‘Başarısızlığını İran’a yükleyecek’

The Financial Times’ta yer alan makalede Brzezinski, Irak’ta sorunun ancak tarihe mal olacak cesur adımlarla çözülebileceğini öne sürerek, “Aksi halde, ABD Irak’a saplanıp kalırsa, bu bayır aşağı gidişin sonu, İran ve İslam dünyasının geri kalanı ile kafa kafaya çarpışma olacak” yorumunda bulunuldu.

Brzezinsk, “Iraklılar Amerikanın ölçütlerine uyamazsa, Amerikalılar İran’ın başarısızlıkta sorumluluğu olduğu suçlamalarını yöneltmesi ve bunun Irak’ta ya da Amerika’da İran’ın suçlanacağı bir saldırının izlemesi makul bir senaryo. Amerikan ulusal çıkarlarının kayda değer bir yön değişim gerektiği açık. Bu yönde bir mutabakat da var” dedi.

DÖRT ÖNERİ

“Bir çözümün yolu ise dört adımdan geçiyor” diyen Brezinski şöyle devam etti:

“Önce Amerika Irak’ı makul ölçüde kısa bir zamanda terketme niyetini ilan etmeli. İkincisi, Bağdat’ta – Yeşil Hat içinde bulunmayanlar da dahil – tüm Iraklı liderlerle Amerika’nın tüm askeri faaliyetlerini noktalayacağı tarihin belirlenmesi yönünde görüşmelere başlamalı. Üçüncüsü Iraklı liderlerle beraber ya da onlara bırakarak, komşulara ve diğer ülkelere istikrarın artırılması yönünde bir diyalog için davet gönderilmeli. Dördüncüsü, Amerika nihayet ve İsrail Filistin barışı sağlamak üzere girişim başlatmalı.”

Yazar, “İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika Avrupa’da demokrasinin savunulmasını başardı çünkü dostlarını birleştirip düşmanlarını bölen uzun vadeli bir stratrejisi vardı. Bugün de böylesi bilgece bir stratejiye ihtiyaç var” diye devam etti…

1145530cookie-check‘Başarısızlığını İran’a yükleyecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.