Babacan: Bildiri yadırganmalı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Cuma akşamı hiç kimsenin beklemediği bir gelişme yaşandığını, fakat iş dünyasında “Türkiye’de bir zemin değişimi yaşanmadan bunlar gelip geçecek” düşüncesi hakim olduğunu belirterek, “Onun için bundan sonraki dönemde hep beraber demokrasimize sahip çıkacağız” dedi.


Babacan, CNN Türk’te katıldığı bir haber programında, geçen Cuma akşamı GenelKurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklama konusunda değerlendirmeler de bulundu. Yaklaşık 4,5 yıldır oldukça başarılı şekilde bir ekonomik program uyguladıklarını anlatan Babacan, bu program ile Türk ekonomisinin içeride ve dışarıda oluşabilecek bütün olumsuz gelişmelere karşı daha korunaklı bir yapıya kavuşturulduğunu söyledi.


“Cuma veya cumartesi günü Pazartesi için özel bir önlem alma gereği duydunuz mu?” şeklindeki soru üzerine Babacan, hafta sonu öncelikle ilgili yetkililerin teknik düzeyde bir araya geldiklerini, en sonunda Pazar günü akşamı kendisinin ilgili yetkilileri davet ettiğini ve ertesi günü neler olabileceği konusunda son bir gözden geçirme yaptıklarını kaydetti. Babacan, ekonomide, uzun vadeli bulunanın önemli olacağını belirterek, ”Uzun vadede de Türkiye ekonomisinin belirleyici unsuru siyasi istikrardır. Siyasi istikrar ne kadar güçlü devam ederse, ekonomimiz de o kadar güçlü olacaktır” dedi.


GENELKURMAY’IN AÇIKLAMASI


Geçtiğimiz cuma akşamı Genelkurmay tarafından yapılan açıklamanın hiç kimsenin beklemediği bir şey olduğunu ve bugünün Türkiye’sinde algılanma şekli açısından bakıldığı zaman oldukça yadırganması gereken bir gelişme olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu: “Yani bugünün Türkiye’sine, bugünün ortamına açıkçası çok uymuyor bana göre. Tabi iş dünyasının da beklemediği bir gelişme. Ekonomide beklentiler çok önemlidir. Beklentiler bozulduğu zaman ekonomik göstergelere bugün anında yansımasını görüyorsunuz. Şimdi biz de Cuma akşamki gelişmenin piyasanın açıldığı ilk gün bir miktar etkisini gördük. İş dünyası diyor ki, (aklı selim galip gelecek.) İş dünyasında Türkiye’de bir zemin değişimi yaşanmadan bunlar gelip geçecek beklentisi hakim. Onun için bundan sonraki dönemde hep beraber demokrasimize sahip çıkacağız.”


“SORU İŞARETLERİ OLMUŞTUR”


“Bugün korkmak gerekir mi?” şeklindeki bir soru üzerine Babacan, “Mutlaka soru işaretleri olmuştur, bugünün Türkiye’sinde hiç beklenmeyen, olmaması gereken bir gelişme. En azından algılanış şekli ile baktığımızda yadırgamalara açıkçası sebep olmuştur” yanıtını verdi. Türkiye’nin demokratikleşme alanında elde ettiği mesafenin, varmış olduğu noktanın, Aralık 2004 tarihinde değerlendirildiğini ve her yerde “Türkiye belli bir kritik eşiği geçmiştir” kanaati hakim olduğunu, bundan sonra da doğrudan yabancı sermaye girişinde ciddi artışlar bulunduğuna işaret eden Babacan, ulusal ve uluslararası yatırımcıların AB hedefi nedeniyle Türkiye’ye yatırım yaptıklarını kaydetti.


Babacan, Türkiye ne zaman AB hedefinden çıkarsa o zaman ekonomide ciddi sıkıntıların yaşanacağını vurguladı.


“Cuma akşamı yapılan açıklama AB hedefine ilerlemeyi durduran, ya da bu konuda soru işareti yaratan bir şey mi?” sorusu üzerine Babacan, şöyle konuştu:


“Açıkçası algılanış şekli itibariyle evet. Çünkü biliyorsunuz dışarıdan, içeriden bir çok açıklama var. Yani Türkiye’nin demokrasisinin daha da güçlenmesi, bu demokratikleşme sürecinden kesinlikle taviz verilmemesi konusunda hem içeride hem dışarıda olumsuz algılamalara sebep olduğunu herhalde medyadan takip ediyorsunuzdur. Bakın Türkiye’nin istihdam sorunu vardır, Her yıl 500 ile 700 bin gencimiz iş gücüne katılıyor. Bunlara biz iş üretmek zorundayız. Bunun için de Türkiye’ye yatırım yapılmak zorunda. Ulusal ya da uluslararası yatırımcılarımızın ancak yeni yaptığı yatırımlarla biz o insanlara iş, aş bulacağız. Biz 4,5 yıldır belli bir noktaya getirdik bu işi. Ancak yatırım ortamıyla ilgili hele hele Türkiye’nin uzun vadeli hedefiyle ilgili soru işaretleri oluşması kuşkusuz Türkiye’nin uzun vadeli makro ekonomik görünümü bozar buna zarar verir.”


