Başarı beyinden geçer

Edinburg Üniversitesinden Prof. Mark Lythgoes 1 hafta içinde bir takım egzersizlerle beynin gücünün arttırılabileceğini kanıtladı. BBC de yapılan yayında çalışma öncesi ve çalışma sonrası katılan yüz kişinin zekâ testlerinde başarı yüzde kırk arttı.  


13–19 Mart beyin haftası. Hafta boyunca beynine saygı duymayı öğrenmeliyiz haftayı en verimli şekilde geçirmeliyiz. 


Okullarda bir bayram havası esmeli, evlerimizde çocuklarımızla farklı etkinlikler yapmalıyız.  Öncelikle beynimizi farklı çalıştırmak bize yardım eder. Dişlerimizi fırçalarken, bardağa koyduğumuz suyu içerken, sağ sol ellerimizi kullanırken yapacağımız değişiklikler beynimizi şaşırtır, ama güçlendirir.


Beyin İş Başında  


Alışkanlık haline getirdiğin davranışları tekrarlamak beynine hişç yarar sağlamaz, önemli olan değişik davranmak.  Alışkanlıkla yapılan işler beyni uyuşturur. Hep ayni masada yemek yemek, ayni çorbayı ayni saatte içmek;  beynin tembelliğidir. Bu hafta alışkanlıklarından vazgeçmelisin. 


Ne içeceğini soran eşine ya da arkadaşına “hiçbir şey” yanıtını ver. Yalnız arkadaşını değil,  beynini de şaşırt.  Beyin haftası değişim haftasıdır. Değişim canlılığı yaratır. Hareketlerinde değişikliği sağla. Sol elinle bazı işlerini yapmayı dene. Giysilerini her zamanki sandalyenin üzerine koyma, dolaba as. Ya da asma, ama yaptığın şey farklı olsun. Banyoda önce vücudunu yıka, sonra saçını sabunla. Her şey karmakarışık olsun. Beynin bulmaya, seni aramaya başlasın. Okullarda sınıfları değiştirmek, haftayı yeni arkadaşlarla geçirmek, yeni arkadaşların isimlerini öğrenmek, onları tanımak; isimlerini soluksuz sayabilmek iyi bir eksersizdir.


Yürüyerek İşe Git  


İş yerine bu hafta yürü, bisikletle ya da başka bir araçla git. Evden erken çıkıp bir yerde taze meyve suyu iç. İşyerine gidene kadar gördüğün insan ve diğer canlıları Gruplayarak say, aklında tutmaya çalış. Gözün açık yaptığın birçok işi gözü kapalı yap. İnsanların yaşlarını öğren aklında sırala, beyninden hızla kim büyük, kim küçük sorularının yanıtını geçir.


Açık havada dolaşmalısın, beyninin bayramı olduğunu unutma.


Düşünme şekilleri beyni güçlendirir. Farklı yollarla tek bir konuyu düşünmeyi dene. Sondan başa baştan sona.


Bu hafta ezberleme de beynine güç verebilir. Şiir ezberleyebilirsin, ya da sevdiklerinin telefon numaralarını hatırlamaya çalış. Ayni harfle başlayan yabancı dil sözcükler öğren. Her gün beş tane zor sözcük çıkar, öğrenmeye zorla kendini. Yazmaya, okumaya, kullanmaya mecbur hisset. 


Bulmaca, sudoku gibi eğlenceli uğraşlar programında yerini alsın. Boyama kitaplarını boya. Çocuklarına müzik eşliğinde içten dışa doğru özel hazırlanmış boyama kâğıtları hazırla simetrik yuvarlak şekilleri boyasın. Taşırmadan boyama gayreti göstersin, bunu yaparken müzik ona yol gösterecek. Sevgi de işe karışsın birlikte boyayın. 


Bir haritayı eline al, şehrin caddelerinin yerlerini gözü kapalı harita üzerinde göstermeye çalış. Bazı işlemleri kalemsiz kağıtsız yapmayı dene. Avucuna aldığın bozuk paralarının önce miktarını, sonra ağırlığını tahmin et.  Bunu dostlarınla da dene. Savaştan, politikadan, derslerden, paradan konuşma;  tahmin oyunları  oynamayı teklif et. 


Beyin haftasında beynini çalıştır. Arkadaşlarına, dostlarına beyin  eksersizleri yapmayı öner. 

698070cookie-checkBaşarı beyinden geçer

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.