Babacan, BM’de Irak toplantısına katıldı

Toplantıda BM’nin Irak’taki rolünü artırmasına ve Irak’ın genişletilmiş komşuları toplantısının Ekim ayında İstanbul’da düzenlenmesine büyük destek verildiği belirtildi.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin başkanlık yaptığı toplantıya BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi, G-8 ülkeleri, Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleri, AB, İslam Konferansı Teşkilatı ve Arap Birliği temsilcileri katıldı.


Toplantıda Irak’ta BM’nin rolünü artıran 1770 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı, bölgesel diyalog ve işbirliğini güçlendirme hedefi ve Irak’ın yeniden yapılandırılmasına yönelik Irak Compact girişiminin ele alındığı öğrenildi. 


Toplantıda açılış konuşmalarının ardından ilk söz Türkiye’ye verildi, böylece Babacan toplantının ilk konuşmasını yapan dışişleri bakanı oldu. Babacan’ın toplantıda Türkiye’nin BM’nin Irak’taki rolünü artırmasına yönelik 1770 sayılı kararını başından beri güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladığı öğrenildi. 


Toplantıda hem 1770 sayılı BM kararına büyük destek verildiği hem de İstanbul’da 31 Ekim’de yapılacak Irak’ın komşuları genişletilmiş dışişleri bakanları toplantısının önemine vurgu yapıldığı öğrenildi.


ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın da, Irak’ın hem ulusal, hem de bölgesel uzlaşmaya ihtiyacının olduğunu vurguladığı, Irak’ın hem kendi içinde, hem de komşularıyla barış ve istikrar içinde yaşamasının önemine değindiği kaydedildi.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, Irak’ın da BM’nin bu ülkede rolünü artırmasını son derece güçlü bir şekilde istediğini, komşu ülkelerin de BM’ye bu kapsamda destek verdiklerini ve toplantının son derece olumlu bir havada geçtiğini belirtti.


 

1047890cookie-checkBabacan, BM’de Irak toplantısına katıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.