’Baba ve Piç’ İngiltere’de ödüle aday

Elif Şafak, 301. maddeden yargılanan kitabı “Baba ve Piç”le Orange Ödülü’ne aday gösterildi.


2006 yılında yayınladığı Türk-Ermeni ilişkilerini anlatan romanı “Baba ve Piç” nedeniyle hakkında 301. maddeden dava açılan Elif Şafak, bu romanıyla İngiltere’nin prestijli edebiyat ödülü Orange Broadband Prize for Fiction’a aday gösterildi. Sadece kadınlara verildiği için cinsel ayrımcılık suçlamalarına hedef olan Orange ödülüne aday gösterilen yazar, dünya genelinde 20 eserin yer aldığı listeye girdi.


Şafak’ın romanı, İstanbul-Amerika arasında, biri Türk diğeri Ermeni asıllı iki aile üzerinden Türk-Ermeni ilişkilerini 90 yıllık bir zaman dilimi içerisinde anlatıyor. Romandaki bir karakterin Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Türklerin Ermenilere kitle halinde soykırım uyguladığına dair açık cümleler bulunması nedeniyle Türk milletinin aşağılanarak soykırımla suçlandığı gerekçesiyle Şafak’a dava açılmıştı. Ünlü yazar, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etmişti.


Jüri başkanı Kirsty Lang ise romanın yarattığı politik tartışmalar nedeniyle değil barındırdığı güçlü kadın kişilikleri ile dilin açık ve samimi niteliğinden ötürü aday olduğunu söyledi. Ödülü 30 bin sterlin olan Orange Prize’ı kazanan yazar 4 Haziran’da açıklanacak. Şafak, İngilizce yazdığı “The Bastards of İstanbul” (İstanbul’un Piçleri) isimli romanı Türkçeye çevirirken “Baba ve Piç” ismini uygun görmüştü.


YILIN EN ÇOK OKUNANI OLDU


1971 Strasbourg doğumlu Elif Şafak, ilk romanı Pinhan’la 1998 Mevlana Büyük Ödülü’nü almıştı. Bunu Şehrin Aynaları ile Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazandığı Mahrem izledi (2000). Ardından her ikisi de çok satan ve geniş bir okur kesimine ulaşan Bit Palas (2002) ve İngilizce kaleme aldığı Araf (2004) yayımlandı. 2006’da yılın en çok okunan kitabı olan “Baba ve Piç” yayımlandı. Şafak, şimdi Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapıyor.

811020cookie-check’Baba ve Piç’ İngiltere’de ödüle aday

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.