“BİRAZ ŞAŞIRTICI OLDU”


Babacan, Cuma akşamı yaşanan gelişmenin birçok kişi gibi kendisi için de şaşırtıcı olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasa’da belirtildiği gibi “demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti” olduğunu kaydeden Babacan, “Eğer Türkiye’de bu temel niteliklerle ilgili bir soru işaretleri olsa, Türkiye’de bir rejim meselesi olsa ulusal, uluslararası bunca yatırımcı milyarlarca doları neden Türkiye’ye yatırsın?” diye konuştu. Babacan, Cuma akşamı yaşanan gelişmenin, Türkiye’nin uluslararası görünüşünü, en azından algılama olarak olumsuz bir şekilde etkilediğini ifade etti.
“Şunu unutmamak lazım cumhuriyet ve demokrasi bizim en büyük kazanımımız” diyen Babacan, Türkiye’nin 4,5 yıldır sağladığı siyasi istikrar ile tarihi bir fırsat yakaladığını, bu fırsata sahip çıkılıp üzerine başarılar eklenirse Türkiye’nin önünün açık olacağını kaydetti.


ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI EKONOMİYİ NASIL ETKİLER?


Anayasa Mahkemesi’nin alacağı kararın ekonomiyi etkileyip, etkilemeyecenin sorulması üzerine Babacan, Anayasa Mahkemesi’nin bağımsız bir organ olduğunu ve yüce mahkemenin verdiği kararın bağlayıcı olacağını söyledi. Babacan, “Biz devletimizin kurumlarına güveniyoruz, altyapımıza güveniyoruz, güçler ayrılığına inanıyoruz. Yeter ki işler kurallar çerçevesinde ve olması gerektiği şekilde işlesin. Ne zaman hukuk ve demokrasi dışında birşeyler algılanmaya başlarsa o zaman beraberinde ekonomik sıkıntılar da gelir” diye konuştu. Türkiye için önümüzdeki sürecin bir “sınav” olacağını ifade eden Babacan, ”Şu anda Türkiye büyük bir sınav veriyor. Bu sınavı başarıyla geçtiği anda inanın Türkiye’nin algılaması cuma akşamına göre daha da olumluya gidecektir. Test edilmiş bir ülke olacaktır, test edilmiş bir demokrasi olacaktır. Geçen hafta sonu cuma gününe göre Türkiye bu testi başarıyla geçerse Türkiye’nin önü daha da açık” dedi.


SİYASİ İSTİKRARIN VE DEMOKRASİNİN ÖNEMİ


Uzun vadede ekonomide temel belirleyicinin Türkiye’de siyasi istikrarın korunması ve demokrasinin sıhhatli işlemesi olduğunu vurgulayan Babacan, “Eğer bunlarla ilgili soru olursa ekonominin temelleriyle ilgili de soru oluşur. Çünkü yatırımlar burada çok önemli. İş dünyasının Türkiye’ye bakışı çok önemli. Eğer ileriyle ilgili problemler oluşursa o zaman iş dünyasının Türkiye’ye bakışı kesinlikle olumsuza gider. O zaman ileriye doğru ekonominin temelleriyle ilgili kuşku oluşur” diye konuştu.


BÖLGEDE GÜÇLENEN TÜRKİYE


Konuyla ilgili bir soru üzerine Babacan, Türkiye’nin bir transformasyon sürecinden geçtiğini ve Türkiye’ye artık bölgesinde her ülkenin saygı gösterdiğini söyledi. Babacan, İran’ın nükleer meselesinin Türkiye’de görüşüldüğünü, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Devlet Bakanı Pervez Müşerref’in Türkiye’de buluştuğuna dikkat çekerek, “Bölgemizin güçlü bir Türkiye’ye ihtiyacı var. Ülkemizdeki gelişmeler bölgede çok dikkatle takip ediliyor. Buna göre hareket etmeliyiz” diye konuştu. Babacan, AB kriterlerini Türkiye’nin kendi iyiliği için istediklerini de sözlerine ekledi.

1041980cookie-checkBabacan: Bildiri yadırganmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.