Babacan, Zebari ile ‘terör’ü değerlendirdi

Zebari’nin de Türkiye ile Irak arasında yapılacak bir terörle mücadele anlaşmasına esasen karşı olmadığını söylediği belirtildi. Babacan’ın Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesinde Zebari Babacan’a, Türkiye’deki seçimleri yakından ve ilgiyle izlediklerini söyledi ve hükümeti tebrik etti.


Zebari’nin Babacan’a, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı memnun olduklarını ve seçimlerin Türkiye’deki demokrasinin ne denli güçlü ve yerleşik olduğunu bir kez daha gösterdiğini söylediği öğrenildi. Zebari, Babacan’la görüşmesinde İstanbul’da düzenlenecek Irak toplantısına önem verdiklerini ve toplantıya iyi bir katılımın sağlanması için Irak olarak çaba sarf ettiklerini ve muhataplarıyla görüşüp onları İstanbul toplantısına katılmaya teşvik ettiklerini söyledi.


Görüşmede her iki tarafın, İstanbul toplantısında sağlam ve içerikli nihai bir bildirinin çıkması  yönünde görüş beyan ettikleri, ancak somut olarak nihai bildirinin neler içereceği konusunda bir görüşmenin olmadığı belirtildi.


TERÖRLE MÜCADELE


Babacan-Zebari görüşmesinde terörizm konusuna da kısaca değinildiği, Babacan’ın Türkiye’de son dönemde meydana gelen terör olaylarından bahsettiği, terörün devam ettiğini vurguladığı ve terörle mücadele konusunda mutlaka bir şeyler yapılması gerektiğinin üzerinde durduğu belirtildi. Zebari’nin ise yakın zaman içinde Türk basınına verdiği bir mülakattaki bazı ifadelerin yanlış anlaşılmış olabileceğini ifade ettiği öğrenildi.


Zebari’nin Babacan’a, Türkiye’ye Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile birlikte geldiğini, iki ülke arasında terörle mücadele sözleşmesinin imzalanmasına esasen karşı olmadığını, ancak bu konuda tam olarak konuşamadan hemen Ankara’da bir şey imzalanmasının biraz sıkıntı yaratabileceğini kastettiğini belirttiği öğrenildi.


Zebari’nin, Türkiye’de mutabakat zaptı imzalandığını belirterek bu zaptın hükümet olarak bir parçası olduklarını, doğal olarak arkasında durduklarını ve bu kapsamda Irak İçişleri Bakanı’nın da Türkiye’ye geldiğini söylediği ifade edildi.


“PKK’YA KARŞI İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ” 


Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, PKK meselesinin Türk halkı için hassas bir konu olduğunu anladıklarını ve bu meseleye çözüm bulunması yönünde hem Iraklılar hem de Türklerle işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.


Düzenlediği günlük basın toplantısında bir gazetecinin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, ABD’nin PKK’ya karşı tutumuna ilişkin sözlerini hatırlatması üzerine Casey, Orgeneral Başbuğ’un tam olarak ne söylediğini bilmediğini, ancak bu konunun Türkiye için önemini iyi anladıklarını söyledi.


Casey, ”Bu mesele bizim için de önemli. PKK, yabancı terör örgütleri listemizde. Türk hükümeti ve Irak hükümetiyle, kuzey Irak veya bir başka yerde güvenli bir şekilde faaliyet göstermemelerini garanti altına almak için birlikte çalışıyoruz” dedi.


Tom Casey, ”Elbette bu meselenin Türk halkı için duygusal bir mesele olmasını anlıyorum. Ve elbette insanların bu mesele yüzünden canı sıkkın. Sizi temin ederim ki hem Iraklılar hem de Türklerle, bu çok ciddi problemle başa çıkmak için çok yakın ve işbirliği içinde çalışıyoruz” ifadesini kullandı.


 

1048610cookie-checkBabacan, Zebari ile ‘terör’ü değerlendirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.