraba, sonra aynı millet ve coğrafya, eğer bunlar yokas uyan diğer guruplar arasından tercih edildiğini açıkladı.


Doktorların organizmayla daha kolay uyum sağladığı için aynı ulustan kan ve iliklere öncelik verdiğini belirten Fhiham, Türk, Kürt, Kıbrıslı ve Akdenizlilere ait kan ve ilik bağışlarına acilen ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Gönüllülerden ilik almanın, kan almak kadar kolay olduğunu belirten Fhiham, 18-44 yaşları arasında insanlardan ilik alınabildiğini sözlerine ekledi. MUSTAFA ÇETİNKAYA


FOTOĞRAF: İngiliz Ulusal Kan Merkezi görevlisi  Bouchra Fhiham  ve Ayfer Orhan

780290cookie-checkAzınlıklar kan vermiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.